• Ursula känner att hon håller på att tappa bort sin vuxna dotter. Relationen är sval och distanserad. Det är inte så hon skulle vilja ha det. Men varje gång hon försöker närma sig känner hon sig avvisad. Nu börjar hon känna att hon kommit till en gräns: ska hon fortsätta att ringa ibland trots att dottern kanske inte vill det? Eller ska hon släppa taget och låta henne vara? Kan det bli så att hon förlorar sin dotter helt och hållet då?
  Ursula ringer till Radiopsykologen med frågan: hur kan jag vara mamma på bästa sätt i den här situationen?

  - Ska jag bita ihop och önska barnen trevlig jul hos sin pappa - trots att jag blir ensam och känner mig övergiven? Det undrar Camilla i sitt brev. För första gången på många år ska barnen och barnbarnen vara med sin far under julen. Och Camilla känner att ingen bryr sig om hur det blir för henne. Ska hon vara öppen med sina känslor inför barnen?

 • För fyra år sen förändrades Eriks liv totalt. Han var på väg till fjällen med sin vuxna dotter och fru när bilen plötsligt körde av vägen. Erik var den enda i bilen som överlevde olyckan. Idag plågas han av tankar på om han på något sätt hade kunnat förhindra katastrofen. Varför körde han inte själv bilen? Hur kunde han somna minuterna innan? Bär han skuld för att dom dog?

  Signaturen "Fastnad" skriver till Radiopsykologen med frågan: hur går man igenom en skilsmässa på ett skonsamt sätt? Brevskrivaren har bestämt sig för att hon vill lämna sin man men oroar sig för hur han och barnen ska klara av den förändring det innebär. Går det att skilja sig på ett "bra" sätt, undrar hon.

 • Radiopsykologen den 23 februari 2012

  Eva är orolig för sin son. Det började efter en utlandsresa, då hon och sonen kom ifrån varandra under en stund. Sen dess har han inte velat släppa sin mamma ur sikte. Eva ringer till Radiopsykologen för att be om hjälp.

  När Karin var 20 år dog hennes mamma. Nu tampas hon med en oro att inte hinna förverkliga sina drömmar innan hon eller någon annan närstående dör. Samtidigt vill hon gärna göra allting "rätt" och inte hasta. Hon skriver till Radiopsykologen med frågan: kan man lära sig tänka bort sin dödsångest?

 • Radiopsykologen den 16 februari 2012 

  Omar är 65 år och har på sista tiden börjat blicka tillbaka på sitt liv. En av de saker som plågar honom är hur han egentligen var som förälder för sina två äldsta söner. Han arbetade för mycket, var närvarande för lite. Han känner att han borde ha varit en mer ömsint pappa. Hur ska han hantera sitt dåliga samvete? Och hur kan han gå vidare i sin relation med de vuxna sönerna idag?

  Sara skriver till Radiopsykologen och ber om råd om hur hon ska komma över sin enorma rädsla att prata inför folk. Och Emma, som nyligen har försonats med sin pappa, har istället fått problem i relationen till sin mamma. Hon försöker prata med henne men får inga svar. Hur ska hon göra för att få tillbaka förtroendet för henne?

 • Radiopsykologen den 9 februari 2012

  Moa är i vanliga fall en pratig och glad person. Men när hon är tillsammans med en av sina närmsta vänner så händer nåt. Allt bara låser sig - Moa blir tyst, nästan osynlig. Hon vet att det inte har så mycket med kompisen att göra, men ändå kan hon inte bryta mönstret. Att berätta för vännen vågar hon inte. Sluta umgås med henne vill hon inte. Så hur ska hon göra för att förändra situationen?

  Minna har varit med om de värsta timmarna i sitt liv. Det gjorde så ont att hon trodde hon skulle dö. Hon skriver till Radiopsykologen och berättar om de två missfall som hon och hennes sambo just gått igenom. Om oron för vad som ska hända nu, om skammen att tro sig inte kunna bära ett barn och om ilskan gentemot vården. Och hon undrar: hur gör man för att inte fastna i offerkofta

 • Radiopsykologen den 26 januari 2012

  15-årige Lion var med i våras och berättade om att han blev kallsvettig och fick minnesluckor när han skulle skriva nationella prov. Och om att han drömde om att komma in på ett riktigt bra gymnasium. Har han lyckats bemästra ångesten och blev det som han drömde om?


  Monika väckte starka reaktioner på hemsidan när hon pratade om sin oförmåga att känna sig älskad av sin partner och var rädd att han skulle överge henne. Är de fortfarande tillsammans? Och hur påverkade samtalet i Radiopsykologen deras förhållande?


  Vi hör också soldaten Mats som var med i Radiopsykologen för över ett år sen. Då berättade han om de traumatiska upplevelser han fick när han tjänstgjorde som officer i Bosnien. Har han fått någon hjälp? Vaknar han fortfarande på natten och tror att han har en AK-4 riktad mot sig?

  Lyssna eller ladda ner hela programmet


   

 • Radiopsykologen den 19 januari 2012

  Lena undrar hur mycket hon kan säga om sitt trassliga förflutna till sina tre vuxna barn. Hon var bland annat tvungen att välja bort ett av dem och har två separationer bakom sig.
  Vad händer om hon berättar för sina barn om varför hon separerat? Hon känner också mycket skuld och skam och vill få hjälp att hantera dessa känslor.

  Marie-Louise
  skriver i sitt brev att hon har fått rådet att lämna svåra saker hon har varit med om bakom sig. Men hur gör man det?

  Lyssna eller ladda ner hela programmet.
    • Radiopsykologen den 12 januari 2012

  Alexander har höga krav på sig själv men har samtidigt svårt att sköta sina studier, eftersom han skjuter upp saker hela tiden. Han ägnar mycket tid åt att plugga, men plötsligt kan en hel dag ha passerat utan att han lyckats koncentrera sig. Varför gör han så här och hur kan han komma vidare?

  Karin älskar sina barnbarn, men hennes besvärliga relation till barnens mamma hindrar umgänget. Karin undrar i i sitt brev om hennes dotters dåliga erfarenheter av Karin som mamma, gör att dottern inte har förtroende för Karin som mormor?


  Lyssna eller ladda ner hela programmet


 • Radiopsykologen den 22 december 2011 

  Karoline
  har en dotter som har ätstörningar i form av anorexi sedan flera år tillbaka. Det här tär på henne och den övriga familjen, samtidigt som hon önskar sin dotter det bästa. Dottern är vuxen nu och Karoline funderar på om hon ska ta avstånd från sjukdomen eller inte, för att själv må bättre. Hur kan Karoline hjälpa sig själv i det här?


 • Radiopsykologen den 1 december 2011


  Karin
  har nyligen fått reda på att hennes son missbrukar narkotika. Hon blev chockad och besviken och påmind om hur smärtsamt hon haft det i många år eftersom barnens far är missbrukare. Hon förstår att hon är medberoende, men har ändå svårt att sätta de gränser hon behöver för att inte gå under själv. Hur ska hon förhålla sig till det här som mamma? Och hur kan hon hjälpa sig själv?


  Daphne slår på sig själv för att hon inte orkar mer än hon gör, berättar hon i sitt brev. Fast hon har ett jobb hon gillar, en fin familj och ett fint hem söker hon ständig perfektion. Hur kan hon bli mindre självkritisk och mer nöjd?


 • Radiopsykologen den 29 september 2011

  Sofies 10-åriga dotter är rädd för ormar. Den här sommaren har flickan träffat på orm vid tre tillfällen och hennes reaktion blir starkare vid varje tillfälle, hon får t ex mardrömmar precis efteråt. Är det här en normal rädsla eller har det utvecklats till en fobi? Hur kan Sofie hjälpa sin dotter på bästa sätt?


  Serdar
  har en son som är 20 år och går på gymnasiet. Sonen har problem i skolan, men vill inte riktigt berätta för Serdar vad det handlar om förutom att han har svårt med kompisar, vilket gör att han skolkar mycket. Nu undrar Serdar om han gör rätt som skjutsar sin son till och från skolan och kan bli sittande i bilen i timmar?


  Lyssna eller ladda ner hela programmet.


  Vad vill du säga till Sofie eller Serdar?

 • Radiopsykologen den 22 september 2011

  Niklas
  har alltid längtat efter att ha en närvarande pappa. En pappa som kan prata om känslor och en pappa som finns där när man behöver honom. Nu vill han ha ett seriöst förhållande men märker att han har svårt med sin mansroll. Vågar han vara känslig och mjuk utan att bli bortstött?

  Lyssna eller ladda ner programmet


  Känner du igen dig i Niklas resonemang? Vill du ge honom ett råd på vägen?

 • Radiopsykologen den 15 september 2011

  När Ann vaknar på morgonen för sin planerade utflykt med pensionärsföreningen, orkar hon inte gå upp ur sängen. Och det är inte bara aktiviteter hon inte längre orkar med. Hon känner sig dessutom otillräcklig som mamma och som mormor. Hur ska hon hitta balans mellan den Ann hon varit och den Ann som hon är idag?

  Sanna tycker att livet känns meningslöst. Hon har inga vänner, har aldrig haft något fast förhållande och har alltid känt sig väldigt ensam. Vad är det för fel på mig, undrar Sanna?

  Lyssna eller ladda ner hela programmet


  Vad vill du säga till Ann eller Sanna?

 • Radiopsykologen den 8 september 2011

  Mikael
  har suttit i fängelse och blivit torterad. Upplevelser som bland annat fört med sig att han har svårt att njuta av den frihet som han faktiskt har idag. Han lider med dem som upplevt samma sak som honom och vill hjälpa de som har det svårt. Men ibland går hjälpandet ut över Mikaels förmåga att leva här och nu. Kanske är det Mikael som själv behöver hjälp, men hur ska han våga ta emot den?

  Frida undrar i ett brev till Radiopsykologen hur hon ska göra med sin sons rädsla för att bli smittad av dvärgbandmask. Sonen isolerar sig också på rasterna i skolan och känner sig ensam. Vad kan Frida göra för att sonen ska våga leka fritt igen?

  Lyssna eller ladda ner hela programmet

  Stämmer Mikaels beskrivningar eller Fridas funderingar överens med dina?


 • Radiopsykologen den 1 september 2011

  Josefins snart åttaårige son oroar sig mycket. Han tror att huset ska brinna ner, han vill inte åka hiss, är rädd för åskan. Det har till och med gått så långt att när det börjar duggregna, så vill han avsluta fotbollsträningen. Hur ska Jessica som förälder möta sin son i detta? Och vad ska hon göra med sin egen oro?

  Anders och hans familj vill flytta utomlands under ett år. Men när föräldrarna pratar om detta med den sjuårige sonen, sparkar han bakut och stänger in sig på sitt rum. Hur ska föräldrarna hantera sonens reaktion? Ska de köra över honom eller ta hänsyn till hans känslor?


  Lyssna eller ladda ner hela programmet.


  Har du något tips till Josefin eller Anders?