HANDBOLLSBLOGGEN

Alla dessa experter...

Så fort det vankas idrott kliver experterna fram. I tv och radio finns experter kring sändningarna från diverse sportevenemang och i våra hallar och arenor fylls läktarna av experter av alla dess slag.

Senast igår satt jag bredvid en så kallad läktarexpert när jag var och kikade på Eskil-Hästö i herrallsvenskan. Gubben var ca 65-70 år och verkade minst sagt galen. Han satt och ropade order på värsta coachmanér:

IN PÅ MÅÅÅL! GÅ PÅ MÅÅÅÅL AXEL! HELVETE VAD HÅLLER DOM PÅ MEEEEEED!

---

Ifs. Väldigt bra tips. Men sen urartade det. Högersexan Daniel Narancic inledde starkt med två mål i inledningen. Sedan blev det tyngre och herren bredvid började kräva byte. Nåväl. Coach Stefan Karlsson, den riktige coachen alltså enligt matchprotokollet, gjorde bytet men ersättaren hade lika svårt med sina avslut. Efter första skottmissen (eller räddningen ska man kanske säga) skrek experten ännu högre:

NEJ NEJ NEJ MEN FÖR I HELVETE HAN HAR JU MISSAT ALLT UNDER HELA MATCHEN, BYT UT HONOM!

---

Där och då tänkte jag att det är hög tid att säga till honom. Att han är nyinbytt den där kantkillen. Men i sann svensk stil lät jag bli. Jag höll käften och bloggar om det dagen efter istället.

---

Då har du fått första exemplet av en läktarexpert.

GALNINGEN.

---

Hade ett gott snack i lördags med Jasmin Žuta, tränare för serieledarna BK Heid i söderettan, i just ämnet experter. Det började med att Jasmis tweetade följande:

Finns det ngt vackrare än handbollsexperter som spenderat 90% av sin tid i hallarna till att vara just experter.

Vi började tugga vidare och kom fram till följande arter inom genren handbollsexperter:

  • DEN OINTRESSERADE GRANNEN följer det lokala laget via arbetskollegors snack under trefikat på jobbet. Den ointresserade grannen kan inte sporten, känner inte till några spelare och är allmänt ointresserad. Men vänta tills stadens lag spelar i SM-final och förlorar den. Då kan du räkna med att den ointresserade grannen högljutt kommenterar denna faktum när ni möts i trappuppgången. Vad fan sysslade dom med? Pinsamt för stan! Inte undra på att man väntar tills det är tomt i trappen innan man går ut med soporna nästa gång...
  • EX-SPELAREN följer sporten intensivt. Om ex-spelaren "bara" spelat i nåt av stadens lag back in the day är det 1,01 i odds på att "det var bättre förr" förr eller senare ramlar ur expertens läppar. Däremot om ex-spelaren varit ute på vift under sin karriär, kanske till och med känt på proffslivet utomlands, kan dennes ord vara av större tyngd. Även om den skulle utbrista en bitterljuv suck med längtan till forna dagars gyllene tillvaro.
  • DEN SJÄLVUTNÄMNDE EXPERTEN, AKA WANNABE-EXPERTEN vill så mycket men kan så lite. Kommer ofta med väldigt konkreta exempel på vad som inte funkar med spelet. Tyvärr, för expertens del, har den här typen oftast fel i sin kritik. Ses ofta i TV4:s sändningar. Agerar expert i försnacket för att sedan kliva in i hytten för att referera matchen. Allt-i-ett!
  • DEN KRITISKA EXPERTEN är aldrig riktigt nöjd. Det finns visserligen någon liten detalj som är bra men det mesta är skit. Citat-maskin. Journalistens våta dröm. Bra på att hitta svagheter hos andra men har en gul fläck när det kommer till att rannsaka sina egna bravader. Skjuter åt alla håll och träffar därmed rätt någon gång.
  • JUGGE-EXPERTEN håller stenhård koll på balkanspelare ute i världen. Alla från Balkan är bra. Har uppslag på minst tjugo spelare som kan frälsa ditt lag. Jugge-experten har en diger VHS-hylla där hemma.
  • LOKALTIDNINGENS SPORTCHEF är lite som en jugge-expert. Han (för det är oftast en han) har koll på alla spelare som nån gång varit aktuella för en provträning med stadens lag och vad dom har för sig nuförtiden. En notis i tidningen kan vara av stuket "Namn Namnsson, som var aktuell för IF Handboll för tre år sedan, har hittat en ny klubb i Luxemburgs tredjeliga." Sen att Namnsson inte höll nån vidare klass när det var snack om provträning har inte sportchefen en susning om.
  • EXPERTERNAS EXPERT, AKA THE UNTOUCHABLE är allas favorit. Den här experten lyssnar alla på och man kan inte göra annat än att hålla med i stort sett till 100% i åsikterna. Har säkerligen själv spelat på hög nivå och kanske även varit tränare efter den egna spelarkarriären.

---

Har vi missat nån? Kommentera gärna!

---

Tur att man själv inte är nån expert. Närmast ligger väl wannabe-experten som stämpel för egen del?

---

Och så till sist tipsar jag om Jasmins blogg:

http://www.jasminzuta.blogspot.se/

Läsvärt!

---

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".