• Det var tre månader sen som Per-Olovs hustru gick bort. En ganska kort tid, om man ser till en hel livstid. En oändlighet om man, som Per-Olov, upplever varje dag utan hustrun som en fruktansvärd plåga. Finns det inte något snabbt sätt att komma ur sorgen? är Per-Olovs fråga till Radiopsykologen. Och om det inte gör det, hur gör man då för att lindra sorgen så att man orkar sig igenom den?

 • Ingegärd tänker på sin dotter varje dag. På vad hon gör, om hon har ätit, hur hon ska orka dagen. Ibland klarar Ingegärd inte av att inte veta, utan ringer upp och frågar rakt ut. Men hur nära kontakt ska man som förälder ha med ett vuxet barn? Vad är bra för dottern, och vad är bra för Ingegärd? Hur ska hon klara av att stilla sin oro utan att för den skulle belasta sin dotter med den?

  Veronica är 20 år och utåt sett en tjej som verkar glad och nöjd. Men inuti henne maler svarta tankar. Om hur dålig hon är, hur ful hon är, ja till och med tankar döden. Veronica skriver till Radiopsykologen med frågan: hur får man tyst på självdestruktiva tankar?

 • Birgitta befinner sig i kris just nu, på olika sätt. Hennes man är sjuk och kan inte längre bo hemma. Hon känner sorg, saknad och skuld över att inte längre kunna ta hand om honom. Men mest av allt känner hon av sin ilska. En ilska som hon haft sen hon var liten. Hon beskriver känslan som brun och vass. Och den gör ont. Birgitta ringer till Radiopsykologen med frågan: vart ska jag ta vägen med min ilska?

  I ett brev till Radiopsykologen skriver signaturen "C" om sina problem som handlar om sex. Varför tänker jag alltid på sex när jag träffar andra människor? Jag har svårt att fokusera på det som verkligen händer runt omkring mig och skäms, speciellt eftersom jag arbetar med unga människor, skriver "C". Varför blir det så här och vad kan man göra åt det, är frågan.

 • För fyra år sen förändrades Eriks liv totalt. Han var på väg till fjällen med sin vuxna dotter och fru när bilen plötsligt körde av vägen. Erik var den enda i bilen som överlevde olyckan. Idag plågas han av tankar på om han på något sätt hade kunnat förhindra katastrofen. Varför körde han inte själv bilen? Hur kunde han somna minuterna innan? Bär han skuld för att dom dog?

  Signaturen "Fastnad" skriver till Radiopsykologen med frågan: hur går man igenom en skilsmässa på ett skonsamt sätt? Brevskrivaren har bestämt sig för att hon vill lämna sin man men oroar sig för hur han och barnen ska klara av den förändring det innebär. Går det att skilja sig på ett "bra" sätt, undrar hon.

 • Tina har de senaste nio åren mist nio viktiga personer i sitt liv. Förlusterna har kommit så tätt att hon inte hunnit sörja dem alla. Särskilt är det saknaden, sorgen och ilskan över hennes närmsta och äldsta vännina som tog livet av sig, som upptar Tina. Varje dag, nästan varje stund. Vad kan hon göra för att få tillbaka lite av den livsglädje hon förut kände?

  Anja lever med en man som är före detta sexmissbrukare. Hon går omkring med en ständig oro för att han ska falla tillbaka i sitt tidigare beteende och skriver till Radiopsykologen med frågan: vad ska jag göra för att kunna komma vidare ur detta?

 • Radiopsykologen den 11 oktober 2012

  Tina har de senaste nio åren mist nio viktiga personer i sitt liv. Förlusterna har kommit så tätt att hon inte hunnit sörja dem alla. Särskilt är det saknaden, sorgen och ilskan över hennes närmsta och äldsta vännina som tog livet av sig, som upptar Tina. Varje dag, nästan varje stund. Vad kan hon göra för att få tillbaka lite av den livsglädje hon förut kände?

  Anja lever med en man som är före detta sexmissbrukare. Hon går omkring med en ständig oro för att han ska falla tillbaka i sitt tidigare beteende och skriver till Radiopsykologen med frågan: vad ska jag göra för att kunna komma vidare ur detta?

 • Sara har tröttnat. Hela sitt liv har hon haft svårt att säga stopp, att sätta en gräns för vad som är okej och inte. Särskilt i relation till män. Det gör att hon aldrig lyckas få till en kärleksrelation med en man så som hon vill ha den. Nu har Sara tröttnat på att ha det så. Hon ringer till Radiopsykologen för att få hjälp att börja nysta i varför hennes nej sitter så långt inne...

  Lennart har en vän som är schizofren. Han vill hjälpa henne och samtidigt blir han ibland osäker på om hans hjälp är vad hon behöver. Och vad vill han egentligen själv ha ut av vänskapen? Han skriver till Radiopsykologen för att be om råd.

 • Radiopsykologen den 13 september, 2012

  Sara har tröttnat. Hela sitt liv har hon haft svårt att säga stopp, att sätta en gräns för vad som är okej och inte. Särskilt i relation till män. Det gör att hon aldrig lyckas få till en kärleksrelation med en man så som hon vill ha den. Nu har Sara tröttnat på att ha det så. Hon ringer till Radiopsykologen för att få hjälp att börja nysta i varför hennes nej sitter så långt inne...

  Lennart har en vän som är schizofren. Han vill hjälpa henne och samtidigt blir han ibland osäker på om hans hjälp är vad hon behöver. Och vad vill han egentligen själv ha ut av vänskapen? Han skriver till Radiopsykologen för att be om råd.

 • Malin har närstående som mår dåligt. Personen är fast i ett alkoholmissbruk och har hamnat i konflikt med i stort sett hela sin familj. Men Malin har inte gett upp hoppet om sin vän. Hon tycker om henne, vill hjälpa, men vet inte hur hon ska göra. Hur hjälper man någon som kanske inte vill bli hjälpt? Och vad gör man om man får ett nej?

  Jenny är 19 år och skriver att hon har svårt att bli tagen på allvar. Hon är den som alltid flamsar och skojar bort saker och ting. Också det som är viktigt. Riktigt viktigt. Jenny växte upp med en autistisk syster och tror själv att det kan vara det som gjorde att hon tvingades vara rolig för att få uppmärksamhet från sina föräldrar. Men nu är Jenny trött på den rollen. Finns det några kognitiva knep att ta till? frågar hon Radiopsykologen i sitt brev.

 • Radiopsykologen den 30 augusti, 2012

  Malin har närstående som mår dåligt. Personen är fast i ett alkoholmissbruk och har hamnat i konflikt med i stort sett hela sin familj. Men Malin har inte gett upp hoppet om sin vän. Hon tycker om henne, vill hjälpa, men vet inte hur hon ska göra. Hur hjälper man någon som kanske inte vill bli hjälpt? Och vad gör man om man får ett nej?

  Jenny är 19 år och skriver att hon har svårt att bli tagen på allvar. Hon är den som alltid flamsar och skojar bort saker och ting. Också det som är viktigt. Riktigt viktigt. Jenny växte upp med en autistisk syster och tror själv att det kan vara det som gjorde att hon tvingades vara rolig för att få uppmärksamhet från sina föräldrar. Men nu är Jenny trött på den rollen. Finns det några kognitiva knep att ta till? frågar hon Radiopsykologen i sitt brev.

 • Anders upplever att hans fru mår inte bra. Han älskar henne och månar om sin familj, men vet inte vad han ska göra för att hjälpa henne. Han har ingen att prata med och maktlösheten gör honom väldigt vilsen och ensam. Vad ska han göra för att förändra sin situation?  Victor skriver till Radiopsykologen och undrar vad man gör om man har fastnat i sina tankar. För det är så han upplever det - att han har tankar som bara mal och mal. Som hindrar honom från att vara här och nu. Men vad ska Victor göra?

 • Radiopsykologen den 22 mars 2012

  För ett par veckor sen lyssnade Ali på Radiopsykologen och på Ulla, som berättade om sin cancerdiagnos och hur svårt hon tycker det är att berätta för vänner om hur hon känner. Ali, som själv är cancersjuk och vet att han inte har lång tid kvar, vill gärna dela med sig av hur han har gjort för att förbereda sig för den sista tiden i livet.

  Sofia har ända sen hon var liten jämfört sig med andra. Andra som är bättre, mer framgångsrika, som vågar ta mer plats än hon. Den ständiga jämförelsen gör att hon nästan alltid känner sig underlägsen. Hon ringer Radiopsykologen och frågar hur hon kan lära sig tänka annorlunda.

 • Radiopsykologen den 15 december 2011

  Niklas har drabbats av en utmattningsdepression och äter antidepressiva mediciner. Han tycker att allt är jobbigt, även att gå till affären eller ta en promenad.
  Vad kan han göra för att vardagen ska bli enklare?


  Och så besvarar Radiopsykologen några av de brev som kommit på sistone. Ronny vet inte hur han ska hantera sin väns alkoholmissbruk, Maria menar att hon ofta tolkar sina känslor fel och undrar hur hon kan undvika att känna sig uppäten när dagen är slut och Tess, som nyligen har förlorat sin mamma, förnekar att mamma är borta och förtränger sorgen.

  Lyssna eller ladda ner hela programmet • Radiopsykologen den 1 december 2011


  Karin
  har nyligen fått reda på att hennes son missbrukar narkotika. Hon blev chockad och besviken och påmind om hur smärtsamt hon haft det i många år eftersom barnens far är missbrukare. Hon förstår att hon är medberoende, men har ändå svårt att sätta de gränser hon behöver för att inte gå under själv. Hur ska hon förhålla sig till det här som mamma? Och hur kan hon hjälpa sig själv?


  Daphne slår på sig själv för att hon inte orkar mer än hon gör, berättar hon i sitt brev. Fast hon har ett jobb hon gillar, en fin familj och ett fint hem söker hon ständig perfektion. Hur kan hon bli mindre självkritisk och mer nöjd?


Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista