• Karin har två tunga, återkommande drömmar. I den ena är hon hemma hos sin fd sambo och skäller och bråkar på honom. När hon vaknar sitter känslorna kvar halva dagen. Men egentligen skildes dom som vänner och hon är inte alls arg på honom. I den andra drömmen misslyckas hon med att ta studenten - fast det var över 30 år sen. Nu har drömmarna blivit så plågsamma att hon inte vill gå och lägga sig på kvällarna.  Vad försöker drömmarna säga Karin? Hur ska hon kunna bli av med dom? Hon ringer till Radiopsykologen för att få hjälp.
  Producent: Anna-Brita Lindqvist

 • Tuulikki  är 72 år och längtar efter hud och intimitet. Hon vill älska, njuta och ge njutning. Är det ok för en kvinna i hennes ålder, undrar hon när hon ringer till Radiopsykologen. Hon försöker trycka ner sin lust men berörings-svälten gör sig påmind mer och mer. Hon har testat att träffa män på olika nätsäjter men upplever att det där ofast handlar om bara sex. Och det Tuulikki allra mest längtar efter är närhet grundad på riktig gemenskap och respekt

  .

  -Varför har jag ingen dröm? Varför vet jag inte vad jag vill bli? 22-åriga Moa är vilsen. Hon skriver till Radiopsykologen med frågan: vad kan jag bidra med, liksom?

 • Radiopsykologen den 10 maj 2012

  - Hjälp, jag kan inte prata! Erik är 22 år och har de senaste månaderna fått allt svårare att kommunicera med andra människor. Han vet vad han vill säga men paniken gör att han inte får fram ett ord. Efter konflikter och diskussioner drar han sig undan allt mer. Han ringer till Radiopsykologen och vill få råd om hur han ska kunna bli lyssnad på och känna sig förstådd.

  Åke drömmer mycket, om sina föräldrar och om en speciell kvinna. Men i drömmarna är känslorna annorlunda än när han är vaken. Säger drömmarna nåt som jag borde ta på allvar, undrar han i sitt brev till Radiopsykologen.

 • Radiopsykologen den 29 september 2011

  Sofies 10-åriga dotter är rädd för ormar. Den här sommaren har flickan träffat på orm vid tre tillfällen och hennes reaktion blir starkare vid varje tillfälle, hon får t ex mardrömmar precis efteråt. Är det här en normal rädsla eller har det utvecklats till en fobi? Hur kan Sofie hjälpa sin dotter på bästa sätt?


  Serdar
  har en son som är 20 år och går på gymnasiet. Sonen har problem i skolan, men vill inte riktigt berätta för Serdar vad det handlar om förutom att han har svårt med kompisar, vilket gör att han skolkar mycket. Nu undrar Serdar om han gör rätt som skjutsar sin son till och från skolan och kan bli sittande i bilen i timmar?


  Lyssna eller ladda ner hela programmet.


  Vad vill du säga till Sofie eller Serdar?

 • Radiopsykologen den 12 maj 2011

  Lion
  ska gå ut nian i juni. Han vill lära sig så mycket som möjligt i skolan och har gott om framtidsplaner. Men när han ska skriva prov låser det sig. Han blir kallsvettig, mår illa och får blackouter - särskilt när det är dags för de nationella proven. Vad kan han göra för att må bättre när han ska visa vad han går för?

  En del terapeuter försöker ändra på människors tankar och känslor istället för att stödja den som hör av sig - hur vanligt är det? Eller är det ett synsätt som är på väg bort? Det undrar Charlotte i sitt brev.


  Känner du igen de tankar Lion eller Charlotte ger uttryck för? Vill du tipsa dem om något?

 • Radiopsykologen den 7 april 2011

  Klara ringer till Radiopsykologen för att hon är skoltrött och skolkar en del. Hon vill göra bra ifrån sig i skolan och vet att hon kan det, men har halkat efter så pass mycket i undervisningen att det känns övermäktigt att komma ifatt. Hon har tagit upp frågan med sina föräldrar, men inte vågat säga hur illa det är. Vad ska hon göra?

  Ursula blir lätt irriterad på sitt ena styvbarn, berättar hon i sitt brev. Hon har till och med funderat på att skilja sig från sin man och barnens pappa, eftersom hon har så svårt för styvdottern. Hon har försökt skapa en god relation till flickan, men inte fått det att fungera. Hur kan hon ändra sitt förhållningssätt till henne?


  Lyssna eller ladda ner hela programmet

  Vill du berätta om dina erfarenheter kring det Klara eller Ursula går igenom?