Malins brevlåda

Maila dina frågor till Malin! Här kan du få svar på webben. Malin kommer under hösten att svara på en fråga i veckan här på hemsidan radiopsykologen@sr.se 
Vi kommer att vid behov redigera i brevfrågorna före publicering.

 • Hej radiopsykologen!
  Jag har svårt att sätta gränser gentemot andra människor. Det här gör att sociala kontakter tröttar mig, eller rent av dränerar mig och efteråt måste jag vila upp mig och vara ensam för att tanka lite kraft i mig själv. Är väldigt känslig för andras sinnesstämningar och hur andra mår, vilket gör att jag lite "tappar bort mig själv" ibland. Ofta mår jag också fysiskt dåligt när jag är i samma rum med någon jag inte tycker om, eller som inte tycker om mig. Det kan även gälla någon jag tycker om men som till exempel har mycket oro i sig. Just denna fysiska aspekt på närhet är så påtaglig, och ger mig ofta skuldkänslor för jag tycker det är lite konstigt.

  SKulle vilja vara lite mindre känslig, må bra i mig själv även om omgivningen inte gör det. Min mamma har en längre tid mått mycket dåligt och söker mycket stöd hos mig, vilket jag tyvärr inte alltid orkar svara upp mot. Känner mig ofta som en soptunna för andras missnöje, illamående etc. 

  Min fråga är: Hur kan jag stå upp för mig själv mer? Har funderat på att söka någon form av terapi, och skulle vilja få konkreta verktyg för att jobba med detta, så jag undrar om du vet vart jag kan vända mig?
  Hälsningar
  Kassandra

  Hej Kassandra.
  Tack för ditt brev. Du verkar ha en tydlig bild av vad du behöver arbeta med hos dig själv för att må bättre men vill ha hjälp med hur. Du beskriver också varför du blir dränerad på energi när du är tillsammans med andra människor, vilket är en bra början. Det är ju inte så konstigt att du upplever att du förlorar dig själv, när hela din uppmärksamhet är riktad mot hur andra mår. Det är ju inte långsiktigt hållbart för någon att definiera sig själv genom att man är till för andras behov - om man  samtidigt inte förmår se till sina egna.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista