• Vattentorn, kyrkor med kupoler, stora fönster, frihetsgudinnans ansikte på nära håll inne i museet - allt som är riktigt stort är skrämmande för Lena.  Hon beskriver det själv som en fobi som har blivit värre och värre dom sista åren. Ormfobi och spindelfobi har hon hört människor prata om, men ingenting som liknar hennes skräck och panik. Nu har hon aktivt börjat söka upp en del av sakerna för att konfrontera sin rädsla. Kanske kan det läka det där som finns inne i själen, vad det nu är?
  Gör jag rätt, frågar Lena när hon ringer till Radiopsykologen.

  -Jag är en kille på snart 30 som känner att livet inte riktigt har kommit igång för mig, skriver signaturen "En väntande kille" i sitt brev till Radiopsykologen. Jag kom ut tidigt och är säker på min läggning. Ändå låtsas jag ibland att jag är heterosexuell. Hur ska jag bli den där glada, nöjda killen som är helt engagerad i livet?

  Producent: Anna-Brita Lindqvist

 • Radiopsykologen den 3 maj 2012

  För drygt två år sen ringde Gunnel till Radiopsykologen. Då höll hon på att förgås av oro, för sina nu vuxna barn. Så fort de reste bort översköljdes hon av katastroftankar. Ångesten tog över hela Gunnels kropp. I samtalet med Radiopsykologen fick hon en idé om var oron från början kommer ifrån. Men trots det fortsätter den att styra Gunnels liv...

  Liselott har ett dilemma. Hon har en vän som inte riktigt verkar uppfatta det som Liselott försöker säga henne, nämligen att hon inte vill fortsätta vänskapsrelationen med henne på det sätt som vännen vill. Egentligen vill Liselott göra slut på relationen helt och hållet. Men hur gör man det, utan att såra?

 • Radiopsykologen den 8 mars 2012

  Egentligen är allt perfekt: hon är kär i en ny man, har utflugna barn och inget jobb som styr vardagen. Men Margareta har ett problem - katterna. De kan inte flytta med till höghuset i storstan, och Margareta vill inte bo kvar på landet. Nu vet hon varken ut eller in. Ångesten gör henne handlingsförlamad. Har hon rätt att avliva katterna, för att själv få det bra? Eller ska hon ställa in flytten, mot sin egen vilja? Hon ringer till Radiopsykologen för att få hjälp.

  Love är livrädd för att flyga. Att sitta i ett flygplan är en näradöden-upplevelse, säger han. Själv har han accepterat sin rädsla men det begränsar familjelivet eftersom skräcken gör att de aldrig kan resa längre än kortare sträckor tillsammans. Så vad ska Love göra för att komma vidare?

 • Radiopsykologen den 29 september 2011

  Sofies 10-åriga dotter är rädd för ormar. Den här sommaren har flickan träffat på orm vid tre tillfällen och hennes reaktion blir starkare vid varje tillfälle, hon får t ex mardrömmar precis efteråt. Är det här en normal rädsla eller har det utvecklats till en fobi? Hur kan Sofie hjälpa sin dotter på bästa sätt?


  Serdar
  har en son som är 20 år och går på gymnasiet. Sonen har problem i skolan, men vill inte riktigt berätta för Serdar vad det handlar om förutom att han har svårt med kompisar, vilket gör att han skolkar mycket. Nu undrar Serdar om han gör rätt som skjutsar sin son till och från skolan och kan bli sittande i bilen i timmar?


  Lyssna eller ladda ner hela programmet.


  Vad vill du säga till Sofie eller Serdar?

 • Radiopsykologen den 8 september 2011

  Mikael
  har suttit i fängelse och blivit torterad. Upplevelser som bland annat fört med sig att han har svårt att njuta av den frihet som han faktiskt har idag. Han lider med dem som upplevt samma sak som honom och vill hjälpa de som har det svårt. Men ibland går hjälpandet ut över Mikaels förmåga att leva här och nu. Kanske är det Mikael som själv behöver hjälp, men hur ska han våga ta emot den?

  Frida undrar i ett brev till Radiopsykologen hur hon ska göra med sin sons rädsla för att bli smittad av dvärgbandmask. Sonen isolerar sig också på rasterna i skolan och känner sig ensam. Vad kan Frida göra för att sonen ska våga leka fritt igen?

  Lyssna eller ladda ner hela programmet

  Stämmer Mikaels beskrivningar eller Fridas funderingar överens med dina?


 • Torsdagen den 13 januari 2011

  Varje år är det samma sak... När januari närmar sig växer oron inuti Gunilla. För i januari kommer också hennes födelsedag. Gunilla står helt enkelt inte ut med att bli firad - att få blommor, gratulationer och stå i centrum. Hon tycker själv det låter fånigt men ändå har det blivit ett stor problem. Vad ska hon göra?

  Pia skriver till Radiopsykologen och undrar vad man gör när man har svårt att knyta an till sin mamma. Hon är idag vuxen, men har egentligen aldrig stått sin mamma nära. Istället har hon försökt hitta andra äldre kvinnor att få närhet och kärlek av. Men hela tiden finns ändå sorgen där, efter hennes egen mamma. Vad ska hon göra?

  Känner Du igen dig i det Gunilla och Pia berättar?

 • Radiopsykologen den 25 november 2010

  För snart ett år sen dog Lottas mamma. Hon var den som Lotta pratat med om allt - smått som stort. Efter hennes död har Lotta känt sig helt tom. Det finns ingenting som kan ersätta kontakten med mamman, eller gör det det? Och hur ska Lotta göra för att orka hantera tomheten?

  Sara har rest mycket i sitt liv och har ofta råkat ut för dramatiska händelser som rån och överfall. Men det är egentligen först på senare tid som hon blivit rädd. Nu ska hon strax iväg på en semesterresa till Thailand och hon undrar vad hon ska göra för att inte rädslan ska styra henne?

  Känner Du igen dig i det som Sara och Lotta berättar?

 • Radiopsykologen den 16 september 2010

  Birgitta bor på somrarna i en stuga på landet, men hon kan inte vara där själv eftersom hon är så mörkrädd. En rädsla som kom när hon var 14 år gammal och som bara blivit värre med åren. Nu vill hon kunna leva ett liv utan att vara rädd för mörkret, men hur ska det gå till?

  Karin skriver i ett brev till redaktionen om hur hennes rädsla för sjukdomar tagit över hennes liv och hon undrar hur hon ska kunna bli kvitt sin hypokondri. Britta skriver om hur hon i sommar bearetat sin getingfobi - frågan är bara om hon nu är fri från den?

  Har Du egna råd eller tips kring fobier och rädslor? Dela gärna med dig!