• Gunilla är strax över 70. För många år sen, i ungdomen, var hon med om många svåra personliga förluster. Men hon fick aldrig nån hjälp att bearbeta. Och ibland kan hon fortfarande känna att hon bestulits på sitt liv. Samtidigt som hon har dåligt samvete för att hon fick leva. Och hon tror inte att människor runt omkring henne orkar lyssna.
  -Man säger att människor inte får mer än vad man kan bära. Men i mitt fall har jag knappt kunnat lyfta bördan.
  Hon ringer till Radiopsykologen för att få  höra om det är okej att känna som hon känner.

  Signaturen "Anonym" berättar i sitt brev att hon vaknar på nätterna av att det luktar bränt i lägenheten. Men hennes man säger att det itne finns nån sån lukt. Kan det bero på stress eller handlar det om nåt värre?

 • Tuulikki  är 72 år och längtar efter hud och intimitet. Hon vill älska, njuta och ge njutning. Är det ok för en kvinna i hennes ålder, undrar hon när hon ringer till Radiopsykologen. Hon försöker trycka ner sin lust men berörings-svälten gör sig påmind mer och mer. Hon har testat att träffa män på olika nätsäjter men upplever att det där ofast handlar om bara sex. Och det Tuulikki allra mest längtar efter är närhet grundad på riktig gemenskap och respekt

  .

  -Varför har jag ingen dröm? Varför vet jag inte vad jag vill bli? 22-åriga Moa är vilsen. Hon skriver till Radiopsykologen med frågan: vad kan jag bidra med, liksom?

 • Jenny är 18 år och längtar efter en vän. En riktig vän. Någon man kan hänga med, prata allvar med, skoja och skratta med. Men väldigt ofta blir Jenny osams med de som hon tror är hennes vänner. Det slutar för det mesta med att relationen rinner ut i sanden. Hur tar man i konflikter utan att skrämma iväg den andra? Hur berättar man för någon att man är ledsen? Hur gör man för att behålla en vän?

  När Anna bara var ett spädbarn blev hon i perioder lämnad av sin mamma. Som vuxen har hon haft svårt att våga lita på människor och svårt att skapa långvariga kärleksrelationer. Kan tidiga separationer påverka en genom hela livet? Och hur gör man i så fall för att läka?

 • Tina har de senaste nio åren mist nio viktiga personer i sitt liv. Förlusterna har kommit så tätt att hon inte hunnit sörja dem alla. Särskilt är det saknaden, sorgen och ilskan över hennes närmsta och äldsta vännina som tog livet av sig, som upptar Tina. Varje dag, nästan varje stund. Vad kan hon göra för att få tillbaka lite av den livsglädje hon förut kände?

  Anja lever med en man som är före detta sexmissbrukare. Hon går omkring med en ständig oro för att han ska falla tillbaka i sitt tidigare beteende och skriver till Radiopsykologen med frågan: vad ska jag göra för att kunna komma vidare ur detta?

 • Radiopsykologen den 11 oktober 2012

  Tina har de senaste nio åren mist nio viktiga personer i sitt liv. Förlusterna har kommit så tätt att hon inte hunnit sörja dem alla. Särskilt är det saknaden, sorgen och ilskan över hennes närmsta och äldsta vännina som tog livet av sig, som upptar Tina. Varje dag, nästan varje stund. Vad kan hon göra för att få tillbaka lite av den livsglädje hon förut kände?

  Anja lever med en man som är före detta sexmissbrukare. Hon går omkring med en ständig oro för att han ska falla tillbaka i sitt tidigare beteende och skriver till Radiopsykologen med frågan: vad ska jag göra för att kunna komma vidare ur detta?

 • Sebastian är ofta ledsen. Ibland så ledsen att han inte orkar sig upp ur sängen. Såna dagar brukar tårarna komma. Det är framförallt tankarna på hur det var när han var liten som gör ont. Mobbningen som han var utsatt för och som han inte vågade berätta för någon om. Idag är Sebastian vuxen och har en flickvän som han kan prata med. Men känslorna från förr släpper ändå inte taget om honom. Han ringer till Radiopsykologen för att be om hjälp.

  Nadia går i terapi. Ganska ofta händer det att hennes terapeut gäspar, mitt i samtalet. Det stör henne. Hon får känslan att han inte tycker hennes problem är intressanta eller viktiga. Ska hon ta upp det med honom? Eller rentav sluta i terapin?

 • Radiopsykologen den 27 september 2012

  Sebastian är ofta ledsen. Ibland så ledsen att han inte orkar sig upp ur sängen. Såna dagar brukar tårarna komma. Det är framförallt tankarna på hur det var när han var liten som gör ont. Mobbningen som han var utsatt för och som han inte vågade berätta för någon om. Idag är Sebastian vuxen och har en flickvän som han kan prata med. Men känslorna från förr släpper ändå inte taget om honom. Han ringer till Radiopsykologen för att be om hjälp.

  Nadia går i terapi. Ganska ofta händer det att hennes terapeut gäspar, mitt i samtalet. Det stör henne. Hon får känslan att han inte tycker hennes problem är intressanta eller viktiga. Ska hon ta upp det med honom? Eller rentav sluta i terapin?

 • Sara har tröttnat. Hela sitt liv har hon haft svårt att säga stopp, att sätta en gräns för vad som är okej och inte. Särskilt i relation till män. Det gör att hon aldrig lyckas få till en kärleksrelation med en man så som hon vill ha den. Nu har Sara tröttnat på att ha det så. Hon ringer till Radiopsykologen för att få hjälp att börja nysta i varför hennes nej sitter så långt inne...

  Lennart har en vän som är schizofren. Han vill hjälpa henne och samtidigt blir han ibland osäker på om hans hjälp är vad hon behöver. Och vad vill han egentligen själv ha ut av vänskapen? Han skriver till Radiopsykologen för att be om råd.

 • Radiopsykologen den 13 september, 2012

  Sara har tröttnat. Hela sitt liv har hon haft svårt att säga stopp, att sätta en gräns för vad som är okej och inte. Särskilt i relation till män. Det gör att hon aldrig lyckas få till en kärleksrelation med en man så som hon vill ha den. Nu har Sara tröttnat på att ha det så. Hon ringer till Radiopsykologen för att få hjälp att börja nysta i varför hennes nej sitter så långt inne...

  Lennart har en vän som är schizofren. Han vill hjälpa henne och samtidigt blir han ibland osäker på om hans hjälp är vad hon behöver. Och vad vill han egentligen själv ha ut av vänskapen? Han skriver till Radiopsykologen för att be om råd.

 • -Det kändes som om jag hade en elefant på bröstet. Jag fick inte luft. Det blev ambulans till akuten- men det var ingen hjärtinfarkt. Kan det ha varit ångest?
  Kerstin förlorade sin man för drygt 2,5 år sen och sin bästa väninna i våras. Hon har svårt att förstå sina reaktioner och tomhetskänslan som hon drabbades av. Hon känner inte riktigt igen sitt vanliga aktiva jag.
  Måste hon bearbeta sin sorg och sin smärta mera för att kunna bli av med klumpen i bröstet?

  Christer är i 60årsåldern och är ensamstående. Han har aldrig haft någon relation med en kvinna. Han har en syster men har svårt att prata om sina känslor med henne också. Nu börjar han tro att han kommer att åldras ensam och det gör honom rädd. Han har inte mycket hopp om förändring men skriver ändå till Radiopsykologen med frågan : finns det nåt jag kan göra?

 • Radiopsykologen den 23 augusti 2012

  -Det kändes som om jag hade en elefant på bröstet. Jag fick inte luft. Det blev ambulans till akuten- men det var ingen hjärtinfarkt. Kan det ha varit ångest?
  Kerstin förlorade sin man för drygt 2,5 år sen och sin bästa väninna i våras. Hon har svårt att förstå sina reaktioner och tomhetskänslan som hon drabbades av. Hon känner inte riktigt igen sitt vanliga aktiva jag.
  Måste hon bearbeta sin sorg och sin smärta mera för att kunna bli av med klumpen i bröstet?

  Christer är i 60årsåldern och är ensamstående. Han har aldrig haft någon relation med en kvinna. Han har en syster men har svårt att prata om sina känslor med henne också.  Nu börjar han tro att han kommer att åldras ensam och det gör honom rädd. Han har inte mycket hopp om förändring men skriver ändå till Radiopsykologen med frågan : finns det nåt jag kan göra?

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista