• Radiopsykologen den 26 januari 2012

  15-årige Lion var med i våras och berättade om att han blev kallsvettig och fick minnesluckor när han skulle skriva nationella prov. Och om att han drömde om att komma in på ett riktigt bra gymnasium. Har han lyckats bemästra ångesten och blev det som han drömde om?


  Monika väckte starka reaktioner på hemsidan när hon pratade om sin oförmåga att känna sig älskad av sin partner och var rädd att han skulle överge henne. Är de fortfarande tillsammans? Och hur påverkade samtalet i Radiopsykologen deras förhållande?


  Vi hör också soldaten Mats som var med i Radiopsykologen för över ett år sen. Då berättade han om de traumatiska upplevelser han fick när han tjänstgjorde som officer i Bosnien. Har han fått någon hjälp? Vaknar han fortfarande på natten och tror att han har en AK-4 riktad mot sig?

  Lyssna eller ladda ner hela programmet


   

 • Radiopsykologen den 19 januari 2012

  Lena undrar hur mycket hon kan säga om sitt trassliga förflutna till sina tre vuxna barn. Hon var bland annat tvungen att välja bort ett av dem och har två separationer bakom sig.
  Vad händer om hon berättar för sina barn om varför hon separerat? Hon känner också mycket skuld och skam och vill få hjälp att hantera dessa känslor.

  Marie-Louise
  skriver i sitt brev att hon har fått rådet att lämna svåra saker hon har varit med om bakom sig. Men hur gör man det?

  Lyssna eller ladda ner hela programmet.
   



 • Radiopsykologen den 27 oktober 2011

  Annie har varit med om två bilolyckor och får stöd av en psykolog. Själv är hon dock övertygad om att det är svartsjukan hon behöver jobba med, men hon känner att psykologen vill prata om andra saker. Hur ärlig vågar hon vara?

  Annika är rädd att göra fel, har en känsla av att hon inte duger och vågar bara lita fullt ut på sin sambo och sin dotter. Hon skriver i sitt brev att hon är beroende av sin psykiskt sjuka mamma på ett ohälsosamt sätt. Vad ska hon göra med sina skamkänslor?

  Sedan snart fyra år tillbaka har Michaela ett förhållande med en man som blev lämnad av sin ex-fru. Michaela och mannen har ett fint förhållande, men samtidigt är hon rädd att mannen ska gå tillbaka till sitt ex.

  Den här veckan svarar Malin Edlund på brev som kommit till programmet. Skriv ett du också till radiopsykologen@sr.se eller ring på Radiopsykologens telefonsvarare dygnet runt på
  08 - 784 50 00.

  Lyssna eller ladda ner hela programmet.


 • Radiopsykologen den 20 oktober

  Linda vill prata om att åldras och om tiden som går. Hon saknar livsgnista, har svårt att motivera sig till att vara social och att ta initativ. Hon förlorade sin man för drygt ett år sedan och det bidrar till att hon tänker mycket på döden och svårigheterna med att bli gammal. Hur kan hon bäst ta till vara på den tid hon har kvar?


  Margareta bär på en tyst skam och sorg, berättar hon i sitt brev. Hon är medelålders men har aldrig haft en långvarig relation till en man. Hon har spenderat mycket tid på sjukhus, har över 40 ärr på kroppen och tror att det påverkar hennes ovilja till närhet. Hur ska hon våga närma sig en man när hennes kropp bär på otäcka minnen efter alla operationer?


  Lyssna eller ladda ner hela programmet



 • Radiopsykologen den 8 september 2011

  Mikael
  har suttit i fängelse och blivit torterad. Upplevelser som bland annat fört med sig att han har svårt att njuta av den frihet som han faktiskt har idag. Han lider med dem som upplevt samma sak som honom och vill hjälpa de som har det svårt. Men ibland går hjälpandet ut över Mikaels förmåga att leva här och nu. Kanske är det Mikael som själv behöver hjälp, men hur ska han våga ta emot den?

  Frida undrar i ett brev till Radiopsykologen hur hon ska göra med sin sons rädsla för att bli smittad av dvärgbandmask. Sonen isolerar sig också på rasterna i skolan och känner sig ensam. Vad kan Frida göra för att sonen ska våga leka fritt igen?

  Lyssna eller ladda ner hela programmet

  Stämmer Mikaels beskrivningar eller Fridas funderingar överens med dina?


 • Radiopsykologen den 2 juni 2011

  En del samtal väcker starka reaktioner. Två av dem har du chansen att höra igen den 2 juni kl 20.03 samt den 3 juni kl 23.30. Ordinarie sändning kl 11.03 torsdag den 2 juni utgår - lyssna på Gudstjänsten istället!

  Mats ringde in tidigare i år till Radiopsykologen. Han har så svåra minnen från sitt liv som soldat i utlandet att han isolerar sig. Dessutom skäms han för att han flera år efter att han slutat jobba, fortfarande lider av posttraumatisk stress. Måste han må så här dåligt?

  Sofia bär på en familjehemlighet och när hon hörde av sig till programmet tidigare i år, undrade hon när och hur hon skulle berätta om den här hemligheten för sina barn.


  Vill du säga något till Mats eller Sofia?


  Lyssna eller ladda ner hela programmet

 • Radiopsykologen den 26 maj 2011

  För Sevorios känns det som om han spillt bort en massa år av sitt liv till ingen nytta, trots att han idag bara är 24 år. Han kom till Sverige som flykting för knappt 10 år sedan och har i flera år levt gömd. Han har förlorat tron på ett bra liv i Sverige. Finns det någon väg ut ur hopplösheten och hur ska han göra med tanken som plågar honom - är det här Guds straff?

  Hur mycket kan man som anhörig hjälpa en psykiskt sjuk? Och om den anhörige inte vill ha hjälp, vad kan man då göra? Det undrar Solveig i sitt brev.


  Lyssna på eller ladda ner hela programmet.

  Vad vill du säga till Sevorios? Känner du igen dig i det Solveig beskriver?

 • Radiopsykologen Skärtorsdagen den 21 april 2011

  Birgitta blev bortlämnad till ett fosterhem när hon var tre månader. När hon kom tillbaka till sin ursprungsfamilj var hon några år gammal och hennes biologiska mamma gravid. Birgitta upplevde sin lillasyster som efterlängtad och att systern fick all uppmärksamhet. Det gjorde att Birgitta saknade sin fosterfamilj och kände sig mer älskad i sin fosterfamilj än i sin biologiska familj. Det här präglar Birgitta än idag, och hon har svårt att släppa frågan; var hon ett önskat barn eller ett misstag?

  Bengt undrar i ett brev om förträngda minnen från barndomen kan ge sig till känna som ångest när man är närmare sextio år?


  Lyssna eller ladda ner hela programmet här.


  Har du några råd till Birgitta eller Bengt? Känner du igen dig i det de berättar?

 • Radiopsykologen den 17 februari

  För fem år sen tog Felix mamma livet av sig. Felix har inte pratat med så många om det som hände och ännu mindre om sina egna känslor. Han vill inte belasta någon, vem skulle orka lyssna? Ändå märker han hur det påverkar honom, hela tiden. Tankar som är i vägen, som tränger sig på, som stör. Felix ringer till Radiopsykologen för att få hjälp med sina motstridiga känslor.

  För dig som själv förlorat en nära anhörig...

  Känner Du igen dig i att inte vilja belasta någon med din sorg?

 • Radiopsykologen den 16 september 2010

  Birgitta bor på somrarna i en stuga på landet, men hon kan inte vara där själv eftersom hon är så mörkrädd. En rädsla som kom när hon var 14 år gammal och som bara blivit värre med åren. Nu vill hon kunna leva ett liv utan att vara rädd för mörkret, men hur ska det gå till?

  Karin skriver i ett brev till redaktionen om hur hennes rädsla för sjukdomar tagit över hennes liv och hon undrar hur hon ska kunna bli kvitt sin hypokondri. Britta skriver om hur hon i sommar bearetat sin getingfobi - frågan är bara om hon nu är fri från den?

  Har Du egna råd eller tips kring fobier och rädslor? Dela gärna med dig!

 • Radiopsykologen den 10 juni 2010

  Varje gång Marias barn reser bort drabbas hon av panik. Barnen är nu vuxna och Maria förstår, i huvudet, att ingenting kan hända dem. Men känslan i magen är en annan. Hon ringer till Radiopsykologen för att nysta i det förgångna - har det hänt henne någonting tidigare i livet som kan förklara panikkänslorna som kommer idag?

  Annie är rädd för nya saker, så rädd att hon undviker att prata med nya människor och innerst inne hoppas att hon inte ska få det där nya jobbet hon sökt. Hon skriver till Radiopsykologen för att be om råd hur hon ska bryta det här mönstret.

  Känner du igen dig i Marias och Annies situation?

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista