• Magda är snart 40. Hon är sjukskriven för utmattning. Magda beskriver sitt liv som en uppförsbacke. Hon kom hit som politisk flykting när hon var barn. Och dom senaste åren har varit kantade av sjukdom, sorg och död. 
  Ett stort problem just nu är kontakten med myndigheterna - både för hennes egen och för andras räkning. Alltid måste hon slåss för att få hjälp. Och hon tycker inte att Försäkringskassan förstår hur dåligt hon mår. Magda ringer till Radiopsykologen med frågan: hur ska jag göra mig förstådd?

  För Katarina kom MS-diagnosen som en chock. Hon är 28 år och är på väg ut i det riktiga  vuxenlivet. Hon har alltid varit orolig till sin natur, och nu har oron förstärkts. Hur ska hon kunna se positivt på framtiden?

 • Birgitta befinner sig i kris just nu, på olika sätt. Hennes man är sjuk och kan inte längre bo hemma. Hon känner sorg, saknad och skuld över att inte längre kunna ta hand om honom. Men mest av allt känner hon av sin ilska. En ilska som hon haft sen hon var liten. Hon beskriver känslan som brun och vass. Och den gör ont. Birgitta ringer till Radiopsykologen med frågan: vart ska jag ta vägen med min ilska?

  I ett brev till Radiopsykologen skriver signaturen "C" om sina problem som handlar om sex. Varför tänker jag alltid på sex när jag träffar andra människor? Jag har svårt att fokusera på det som verkligen händer runt omkring mig och skäms, speciellt eftersom jag arbetar med unga människor, skriver "C". Varför blir det så här och vad kan man göra åt det, är frågan.

 • Sara är i början av en ny kärleksrelation. Hon både vill vara där, och är livrädd för det. För att det ska bli som i den förra relationen, då hon fick övertaget och kunde styra och ställa utan motstånd. Tillslut tog relationen slut. Hur gör man för att inte upprepa gamla mönster utan att för den skull ändra helt på den man är, undrar Sara.

  Anna skriver till Radiopsykologen om en svartsjuka som börjat spöka. Hon vet att hon inte har nåt fog för sina känslor, men ändå kan hon inte stoppa dem. Vad gör man när huvudet säger en sak men känslorna far iväg, undrar Anna.

 • Ursula känner att hon håller på att tappa bort sin vuxna dotter. Relationen är sval och distanserad. Det är inte så hon skulle vilja ha det. Men varje gång hon försöker närma sig känner hon sig avvisad. Nu börjar hon känna att hon kommit till en gräns: ska hon fortsätta att ringa ibland trots att dottern kanske inte vill det? Eller ska hon släppa taget och låta henne vara? Kan det bli så att hon förlorar sin dotter helt och hållet då?
  Ursula ringer till Radiopsykologen med frågan: hur kan jag vara mamma på bästa sätt i den här situationen?

  - Ska jag bita ihop och önska barnen trevlig jul hos sin pappa - trots att jag blir ensam och känner mig övergiven? Det undrar Camilla i sitt brev. För första gången på många år ska barnen och barnbarnen vara med sin far under julen. Och Camilla känner att ingen bryr sig om hur det blir för henne. Ska hon vara öppen med sina känslor inför barnen?

 • För fyra år sen förändrades Eriks liv totalt. Han var på väg till fjällen med sin vuxna dotter och fru när bilen plötsligt körde av vägen. Erik var den enda i bilen som överlevde olyckan. Idag plågas han av tankar på om han på något sätt hade kunnat förhindra katastrofen. Varför körde han inte själv bilen? Hur kunde han somna minuterna innan? Bär han skuld för att dom dog?

  Signaturen "Fastnad" skriver till Radiopsykologen med frågan: hur går man igenom en skilsmässa på ett skonsamt sätt? Brevskrivaren har bestämt sig för att hon vill lämna sin man men oroar sig för hur han och barnen ska klara av den förändring det innebär. Går det att skilja sig på ett "bra" sätt, undrar hon.

 • Hanna är inne i en svår period i livet. Hon är sjukskriven och känner sig skör och vilsen. Och just nu behöver hon få extra mycket energi från sin pojkvän. Dom bor 100 mil från varandra och ses bara på helgerna. Träffarna blir komprimerade och mycket ska fungera då. Men ibland blir det inte så bra som Hanna skulle önska. Hon vill göra rätt och själv förstå. Diskussionerna slutar ofta i frustration. Och pojkvännen säger att han inte förstår henne.
  Nu ringer Hanna till Radiopsykologen för att få råd om hur hon ska kunna bli tydligare i sin kommunikation.

  För Anna var ADHD-diagnosen en befrielse. Äntligen fick hon en förklaring till varför hon hela livet känt sig annorlunda. Det har inte handlat om att hon är dum eller ointelligent. Helst vill hon berätta för alla om sin diagnos. Men hon har blivit avrådd. Folk kanske inte är tillräckligt öppna ännu. - Ska jag behålla diagnosen för mig själv, undrar hon i sitt brev till Radiopsykologen.

 • Jenny är 18 år och längtar efter en vän. En riktig vän. Någon man kan hänga med, prata allvar med, skoja och skratta med. Men väldigt ofta blir Jenny osams med de som hon tror är hennes vänner. Det slutar för det mesta med att relationen rinner ut i sanden. Hur tar man i konflikter utan att skrämma iväg den andra? Hur berättar man för någon att man är ledsen? Hur gör man för att behålla en vän?

  När Anna bara var ett spädbarn blev hon i perioder lämnad av sin mamma. Som vuxen har hon haft svårt att våga lita på människor och svårt att skapa långvariga kärleksrelationer. Kan tidiga separationer påverka en genom hela livet? Och hur gör man i så fall för att läka?

 • Tina har de senaste nio åren mist nio viktiga personer i sitt liv. Förlusterna har kommit så tätt att hon inte hunnit sörja dem alla. Särskilt är det saknaden, sorgen och ilskan över hennes närmsta och äldsta vännina som tog livet av sig, som upptar Tina. Varje dag, nästan varje stund. Vad kan hon göra för att få tillbaka lite av den livsglädje hon förut kände?

  Anja lever med en man som är före detta sexmissbrukare. Hon går omkring med en ständig oro för att han ska falla tillbaka i sitt tidigare beteende och skriver till Radiopsykologen med frågan: vad ska jag göra för att kunna komma vidare ur detta?

 • Radiopsykologen den 11 oktober 2012

  Tina har de senaste nio åren mist nio viktiga personer i sitt liv. Förlusterna har kommit så tätt att hon inte hunnit sörja dem alla. Särskilt är det saknaden, sorgen och ilskan över hennes närmsta och äldsta vännina som tog livet av sig, som upptar Tina. Varje dag, nästan varje stund. Vad kan hon göra för att få tillbaka lite av den livsglädje hon förut kände?

  Anja lever med en man som är före detta sexmissbrukare. Hon går omkring med en ständig oro för att han ska falla tillbaka i sitt tidigare beteende och skriver till Radiopsykologen med frågan: vad ska jag göra för att kunna komma vidare ur detta?

 • Sebastian är ofta ledsen. Ibland så ledsen att han inte orkar sig upp ur sängen. Såna dagar brukar tårarna komma. Det är framförallt tankarna på hur det var när han var liten som gör ont. Mobbningen som han var utsatt för och som han inte vågade berätta för någon om. Idag är Sebastian vuxen och har en flickvän som han kan prata med. Men känslorna från förr släpper ändå inte taget om honom. Han ringer till Radiopsykologen för att be om hjälp.

  Nadia går i terapi. Ganska ofta händer det att hennes terapeut gäspar, mitt i samtalet. Det stör henne. Hon får känslan att han inte tycker hennes problem är intressanta eller viktiga. Ska hon ta upp det med honom? Eller rentav sluta i terapin?

 • Radiopsykologen den 27 september 2012

  Sebastian är ofta ledsen. Ibland så ledsen att han inte orkar sig upp ur sängen. Såna dagar brukar tårarna komma. Det är framförallt tankarna på hur det var när han var liten som gör ont. Mobbningen som han var utsatt för och som han inte vågade berätta för någon om. Idag är Sebastian vuxen och har en flickvän som han kan prata med. Men känslorna från förr släpper ändå inte taget om honom. Han ringer till Radiopsykologen för att be om hjälp.

  Nadia går i terapi. Ganska ofta händer det att hennes terapeut gäspar, mitt i samtalet. Det stör henne. Hon får känslan att han inte tycker hennes problem är intressanta eller viktiga. Ska hon ta upp det med honom? Eller rentav sluta i terapin?

 • Radiopsykologen den 20 september 2012

  Viola är 62 år och har suttit i rullstol dom senaste 14 åren. Hon har flera sjukdomar som ger smärta och värk. Det var inte så här hon hade tänkt sig sitt liv.
  Förut hade hon ett jobb och ett aktivt, engagerat och självständigt liv. Nu är hon en som är beroende. Hon måste ofta säga att hon inte orkar eller inte kan.
  Samtidigt försöker hon fortfarande ta ansvar och hjälpa andra. Hon försöker glömma rullstolen. Men inuti har hon ett stort svart hål.  Ändå vågar hon inte släppa fram gråten.
  Viola ringer till Radiopsykologen med frågan: Varför har jag inte sörjt förlusten av min kropp? Är jag knäpp eller vad handlar det om?

 • Viola är 62 år och har suttit i rullstol dom senaste 14 åren. Hon har flera sjukdomar som ger smärta och värk. Det var inte så här hon hade tänkt sig sitt liv.
  Förut hade hon ett jobb och ett aktivt, engagerat och självständigt liv. Nu är hon en som är beroende. Hon måste ofta säga att hon inte orkar eller inte kan.
  Samtidigt försöker hon fortfarande ta ansvar och hjälpa andra. Hon försöker glömma rullstolen. Men inuti har hon ett stort svart hål. Ändå vågar hon inte släppa fram gråten.
  Viola ringer till Radiopsykologen med frågan: Varför har jag inte sörjt förlusten av min kropp? Är jag knäpp eller vad handlar det om?

 • Sara har tröttnat. Hela sitt liv har hon haft svårt att säga stopp, att sätta en gräns för vad som är okej och inte. Särskilt i relation till män. Det gör att hon aldrig lyckas få till en kärleksrelation med en man så som hon vill ha den. Nu har Sara tröttnat på att ha det så. Hon ringer till Radiopsykologen för att få hjälp att börja nysta i varför hennes nej sitter så långt inne...

  Lennart har en vän som är schizofren. Han vill hjälpa henne och samtidigt blir han ibland osäker på om hans hjälp är vad hon behöver. Och vad vill han egentligen själv ha ut av vänskapen? Han skriver till Radiopsykologen för att be om råd.

 • Radiopsykologen den 13 september, 2012

  Sara har tröttnat. Hela sitt liv har hon haft svårt att säga stopp, att sätta en gräns för vad som är okej och inte. Särskilt i relation till män. Det gör att hon aldrig lyckas få till en kärleksrelation med en man så som hon vill ha den. Nu har Sara tröttnat på att ha det så. Hon ringer till Radiopsykologen för att få hjälp att börja nysta i varför hennes nej sitter så långt inne...

  Lennart har en vän som är schizofren. Han vill hjälpa henne och samtidigt blir han ibland osäker på om hans hjälp är vad hon behöver. Och vad vill han egentligen själv ha ut av vänskapen? Han skriver till Radiopsykologen för att be om råd.