• Radiopsykologen den 31 maj 2012  

  Sen 5 år är Eva singel. Hon har barn och barnbarn men längtar också efter en vuxen kärlek. Runt omkring sig ser hon hur andra hittar nya kärlekar eller behåller den gamla. Livet blir rikare när man är två, tycker hon. Varför blev det inte så att hon fick en långvarig livsrelation? Hon tänker på det här varje dag. Nu ringer hon till Radiopsykologen med med sin undran vad hon kan göra för att bygga upp en mogen kärleksrelation.  

  Är jag konstig som inte sörjer? Signaturen "Okänslig"  förlorade sin far för fem år sen. Han gick bort i cancer. Han var en mycket älskad pappa, ändå har jag inte gråtit en enda gång trots att jag tänker på honom varje dag, står det i brevet till Radiopsykologen. Jag kan inte framkalla några minnen eller bilder av min pappa. Har jag stängt av för att skydda mig, frågar "Okänslig".

 • Radiopsykologen den 26 januari 2012

  15-årige Lion var med i våras och berättade om att han blev kallsvettig och fick minnesluckor när han skulle skriva nationella prov. Och om att han drömde om att komma in på ett riktigt bra gymnasium. Har han lyckats bemästra ångesten och blev det som han drömde om?


  Monika väckte starka reaktioner på hemsidan när hon pratade om sin oförmåga att känna sig älskad av sin partner och var rädd att han skulle överge henne. Är de fortfarande tillsammans? Och hur påverkade samtalet i Radiopsykologen deras förhållande?


  Vi hör också soldaten Mats som var med i Radiopsykologen för över ett år sen. Då berättade han om de traumatiska upplevelser han fick när han tjänstgjorde som officer i Bosnien. Har han fått någon hjälp? Vaknar han fortfarande på natten och tror att han har en AK-4 riktad mot sig?

  Lyssna eller ladda ner hela programmet


   

 • Radiopsykologen den 1 december 2011


  Karin
  har nyligen fått reda på att hennes son missbrukar narkotika. Hon blev chockad och besviken och påmind om hur smärtsamt hon haft det i många år eftersom barnens far är missbrukare. Hon förstår att hon är medberoende, men har ändå svårt att sätta de gränser hon behöver för att inte gå under själv. Hur ska hon förhålla sig till det här som mamma? Och hur kan hon hjälpa sig själv?


  Daphne slår på sig själv för att hon inte orkar mer än hon gör, berättar hon i sitt brev. Fast hon har ett jobb hon gillar, en fin familj och ett fint hem söker hon ständig perfektion. Hur kan hon bli mindre självkritisk och mer nöjd?


 • Radiopsykologen den 10 november 2011

  Kristine
  är ensam mycket - något som gör henne tudelad. Å ena sidan uppskattar hon ensamheten och tycker att hon har ett rikt liv, å andra sidan skulle hon vilja ha någon att prata med vid sidan av jobbet och på helgerna framför allt.
  Hon längtar också efter djupare relationer, kanske t o m en livspartner. Hur ska hon våga öppna sig, något hon hittills bara har gjort inför terapeuter?

  Lyssna eller ladda ner hela programmet


 • Radiopsykologen den 20 oktober

  Linda vill prata om att åldras och om tiden som går. Hon saknar livsgnista, har svårt att motivera sig till att vara social och att ta initativ. Hon förlorade sin man för drygt ett år sedan och det bidrar till att hon tänker mycket på döden och svårigheterna med att bli gammal. Hur kan hon bäst ta till vara på den tid hon har kvar?


  Margareta bär på en tyst skam och sorg, berättar hon i sitt brev. Hon är medelålders men har aldrig haft en långvarig relation till en man. Hon har spenderat mycket tid på sjukhus, har över 40 ärr på kroppen och tror att det påverkar hennes ovilja till närhet. Hur ska hon våga närma sig en man när hennes kropp bär på otäcka minnen efter alla operationer?


  Lyssna eller ladda ner hela programmet • Radiopsykologen den 6 oktober 2011

  Monika
  har en relation till en man som övergav henne för en annan kvinna. Ett halvår senare började Monika och mannen träffas igen. Nu har de ett förhållande men Monika är rädd att den här mannen inte tycker om henne så mycket som Monika vill. Hur ska hon våga lita på sina egna respektive mannens känslor för henne? Och hur ska hon kunna visa sig svag när hon alltid tidigare varit stark?  Har du egna erfarenheter av det Monika berättar om? Dela gärna med dig!

 • Radiopsykologen den 29 september 2011

  Sofies 10-åriga dotter är rädd för ormar. Den här sommaren har flickan träffat på orm vid tre tillfällen och hennes reaktion blir starkare vid varje tillfälle, hon får t ex mardrömmar precis efteråt. Är det här en normal rädsla eller har det utvecklats till en fobi? Hur kan Sofie hjälpa sin dotter på bästa sätt?


  Serdar
  har en son som är 20 år och går på gymnasiet. Sonen har problem i skolan, men vill inte riktigt berätta för Serdar vad det handlar om förutom att han har svårt med kompisar, vilket gör att han skolkar mycket. Nu undrar Serdar om han gör rätt som skjutsar sin son till och från skolan och kan bli sittande i bilen i timmar?


  Lyssna eller ladda ner hela programmet.


  Vad vill du säga till Sofie eller Serdar?

 • Radiopsykologen den 22 september 2011

  Niklas
  har alltid längtat efter att ha en närvarande pappa. En pappa som kan prata om känslor och en pappa som finns där när man behöver honom. Nu vill han ha ett seriöst förhållande men märker att han har svårt med sin mansroll. Vågar han vara känslig och mjuk utan att bli bortstött?

  Lyssna eller ladda ner programmet


  Känner du igen dig i Niklas resonemang? Vill du ge honom ett råd på vägen?

 • Eva, som levt ensam i många år, vill prata om kärlek och förälskelse på äldre dagar. Hon vågar inte riktigt ta första steget när hon träffar en man. Ska hon våga uttrycka sina känslor för den man hon träffar nu, trots att hon är rädd att "bjuda ut" sig?


  Rebecca är drabbad av det som hon kallar för "beröringssvälten", berättar hon i sitt brev.
  Hon längtar efter kärlek, ömhet och att ha bra sex tillsammans med en man. Hon upplever att hon har nått en återvändsgränd. Hur ska hon ta sig ur den här situationen?


  Lyssna eller ladda ner hela programmet.


  Känner du igen dig i det Eva eller Rebecca berättar om? Dela med dig!

 • Radiopsykologen Skärtorsdagen den 21 april 2011

  Birgitta blev bortlämnad till ett fosterhem när hon var tre månader. När hon kom tillbaka till sin ursprungsfamilj var hon några år gammal och hennes biologiska mamma gravid. Birgitta upplevde sin lillasyster som efterlängtad och att systern fick all uppmärksamhet. Det gjorde att Birgitta saknade sin fosterfamilj och kände sig mer älskad i sin fosterfamilj än i sin biologiska familj. Det här präglar Birgitta än idag, och hon har svårt att släppa frågan; var hon ett önskat barn eller ett misstag?

  Bengt undrar i ett brev om förträngda minnen från barndomen kan ge sig till känna som ångest när man är närmare sextio år?


  Lyssna eller ladda ner hela programmet här.


  Har du några råd till Birgitta eller Bengt? Känner du igen dig i det de berättar?

 • Radiopsykologen den 10 mars 2011

  Lennart ringer till Radiopsykologen för att få hjälp att vara mer avslappnad när hans fru blir arg, ledsen eller upprörd. Han beskriver hur han blir stel som en pinne och har svårt att hantera djupa känslor från sin partner. Däremot när hans barn är ledsna eller upprörda, då har han inga problem att hantera deras känslor. Hur ska han kunna närma sig sin fru på ett nytt sätt i de här situationerna?  Känner Du igen det som Lennart beskriver? Dela gärna med dig!

 • Radiopsykologen den 24 juni 2010

  Kerstin beskriver det som att hon går runt i en dimma. Hon tänker bara på en sak - hur hon ska möta sin mammas krav på kontakt. Kerstins mamma är gammal och bor i ett annat land. De pratar med varandra i telefonen minst två gånger per dag, något Kerstin egentligen inte vill eftersom hon upplever mamman som krävande och gnällig. Nu vill hon ha råd om hur hon ska säga nej till sin mamman utan att kontakten bryts helt.


  Annika och Lina skriver till Radiopsykologen i samma ämne - de längtar efter närhet till män. Men så fort det blir allvar i en relation, så bryter de hellre upp än satsar. Varför?


  Har du något råd till Kerstin, Annika eller Lina? Dela med dig av dina egna erfarenheter!

 • Radiopsykologen den 6 maj 2010

  Robert har fyra tonårsbarn. Varje dag uppstår olika knepiga situationer i familjen - gränser som måste sättas, överenskommelser som bryts... Robert blir lätt arg och alltför ofta tycker han att ilskan går ut över fel personer. Efteråt kommer skuldkänslorna. Robert är nu rädd för att hela situationen ska gå ut över hans äktenskap. Vad ska han göra?


  Josefin har i flera års tid haft återkommande perioder av panikångest. Hon har sökt hjälp men tycker inte att hjälpen fungerat. Hur ska hon komma vidare nu?

  Vad får Du för tankar när du hör Robert och Josefin berätta?

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista