• Minnen

  Börje Ivarsson är uppvuxen i Homantorp och bor numera i Växjö. Hans intressen handlar mycket om djur och natur. I hela sitt liv har han jobbat i skogarna runt om i södra småland.

  I Sverige Berättar berättar han om glasarbetarna i Bergdala som var rädda för att bada i sjön intill glasbruket. Det ryktades om att en jättestor gädda gömde sig i vassen. Mycket riktigt gjorde det det. Börje berättar vad som hände när de en dag försökte fånga den.

  Börje har tidigare varit med i Sverige Berättar och då återgav han vad som hände en dag när han var 14 år och gick i skolan. I sina fickor hade han och hans kompis gäddsnaror, redo att fånga de lekande gäddorna i ån i närheten av skolan.

 • Komiskt

  Marie-Sophie Ek är född och uppvuxen i Spånga. Hon älskar allt som har med bokstäver att göra, trots att hon är dyslektiker. I Sverige Berättar vill hon berätta om vad som händer om man får för sig att koka ärtsoppa på fredagen den trettonde.

 • Komiskt

  Lillian Skattberg bor i Timmele, strax norr om Ulricehamn. Lillan menar att hon tar vara på alla möjligheter hon får och ser till att leva med glädje och se humorn i livet.

  Lillian berättar om en dag då hon var på semester i Lund och i ett svag ögonblick råkade gå rakt in i en lyktstolpe.

  Lillian har även deltagit i Sverige Berättar tidigare och då såg hon tillbaka på en händelse med ett leende. Det var dagen då hon var ute och gick på Ulricehamns gator och plötsligt inser att trosorna håller på att åka av.

 • Anna-Lisa Apelgren älskar att skriva, har gett ut två diktsamlingar, två humoristiska böcker med allitererade verser. En av dem med verser på hela alfabetet från A till Ö. Hon har även gett ut en sagobok.

  Anna-Lisa har många strängar på sin lyra. Hon sjunger, spelar cittra och ukulele. Den egna konsten pryder hennes väggar.

  Hon är född 1923 i Skogstorp utanför Eskilstuna. Bosatt i Katrineholm sedan 1961.

 • Komiskt

  Lotta Holmgren bor i skärgårdskommunen Österåker, som ligger ca 3 mil från Stockholm, utefter roslagskusten. Till vardags arbetar hon som arbetsmarknadsansvarig i kommunen. Men har även många kreativa fritidsintressen.

  Hon arbetar extra som skådespelerska när det dyker upp roliga roller i filmer och reklamfilmer. Lotta skriver också noveller och kåserier när tid medges. Oftast under ljusa sommarnätter.

  Ett kåseri ser jag som ett slags betraktelse där jag observerar omgivningen, andras och mina egna beteenden. Jag hoppas ni ska ha nöje av att höra mina berättelser.

 • Komiskt

  Ingrid Andersson från Stjärnhov är intresserad av historia och läser mycket böcker. En natt drömde om att skriva en berättelse. Nästa dag vaknade hon upp och skrev ner den. Här hör du resultatet av hennes dröm.

 • Minnen/Komiskt

  Gullan Jonsson från Brunflo berättar om vad som hände när familjen hade skaffat husvagn och den släppte från bilen... och bättre blev det inte heller när de skaffade nästa husvagn.

  Gullan Jonsson Wickenbergh är mitt namn men många kallar mig för "Elvira". Mitta arbete som numera är men hobby består av att måla och skriva ordspråkstavlor. På 90-talet bodde jag i Sundsvall och hade en butik som hette Elviraboden. Som pensionär flyttade jag norrut och bor numera i Brunflo.

 • Komiskt

  Catarina Meurling berättar om igelkotten Kotte som bodde hos Catarinas familj under en sommar.

  Catarina Meurling, från Gävle är 51 år och är utbildad barnskötare. Jag arbetar sedan snart åtta år på kommunens Barn & Ungdomsförvaltning, där en av arbetsuppgifterna är muntligt berättande (Främst i förskolan).

 • Komiskt

  Erik Stenkula vann en bok av Yoko Ono. Han brydde sig inte så mycket om boken, men ansträngde sig och skickade iväg den för att få en signatur från författaren själv. Hör historien om det här.

  Jag är en tankspridd 38-åring som ofta skriver. Gärna brev, men även artiklar om allt från nunnor till nakenmodeller, i tidningar som Aftonbladet, Expressen och Svenska Dagbladet.

 • Komiskt

  Arnold Kjellberg bor i Tväråbäck ca 4 mil nordväst om Umeå. Han skriver och framför sanna och mindre sanna historier, spelar fiol och målar. I Sverige Berättar delar han med sig av historien om hans morbror Ante som en dag blev så arg på en hotellgäst från Stockholm som var oförskämd. Han bad gästen att fara åt helvete. Men han var senare tvungen att ta tillbaka kommentaren.

  När alla hotellgäster tystnat så säger han: Jag vill bara meddela damen som jag bad fara åt helvete igår - den resan han är inställd!

 • Komiskt

  Monika Thelin från Lycksele skulle en dag gå till posten. När hon satt och väntade på att få komma fram till kassan märkte hon att alla tittade så märkligt på henne. Då kom hon på att hon glömt att ta på sig kjolen när hon gick ut.

  Jag stod där i bara min röda cerise-röda fuskpälsjacka och strumpbyxor. Tilläggas kan ju göras att det här var före tightsens tid.

 • Komiskt/Minnen

  Göran Björnbäck från Växjö berättar om en händelse då han spelade krocket tillsammans med 3-årige Tommy Svensson. Görans syster var gift med Tommys pappa och tillsammans tillbringade de en sommmar i en stuga i Falkenberg. När lille Tommy skulle skjuta sitt klot missade han fullständigt och frågade då sig själv "Hur fan spelar jag?".

  Under hela Tommys karriär som både spelare och som ledare var det väl ytterst få som någonsin hade anledning att ställa frågan - "Hur fan spelar du?"

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista