• Sagor och sägner

  Karin Nilsson är etnolog från Växjö och som arbetar på Smålands museum. I Sverige Berättar berättar hon om prästen i Kronoberg utanför Växjö som en dag fick en kalv.

 • Sagor och sägner

  Anna Liljeqvist deltar i Sverige Berättar med två berättelser i samband med påskens sändningar. Det ena bidraget är berättelsen om hur månen fick sina fläckar. Det var många, många år sedan. En bedrövad pojke fick tröst av månen när han var ledsen en dag, och det var då allt började.

 • Sagor och sägner

  Ann-Karin Ånman från Gemla medverkar i Sverige Berättar under påsktiderna 2012.

  Med stor inlevlse bidrar hon med två historier; en om läkaren som begav sig ut i skogen för att hjälpa en gammal gumma och som fick med sig en alldeles förtrollad tavla hem. Och en dramatisk berättelse om en kvinna som sade sig ha mött döden på torget i Växjö.

 • Sagor/Sägner

  I Sverige Berättar delar Saga Alexandersson från Agunnaryd i Småland med sig om historien om en osalig själ, som dessbättre kommer till ro.

 • Sägner

  Jonas Jansson är lärare i Ljungby och uppmärksammar en speciell sägen i Sverige Berättar.

  I en kyrka för länge sedan hände hemska saker, när Den onde satt under predikstolen och skrev ner församlingens synder.

 • Sägner

  Margareta Ellard berättar sägnen om varför spindlarna spinner nät för att fånga retsamma flugor.

 • Sagor och sägner

  Sara Arámbula bor mitt i Skåne och lever sedan fem år tillbaka på att berätta historier och undervisa i muntligt berättande. De flesta av sina berättelser gör hon själv, och favoritgenren är moderna skrönor. I slutet av 2009 blev hon nordisk mästare i berättande.

 • Sagor och sägner

  Ronnie Lundin är född och uppvuxen på Fårö, men bor numera i Slite på Gotland där han jobbar i en affär. Han skriver mycket på fritiden och har nyligen givit ut en historisk roman.

  Novellen "Med lätta steg" är en historia om en julottefärd som Ronnies farmor berättade för honom och som hennes far hade varit med om. Tomten i berättelsen kan vara samma naturväsen som i hans roman då de uppehåller sig i samma skogar.

 • Sagor och sägner

  Karl Gustav Tullberg som föddes 1795 var utbildad militär men fick sluta efter att han dömts för stöld. Och eftersom han blev anklagad för att vara tjuv, bestämde han sig för att bli en. Mikael Thomasson på Sagomuséet i Ljungby berättar om Tullberg och när han var som mest aktiv som mästertjuv.

 • Sagor och sägner

  En rik köpman bodde i Bagdad var sugen på något riktigt sött när han satt och jobbade en dag. Sara Arambula berättar inlevelsefullt om tjänaren som träffade döden på marknaden när han skulle köpa honung.

 • Sagor och sägner

  Berättaren Per Gustavsson har ett originellt kärlekstips. Ta ett äpple, karvar ur tre hål i det, droppa blod i varje hål från ditt vänstra lillfinger och förvara det sedan i din armhåla mellan en, två och tre veckor. Bjud sedan den du är förtjust i på äpplet och den personen kommer falla handlöst för dig.

  Nyfiken på att höra mer? Lyssna på hela berättelsen:

 • Marianne Folkesdotter som är berättarantikvarie på Västerbottens museum berättar historien om en Hjalmar som var synsk. Hjalmar kände av att det brann i en lada vid ett tillfälle och även om en häst som gick genom isen...

 • Sagor och Sägner

  Berättaren och författaren Per Gustavsson delar med sig av sin historia om vad som händer när man är för snäll mot sin gårdstomte. Per gillar att berätta de gamla folksägnerna från hela landet. Själv säger han att "han är norrifrån" och att många av sägnerna har han hört från sin farfar.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista