• Vattentorn, kyrkor med kupoler, stora fönster, frihetsgudinnans ansikte på nära håll inne i museet - allt som är riktigt stort är skrämmande för Lena.  Hon beskriver det själv som en fobi som har blivit värre och värre dom sista åren. Ormfobi och spindelfobi har hon hört människor prata om, men ingenting som liknar hennes skräck och panik. Nu har hon aktivt börjat söka upp en del av sakerna för att konfrontera sin rädsla. Kanske kan det läka det där som finns inne i själen, vad det nu är?
  Gör jag rätt, frågar Lena när hon ringer till Radiopsykologen.

  -Jag är en kille på snart 30 som känner att livet inte riktigt har kommit igång för mig, skriver signaturen "En väntande kille" i sitt brev till Radiopsykologen. Jag kom ut tidigt och är säker på min läggning. Ändå låtsas jag ibland att jag är heterosexuell. Hur ska jag bli den där glada, nöjda killen som är helt engagerad i livet?

  Producent: Anna-Brita Lindqvist

 • Tuulikki  är 72 år och längtar efter hud och intimitet. Hon vill älska, njuta och ge njutning. Är det ok för en kvinna i hennes ålder, undrar hon när hon ringer till Radiopsykologen. Hon försöker trycka ner sin lust men berörings-svälten gör sig påmind mer och mer. Hon har testat att träffa män på olika nätsäjter men upplever att det där ofast handlar om bara sex. Och det Tuulikki allra mest längtar efter är närhet grundad på riktig gemenskap och respekt

  .

  -Varför har jag ingen dröm? Varför vet jag inte vad jag vill bli? 22-åriga Moa är vilsen. Hon skriver till Radiopsykologen med frågan: vad kan jag bidra med, liksom?

 • Radiopsykologen den 26 januari 2012

  15-årige Lion var med i våras och berättade om att han blev kallsvettig och fick minnesluckor när han skulle skriva nationella prov. Och om att han drömde om att komma in på ett riktigt bra gymnasium. Har han lyckats bemästra ångesten och blev det som han drömde om?


  Monika väckte starka reaktioner på hemsidan när hon pratade om sin oförmåga att känna sig älskad av sin partner och var rädd att han skulle överge henne. Är de fortfarande tillsammans? Och hur påverkade samtalet i Radiopsykologen deras förhållande?


  Vi hör också soldaten Mats som var med i Radiopsykologen för över ett år sen. Då berättade han om de traumatiska upplevelser han fick när han tjänstgjorde som officer i Bosnien. Har han fått någon hjälp? Vaknar han fortfarande på natten och tror att han har en AK-4 riktad mot sig?

  Lyssna eller ladda ner hela programmet


   

 • Radiopsykologen den 22 december 2011 

  Karoline
  har en dotter som har ätstörningar i form av anorexi sedan flera år tillbaka. Det här tär på henne och den övriga familjen, samtidigt som hon önskar sin dotter det bästa. Dottern är vuxen nu och Karoline funderar på om hon ska ta avstånd från sjukdomen eller inte, för att själv må bättre. Hur kan Karoline hjälpa sig själv i det här?


 • Radiopsykologen den 10 november 2011

  Kristine
  är ensam mycket - något som gör henne tudelad. Å ena sidan uppskattar hon ensamheten och tycker att hon har ett rikt liv, å andra sidan skulle hon vilja ha någon att prata med vid sidan av jobbet och på helgerna framför allt.
  Hon längtar också efter djupare relationer, kanske t o m en livspartner. Hur ska hon våga öppna sig, något hon hittills bara har gjort inför terapeuter?

  Lyssna eller ladda ner hela programmet


 • Radiopsykologen den 20 oktober

  Linda vill prata om att åldras och om tiden som går. Hon saknar livsgnista, har svårt att motivera sig till att vara social och att ta initativ. Hon förlorade sin man för drygt ett år sedan och det bidrar till att hon tänker mycket på döden och svårigheterna med att bli gammal. Hur kan hon bäst ta till vara på den tid hon har kvar?


  Margareta bär på en tyst skam och sorg, berättar hon i sitt brev. Hon är medelålders men har aldrig haft en långvarig relation till en man. Hon har spenderat mycket tid på sjukhus, har över 40 ärr på kroppen och tror att det påverkar hennes ovilja till närhet. Hur ska hon våga närma sig en man när hennes kropp bär på otäcka minnen efter alla operationer?


  Lyssna eller ladda ner hela programmet • Radiopsykologen den 6 oktober 2011

  Monika
  har en relation till en man som övergav henne för en annan kvinna. Ett halvår senare började Monika och mannen träffas igen. Nu har de ett förhållande men Monika är rädd att den här mannen inte tycker om henne så mycket som Monika vill. Hur ska hon våga lita på sina egna respektive mannens känslor för henne? Och hur ska hon kunna visa sig svag när hon alltid tidigare varit stark?  Har du egna erfarenheter av det Monika berättar om? Dela gärna med dig!

 • Radiopsykologen den 15 september 2011

  När Ann vaknar på morgonen för sin planerade utflykt med pensionärsföreningen, orkar hon inte gå upp ur sängen. Och det är inte bara aktiviteter hon inte längre orkar med. Hon känner sig dessutom otillräcklig som mamma och som mormor. Hur ska hon hitta balans mellan den Ann hon varit och den Ann som hon är idag?

  Sanna tycker att livet känns meningslöst. Hon har inga vänner, har aldrig haft något fast förhållande och har alltid känt sig väldigt ensam. Vad är det för fel på mig, undrar Sanna?

  Lyssna eller ladda ner hela programmet


  Vad vill du säga till Ann eller Sanna?

 • Eva, som levt ensam i många år, vill prata om kärlek och förälskelse på äldre dagar. Hon vågar inte riktigt ta första steget när hon träffar en man. Ska hon våga uttrycka sina känslor för den man hon träffar nu, trots att hon är rädd att "bjuda ut" sig?


  Rebecca är drabbad av det som hon kallar för "beröringssvälten", berättar hon i sitt brev.
  Hon längtar efter kärlek, ömhet och att ha bra sex tillsammans med en man. Hon upplever att hon har nått en återvändsgränd. Hur ska hon ta sig ur den här situationen?


  Lyssna eller ladda ner hela programmet.


  Känner du igen dig i det Eva eller Rebecca berättar om? Dela med dig!

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista