Fotbollsbloggen

Bloggens dom: Övre halvan igen för Värmbol om ”Dojjan” håller

Nyköpings BIS gick upp och Eskilstuna Södra åkte ur. Därmed blev Värmbol enda Sörmlandslag i division två i år och där har Katrineholmsklubben haft en ganska lugn tillvaro under silly season. Bloggens dom i min specialgranskning av våra främsta lag är att det möjligen kan bli lite målvaktsproblem, men om comebackande veteranen Daniel ”Dojjan” Jävergren håller finns det goda chanser för en plats på övre halvan igen för Värmbol.

– Jag tycker vi har en trupp med realistiska möjligheter att ta en topp fem-placering, säger ideellt arbetande sportchefen Jukka Rautiainen.

Jukka kom in i ett besvärligt läge mitt under förra säsongen. Ekonomin var ansträngd, tränaren Håkan Lindström accepterade inte att bli av med reseersättningen för pendlingen från Stockholm och hoppade av. Samtidigt var tabellplaceringen farligt nära nedflyttningsstrecket, men med assisterande tränaren Tony Lundkvist som ny huvudansvarig blev det en lysande höst med bara en förlust på de sista nio matcherna och avancemang till femteplatsen.

Sen ville Tony ha mer betalt för att fortsätta som chefstränare. Då tog nygamle Leif Grönvall över och nu verkar lugnet ha kommit tillbaka i Värmbol.

– Vi har fortfarande ett tufft ekonomiskt läge. Måste fortsätta att beta av på ett underskott och kan inte konkurrera med Bissarna och City på spelarmarknaden. Samtidigt har vi ingen press på oss att vi ska göra Nyköping och Eskilstuna sällskap i ettan, även om vi givetvis siktar så högt som möjligt, säger Jukka.

Håkan Lindström slopade fysträningen under sina ett och ett halvt år som tränare. Nu är den med i uppbyggnaden igen och Värmbol har ett treårigt avtal med fystränarna Markus Hast och Fredrik Johansson.

– Killarna fick köra bara fys i november och december innan Leffe inledde fotbollsträningen på nyåret. Under säsongen ska fysen underhållas och vi kommer ha sex kollektiva pass i veckan och två på egen hand på gymmet. Det tycker vi är en mycket bra dos på den här nivån, säger Jukka, som nu också har bra hjälp i en utökad sportgrupp.

Fakta Värmbols FC:

Fjolårsplacering: Femma i division två södra Svealand.

Tränare: Leif Grönvall, chefstränare, Peter Tillqvist, målvaktstränare. Båda första året, men Grönvall har en tidigare lång framgångsrik sejour i föreningen. Markus Hast och Fredrik Johansson är fystränare med ett treårigt avtal och assisterande tränare till Grönvall är också på gång.

Nyförvärv: Daniel Jävergren (målvakt), comeback, Victor Hasselgren (målvakt), mindre klubb i Halmstad, Sebastian Hillman, Katrineholms SK, Pontus Fredriksson, KSK, Simon Casey Rudstedt, Malmköping, Robin Villman, Falu FK, Mohamed Aadan, Valla.

Förluster: Per Isgren, Vingåker, Carl Isgren, Vingåker, Petter Björkman (målvakt), Hälleforsnäs.

På ingång: Egne junioren Haroun Beshad som nu tränar med A-truppen.

Frågetecken: Anton Fäldt (målvakt), har blivit arbetlös i Katrineholm och jobbar nu i föräldrarnas firma i Växjö, Marcus Eriksson, jobbar i Åker, bor i Sparreholm och har svårt att få ihop det med fotbollen, uppvaktas av Malmköping, men ska i alla fall träna med Värmbol januari ut.

A-truppen i dag:

Målvakter: Daniel Jävergren, Viktor Hasselgren.

Försvarsspelare: John Wenell, David Welin, Pontus Fredriksson, Robin Villman, Niklas Rautiainen, Markus Kellokompu, Adam Janselius.

Mittfältare: Henrik Larsson, Sebastian Hillman, David Strömgren, Matias Kellokompu, Robin Lifvakt, Simon Casey Rudstedt, Mohamed Aadan.

Forwards: Filip Nilsson, Vedran Benca, Niklas Norman, Niklas Drotz (kommer hem i maj från en Australienresa, Grönvall räknar därför inte med honom förrän i höst).

Min kommentar:

Det finns kvalité i truppen med spelare som Markus Kellokumpu och sportchef Rautiainens son Niklas i backlinjen, lagkaptenen Henrik Larsson och David Strömgren på mittfältet och framförallt vassa forwards i Vedran Benca, Niklas Norman och Malmköpingssonen Filip Nilsson. Vedran hade en sensationell utveckling förra hösten och blev tvåa i skytteligan under sin första riktiga säsong i tvåan. Filip gjorde en bra rookieinsats och förre skyttekungen Norman kom ifatt på slutet efter en långtidsskada. Kan tänka mig att Grönvall försöker hitta en startuppställning där hela anfallstrion får plats om de fortsätter prestera. Nyförvärven innehåller inget stort namn. Många är återvändare, men Värmbol brukar ju ha en lokal prägel. Vad som måste oroa är att båda målvakterna, Anton Fäldt och Petter Björkman, troligen försvinner. Chansen att hitta jobb till Fäldt verkar inte stor och då måste tidigare målvaktstränaren Daniel Jävergren dammas av, han var ju annars klar för en återkomst hemma i Malmköping i fyran. ”Dojjan” hade lite problem i luftrummet under sin förra sejour som förstekeeper, men han är en härlig kille att ha i en trupp. Kan han dessutom hitta tajmingen och säkerheten har Värmbol resurser för övre halvan i tvåan. Men knappast för att gå hela vägen och göra City och Bissarna sällskap i ettan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".