• Minnen

  Tommy Gabrielsson blickar tillbaka i livet i påskens Sverige Berättar och tänker på den dagen då hästen han lekte med, som tillhörde hans systers Barbie-docka, gick i kras.

 • Minnen

  Börje Ivarsson är uppvuxen i Homantorp och bor numera i Växjö. Hans intressen handlar mycket om djur och natur. I hela sitt liv har han jobbat i skogarna runt om i södra småland.

  I Sverige Berättar berättar han om glasarbetarna i Bergdala som var rädda för att bada i sjön intill glasbruket. Det ryktades om att en jättestor gädda gömde sig i vassen. Mycket riktigt gjorde det det. Börje berättar vad som hände när de en dag försökte fånga den.

  Börje har tidigare varit med i Sverige Berättar och då återgav han vad som hände en dag när han var 14 år och gick i skolan. I sina fickor hade han och hans kompis gäddsnaror, redo att fånga de lekande gäddorna i ån i närheten av skolan.

 • Minnen

  Bosse Almén bor i Jordbro utanför Stockholm. Han är pensionär idag och ägnar mycket tid i sin trädgård och även till att laga mat. Innan pensionen arbetade han som guldsmed.

  Bosse har varit med i Sverige Berättar och han tar med oss tillbaka till när han var fem år. Han hade mist en av sina vänner - Anna. Och en dag tyckte han sig se Anna rakt framför sig, som en ängel.

  I Sverige Berättar tar han även oss med tillbaka till badplatsen i närheten av där han växte upp. En dag stod en livrädd häst uppe på hopptornet och människor hade samlats nedanför för att se den livrädda hästen slänga sig ut i vattnet.

 • Minnen

  Göran Burén från Holmön, Umeå arbetade som reporter och skickades ut för att göra reportage om att Konsum i Fredrika utanför Umeå skulle läggas ned. Ett toapappersuppror utbröt på informationsmötet och han fick klia sig ordentligt i huvudet för att komma på hur detta spektakel skulle skildras i nyheterna.

  Göran har varit med i Sverige Berättar tidigare.

 • Malou Jakobsson kommer från Vilhelmina. I Sverige Berättar delar hon med sig av historien om när hennes pappas morbror Fred var uppe och jagade älg på ett berg. Jakthunden, som då bara var en valp, sprang iväg och var borta länge och när Fred skulle gå för att leta efter honom blev han plötsligt överraskad av något stort och lurvigt...

 • Minnen

  Ronnie Lundin från Gotland tänker tillbaka på tiden då han var nyskild och spenderade en kväll tillsammans med sin då 6-åriga dotter.

  Ronnie beskriver de gotländska somrarna som väldigt speciella med sitt ljus, sin värme och det varma vattnet.

 • Minnen

  Nadin Al Khalidi är musiker och sångerska, arbetar med teater och spelar med sitt band Tarabband i Malmö. Innan hon lämnade Bagdad och Kairo, de båda platserna där hon har sin bakgrund, jobbade hon med radio i Irak.

  I Sverige Berättar beskriver hon en dramatisk minibussresa genom ett bombat Bagdad.

  Nadin delar även med sig av historien om Um Saif och tallrikarna.

 • Minnen

  Bengt O Björklund bor idag i Bagarmossen i Stockholm och arbetar som journalist, författare och konstnär. Han har bott ungefär 20 år utomlands, bland annat i Turiket, där han satt i fängelse i fem år och i Brasilien där han bodde i sju år.

  Här berättar han om hur han via folkbokföringen fick reda på att han hade en dotter, han inte visste att han hade sedan tidigare.

  Bengt har även tidigare varit med i Sverige Berättar. Då berättade han om en dag i Rio då han för första gången på väldigt länge fick höra svenska röster på en restaurang. Han gick fram för att prata med svenskarna, men visste inte riktigt vilka det var han slog sig ner tillsammans med.

 • Minnen

  Margareta Westström deltar i Sverige Berättar och berättar på ett målande vis hur en riktigt nära vän till henne är. I Mohedas skog och mark har hon och hennes vän spenderat mycket tid tillsammans.

  Margareta bor ute på landet och gillar gamla kafferep väldigt mycket och tycker det finns en stor tjusning i gamla ord och ordspråk.

 • Minnen/upplevelser

  Göran Burén är gammal radiojournalist som en gång 1985 fick möjligheten att intervjua den store Miles Davis. Davis var i Umeå för att framträda på jazzfestivalen och av alla journalister på plats var det just Göran som fick träffa musikern.

  Göran bor på Holmön utanför Umeå. Han älskar att sjunga i kör och åka skidor. Förutom det lägger han mycket tid på sitt jordbruk.

 • Minnen

  Nils-Åke Eklund kommer från Örnsköldsvik och tycker mycket om att skriva. Om han får göra vad han vill med sin tid är han allra helst ute i naturen. Det ger honom mycket inspiration till att utveckla sitt skrivande.

  I Sverige Berättar berättar Nils-Åke om de hårda tiderna han och hans familj gick igenom under andra världskriget.

  Vid ett tidigare tillfälle i Sverige Berättar pratar Nils-Åke om en tuff tid i skolan då han ofta blev retad av sina klasskamrater. Här delar han med sig av en historia som fick hans klasskamrater att ta emot honom med glädje en dag när han kom till skolan.

 • Minnen

  Aino Johansson bor i Fårbo, norr om Oskarshamn. Hennes största intressen är musik, människor och mat från olika kulturer.

  I Sverige Berättar berättar Aino om sin mormor och vid det tillfälle som hon var sjuk och drömde hur hon skulle kunna ta sig ur det.

 • 1 av 2
  2 av 2
  Minnen

  Yvonne Palm Lundström, 71 år, växte upp på gården Nybodal i Håstad, Österslöv. Efter några olika arbeten blev hon anställd på dåvarande Vägförvaltningen i Kristianstads län som karttekniker 1964.

  Redan på 1970 började hon dokumentera sin hembygd med teckningar och målningar om livet på 1940-talet och den dåvarande bebyggelsen. Från 1999 fram till 2010 har hon hjälpt Villands härads hembygdsförening med fotografering och datagrafiken till deras årsbok helt ideellt. Nu 2010 har Yvonne gett ut en bok för vetgiriga barn.

  I Sverige Berättar delar hon med sig av historien om Jeppa Olsson, hans annorlunda levnadssätt och hans eviga husbygge.

 • Minnen

  Alf Peterson från Småland hade ett litet lamm som han tog hand om från att han var sju år. Han matade lammet varannan timme och var övertygad om att lammet hade levt ett liv innan detta.

 • Minnen

  Frank Rösvål bor i Örebro och är en social pensionär. Han är glad och tycker om att umgås med människor och tycker själv att han har en allmänt positiv inställning till livet.

  Frank delar med sig av en berättelse om en humla som landade på hans axel när han stod vid den Walesiska kusten och tittade ut över den irländska sjön. Resan den falnar bort, men minnet om humlan med den trasiga vingen, tänker han fortfarande på ibland.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista