• Radiopsykologen den 15 december 2011

  Niklas har drabbats av en utmattningsdepression och äter antidepressiva mediciner. Han tycker att allt är jobbigt, även att gå till affären eller ta en promenad.
  Vad kan han göra för att vardagen ska bli enklare?


  Och så besvarar Radiopsykologen några av de brev som kommit på sistone. Ronny vet inte hur han ska hantera sin väns alkoholmissbruk, Maria menar att hon ofta tolkar sina känslor fel och undrar hur hon kan undvika att känna sig uppäten när dagen är slut och Tess, som nyligen har förlorat sin mamma, förnekar att mamma är borta och förtränger sorgen.

  Lyssna eller ladda ner hela programmet • Radiopsykologen den 15 september 2011

  När Ann vaknar på morgonen för sin planerade utflykt med pensionärsföreningen, orkar hon inte gå upp ur sängen. Och det är inte bara aktiviteter hon inte längre orkar med. Hon känner sig dessutom otillräcklig som mamma och som mormor. Hur ska hon hitta balans mellan den Ann hon varit och den Ann som hon är idag?

  Sanna tycker att livet känns meningslöst. Hon har inga vänner, har aldrig haft något fast förhållande och har alltid känt sig väldigt ensam. Vad är det för fel på mig, undrar Sanna?

  Lyssna eller ladda ner hela programmet


  Vad vill du säga till Ann eller Sanna?

 • Radiopsykologen den 25 augusti 2011

  Eva
  jobbar som säljare. Ett jobb som innebär mycket bilkörning. Men den senaste tiden har hon haft svårigheter att genomföra sitt jobb eftersom hon får sådan panikångest när hon sitter och kör. Det har gått så långt så att hon anlitat sin bror som chaufför. Hon ringer radiopsykologen för att höra vad det här beror på och hur hon ska göra för att kunna sköta sitt jobb.


  Fanny
  är 19 år och skriver till Radiopsykologen för att höra om det är panikångestattacker hon har. Vissa kvällar kraschar hela hennes tillvaro, små saker blir stora problem och ibland upplever hon det som hon faller ner i ett stort mörkt hål.

  Lyssna eller ladda ner hela programmet.


  Vad har du att säga om det som Eva upplever och Fanny beskriver?
  Har du ett tips att bidra med?

 • Radiopsykologen den 2 juni 2011

  En del samtal väcker starka reaktioner. Två av dem har du chansen att höra igen den 2 juni kl 20.03 samt den 3 juni kl 23.30. Ordinarie sändning kl 11.03 torsdag den 2 juni utgår - lyssna på Gudstjänsten istället!

  Mats ringde in tidigare i år till Radiopsykologen. Han har så svåra minnen från sitt liv som soldat i utlandet att han isolerar sig. Dessutom skäms han för att han flera år efter att han slutat jobba, fortfarande lider av posttraumatisk stress. Måste han må så här dåligt?

  Sofia bär på en familjehemlighet och när hon hörde av sig till programmet tidigare i år, undrade hon när och hur hon skulle berätta om den här hemligheten för sina barn.


  Vill du säga något till Mats eller Sofia?


  Lyssna eller ladda ner hela programmet

 • Radiopsykologen den 19 maj 2011

  Maria har ätit antidepressiva läkemedel i perioder och senast hon slutade med dem, så blev hon deppig igen. Då fick hon rådet att börja äta antidepressiva på nytt. Nu vill hon bilda familj, vilket inte är förenligt med de mediciner hon äter. Samtidigt är hon rädd för vad som kommer att hända om hon slutar. Kommer hon aldrig bli kvitt medicinerna?

  Märta skriver i ett brev om sina utbrott som hon får i samband med mens. Hon skriker och slår omkring sig och barnen blir rädda. Sambon går in och försöker skydda barnen från henne och Märta får skuldkänslor. Vad ska hon göra?


  Lyssna på eller ladda ner hela programmet.

  Stämmer Maria eller Märtas erfarenheter överens med dina?

 • Radiopsykologen den 28 april 2011

  Helga
  har sedan hon var liten haft ett komplicerat förhållande till mat.
  Hon har vuxit upp i en familj där mamman ville hålla sträng diet och pappan bjöd på godsaker. Det här har medfört att Helga fått svårt att veta hur mycket eller hur lite hon bör äta.
  Ibland har hon frossat, och ibland har hon hållit strikt diet. Hur ska hon undvika att föra vidare det här beteendet till sin dotter?

  Bertil kallar sig för "den andre mannen" i sitt brev, eftersom han har en relation med en gift kvinna som han får komma nära men inte riktigt nära. Han känner sig ensam i staden där han bor, vantrivs på sitt arbete, tröstäter och är deprimerad. Måste han ha det så här?


  Lyssna eller ladda ner hela programmet.  Känner dig igen dig i det Helga eller Bertil berättar?

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista