• Tuulikki  är 72 år och längtar efter hud och intimitet. Hon vill älska, njuta och ge njutning. Är det ok för en kvinna i hennes ålder, undrar hon när hon ringer till Radiopsykologen. Hon försöker trycka ner sin lust men berörings-svälten gör sig påmind mer och mer. Hon har testat att träffa män på olika nätsäjter men upplever att det där ofast handlar om bara sex. Och det Tuulikki allra mest längtar efter är närhet grundad på riktig gemenskap och respekt

  .

  -Varför har jag ingen dröm? Varför vet jag inte vad jag vill bli? 22-åriga Moa är vilsen. Hon skriver till Radiopsykologen med frågan: vad kan jag bidra med, liksom?

 • Magda är snart 40. Hon är sjukskriven för utmattning. Magda beskriver sitt liv som en uppförsbacke. Hon kom hit som politisk flykting när hon var barn. Och dom senaste åren har varit kantade av sjukdom, sorg och död. 
  Ett stort problem just nu är kontakten med myndigheterna - både för hennes egen och för andras räkning. Alltid måste hon slåss för att få hjälp. Och hon tycker inte att Försäkringskassan förstår hur dåligt hon mår. Magda ringer till Radiopsykologen med frågan: hur ska jag göra mig förstådd?

  För Katarina kom MS-diagnosen som en chock. Hon är 28 år och är på väg ut i det riktiga  vuxenlivet. Hon har alltid varit orolig till sin natur, och nu har oron förstärkts. Hur ska hon kunna se positivt på framtiden?

 • – Mina känslor är så hårt packade. Jag har aldrig tagit dom på allvar.
  Inna är 25 år och har svårt att fullfölja sina löften till sig själv. Hon sabbar för sig själv, tycker hon. Hon slarvar med sin ekonomi, med städningen, sin hälsa, sina relationer. Ibland tror hon att hon vill leva på botten för att hon känner sig som botten.
  – Kan Radiopsykologen hjälpa mig att ta mig ur mitt beteende, undrar Inna.

  Vad innebär det att "vara i kontakt med sig själv"? Uttrycket hör man ofta, men vad betyder det egentligen? Det undrar Sigrid som skriver till Radiopsykologen med frågan: hur vet jag om jag är, eller inte är, i kontakt med mig själv?

 • Radiopsykologen den 6 september 2012 

  - Mina känslor är så hårt packade. Jag har aldrig tagit dom på allvar.
  Inna är 25 år och har svårt att fullfölja sina löften till sig själv. Hon sabbar för sig själv, tycker hon. Hon slarvar med sin ekonomi, med städningen, sin hälsa, sina relationer. Ibland tror hon att hon vill leva på botten för att hon känner sig som botten.
  - Kan Radiopsykologen hjälpa mig att ta mig ur mitt beteende, undrar Inna.

  Vad innebär det att "vara i kontakt med sig själv"? Uttrycket hör man ofta, men vad betyder det egentligen? Det undrar Sigrid som skriver till Radiopsykologen med frågan: hur vet jag om jag är, eller inte är,  i kontakt med mig själv?

 • Radiopsykologen den 22 mars 2012

  För ett par veckor sen lyssnade Ali på Radiopsykologen och på Ulla, som berättade om sin cancerdiagnos och hur svårt hon tycker det är att berätta för vänner om hur hon känner. Ali, som själv är cancersjuk och vet att han inte har lång tid kvar, vill gärna dela med sig av hur han har gjort för att förbereda sig för den sista tiden i livet.

  Sofia har ända sen hon var liten jämfört sig med andra. Andra som är bättre, mer framgångsrika, som vågar ta mer plats än hon. Den ständiga jämförelsen gör att hon nästan alltid känner sig underlägsen. Hon ringer Radiopsykologen och frågar hur hon kan lära sig tänka annorlunda.

 • Radiopsykologen den 26 januari 2012

  15-årige Lion var med i våras och berättade om att han blev kallsvettig och fick minnesluckor när han skulle skriva nationella prov. Och om att han drömde om att komma in på ett riktigt bra gymnasium. Har han lyckats bemästra ångesten och blev det som han drömde om?


  Monika väckte starka reaktioner på hemsidan när hon pratade om sin oförmåga att känna sig älskad av sin partner och var rädd att han skulle överge henne. Är de fortfarande tillsammans? Och hur påverkade samtalet i Radiopsykologen deras förhållande?


  Vi hör också soldaten Mats som var med i Radiopsykologen för över ett år sen. Då berättade han om de traumatiska upplevelser han fick när han tjänstgjorde som officer i Bosnien. Har han fått någon hjälp? Vaknar han fortfarande på natten och tror att han har en AK-4 riktad mot sig?

  Lyssna eller ladda ner hela programmet


   

 • Radiopsykologen den 12 januari 2012

  Alexander har höga krav på sig själv men har samtidigt svårt att sköta sina studier, eftersom han skjuter upp saker hela tiden. Han ägnar mycket tid åt att plugga, men plötsligt kan en hel dag ha passerat utan att han lyckats koncentrera sig. Varför gör han så här och hur kan han komma vidare?

  Karin älskar sina barnbarn, men hennes besvärliga relation till barnens mamma hindrar umgänget. Karin undrar i i sitt brev om hennes dotters dåliga erfarenheter av Karin som mamma, gör att dottern inte har förtroende för Karin som mormor?


  Lyssna eller ladda ner hela programmet


 • Radiopsykologen den 5 januari 2012

  Matilda har lätt för att få nya jobb, men hon har desto svårare att behålla dem. Många gånger har hon sagt upp sig själv eller blivit uppsagd, redan efter några månader. Det här sliter på henne och hon undrar vad hennes oförmåga att stanna kvar egentligen handlar om. Är det rädslan för att inte duga som driver henne att söka ett nytt jobb? Och om Matilda skulle visa upp hela sig, vad skulle hända då?


 • Radiopsykologen den 1 december 2011


  Karin
  har nyligen fått reda på att hennes son missbrukar narkotika. Hon blev chockad och besviken och påmind om hur smärtsamt hon haft det i många år eftersom barnens far är missbrukare. Hon förstår att hon är medberoende, men har ändå svårt att sätta de gränser hon behöver för att inte gå under själv. Hur ska hon förhålla sig till det här som mamma? Och hur kan hon hjälpa sig själv?


  Daphne slår på sig själv för att hon inte orkar mer än hon gör, berättar hon i sitt brev. Fast hon har ett jobb hon gillar, en fin familj och ett fint hem söker hon ständig perfektion. Hur kan hon bli mindre självkritisk och mer nöjd?


 • Radiopsykologen den 1 september 2011

  Josefins snart åttaårige son oroar sig mycket. Han tror att huset ska brinna ner, han vill inte åka hiss, är rädd för åskan. Det har till och med gått så långt att när det börjar duggregna, så vill han avsluta fotbollsträningen. Hur ska Jessica som förälder möta sin son i detta? Och vad ska hon göra med sin egen oro?

  Anders och hans familj vill flytta utomlands under ett år. Men när föräldrarna pratar om detta med den sjuårige sonen, sparkar han bakut och stänger in sig på sitt rum. Hur ska föräldrarna hantera sonens reaktion? Ska de köra över honom eller ta hänsyn till hans känslor?


  Lyssna eller ladda ner hela programmet.


  Har du något tips till Josefin eller Anders?

 • Radiopsykologen den 12 maj 2011

  Lion
  ska gå ut nian i juni. Han vill lära sig så mycket som möjligt i skolan och har gott om framtidsplaner. Men när han ska skriva prov låser det sig. Han blir kallsvettig, mår illa och får blackouter - särskilt när det är dags för de nationella proven. Vad kan han göra för att må bättre när han ska visa vad han går för?

  En del terapeuter försöker ändra på människors tankar och känslor istället för att stödja den som hör av sig - hur vanligt är det? Eller är det ett synsätt som är på väg bort? Det undrar Charlotte i sitt brev.


  Känner du igen de tankar Lion eller Charlotte ger uttryck för? Vill du tipsa dem om något?

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista