• Magnus gräver i arkiven

  Degerfors IF går oväntat bra i superettan, med häng på topplagen, och den 1 september väntar ett klassiskt derby mot serieledande ärkerivalen Örebro SK. Det är också nästan exakt 20 år sedan den brutala matchen mellan de två lagen 1993.

  Om det hör vi i veckans arkivfynd, och vi låter dåvarande DIF-ordföranden Yrjö Toivonen minnas det som hände då och ge sin syn på dagens Degerfors. Dessutom får ett extra arkivfynd, på temat bionostalgi från 1949.

 • Magnus gräver i arkiven

  Vi går mot semestertider, och veckans arkivfynd handlar just om semester och campande. Hör bland annat Lennart Hyland sommaren 1947 försöka ta reda på hur det står till med moralen bland campande ungdomar. Och så möter vi cykelsemestrare anno 1941, bland annat två kvinnor som var missnöjda med sitt Mårbackabesök.

 • Magnus gräver i arkiven

  På fredag spelar Sverige återigen en viktig VM-kvalmatch i fotboll mot Österrike. Det väcker minnen från den klassiska snömatchen mot österrikarna i tyska Gelsenkirchen för 40 år sedan.

  Värmlänningen Ralf Edström, som kommenterar matchen på fredag i Radiosporten, var med i segermatchen då, i november 1973. I Magnus gräver i arkiven berättar han om sina minnen från dramat, och ger sin syn både på det nuvarande svenska landslagets chanser och på Degerfors insatser i superettan.

 • Magnus gräver i arkiven

  Den här gången går Magnus gräver i arkiven på släktkalas. Efter att vi tidigare i vår sände en intervju med gamle fiskaren Karl Kihlman, från 1944, hörde ett av hans barnbarnsbarn av sig till radion. Och berättade att det skulle ställas till släktträff med en Amerikasläkting på besök.

  Vad vill du att vi ska gräva efter i Radioarkivet framöver? Mejla ditt förslag till eftermiddag.varmland@sverigesradio.se.

 • I finalen av Mästarnas mästare i SVT i helgen slutade värmländska före detta simhopparen Anna Lindberg på en andraplats, bara slagen av skidskytten Magdalena Forsberg.

  Därför handlar veckans nedslag i Radioarkivet om just Anna Lindberg. Vi får höra ett reportage från 1994, med en blott elvaårig Anna, under en träning i simhallen i Karlskoga.

  Har du önskemål om vad vi ska gräva efter i Magnus gräver i arkiven framöver? Mejla eftermiddag.varmland@sverigesradio.se.

 • Det är inte bara 17 maj idag, Norges nationaldag, det är ju också Eurovisiontider. Och Norges Margaret Berger tillhör de favorittippade artisterna i finalen av Eurovision song contest imorgon.

  Därför handlar veckans arkivfynd i Eftermiddagsradion om just Norges schlager-EM-insatser genom historien. Vi får bland annat höra hur det lät när Bobbysocks tog den första norska segern 1985.

  Vad vill du att vi ska gräva efter i Radioarkivet framöver? Mejla din önskan till eftermiddag.varmland@sverigesradio.se.

 • Magnus gräver i arkiven

  Ikväll gästar boogielegendaren Owe Thörnqvist Karlstad, för att spela på Scalateatern. Därför dyker Owe också upp i veckans arkivfynd i Eftermiddag, och det i ett lite oväntat politiskt sammanhang. Våren 1997 erbjöds han partiledarposten i Ny Demokrati, men tackade nej. I stället framförde han en sång om det hela, i P1:s Studio ett.

  Har du förslag på vad vi borde gräva efter i Radioarkivet framöver? Mejla till eftermiddag.varmland@sverigesradio.se.

 • Magnus gräver i arkiven

  Jan Guillou som justitieminister? En talande hund? En apparat som gör ljud av osynligt ljus? Eller Christer Sjögrens I love Europe som EU-hymn?

  Ja, det är några av de udda nyheter som har presenterats den 1 april vid olika tillfällen i radions historia. Och temat för veckans arkivfynd i Eftermiddagsradion är just aprilskämt, så här när detta luriga datum står för dörren.

  Vad vill du att vi ska gräva efter i Radioarkivet framöver? Mejla ditt förslag till eftermiddag.varmland@sverigesradio.se.

 • Magnus gräver i arkiven

  Var det bättre förr? Nja, knappast. I alla fall inte när det gäller utelivet i Karlstad, om man får tro ungdomarna i reportaget från 1945 som är veckans arkivfynd i Eftermiddag. Att dra längs Kungsgatan på kvällarna kallades för att "gå på rännan", men många av de unga människor som reportern Gunnar Helén möter är missnöjda med kvaliteten på nöjesutbudet.

  Vad vill du att vi ska gräva efter i Radioarkivet framöver? Ska vi uppmärksamma någon speciell person, händelse eller något särskilt ämne? Mejla din önskan till eftermiddag.varmland@sverigesradio.se.

 • Röster från förr

  I år fyller en av våra mest kända och älskade barnboksfigurer 50 år. Att han överhuvudtaget blev till kan vi tacka Astrid Lindgrens barnbarn för. När han skrek brukade hon försöka få honom på andra tankar genom att locka med berättelser om Emil i Lönneberga. Tre böcker och flera bilderböcker och noveller skrev hon om den lille småländske pojken och hans alla hyss. Böcker som sedan filmatiserades.

  Astrid Lindgren har själv berättat att av alla hennes figurer var det Emil som stod henne själv allra närmast. Om detta berättar hon i gamla intervjuer vi grävt fram ur Sveriges Radios arkiv.

 • Magnus gräver i arkiven

  På lördag kommer Melodifestivalen till Karlstad, för tredje gången i tävlingens drygt halvsekellånga historia.

  Melodifestivalen, ständigt omdebatterad, har verkligen skiftat karaktär och haft många ansikten under decenniernas lopp. I veckans arkivfynd bjuder P4 Värmland på en resa från starten 1959 fram till våra dagar:

 • Magnus gräver i arkiven

  Betygen i skolan är ett debattämne som ständigt återkommer. Den senaste förändringen som genomfördes innebar att betyg ges från sjätte klass, men nu har debatten blossat upp igen efter Moderaternas förslag om att börja med betyg redan i trean.

  Därför är just betygen temat för veckans arkivfynd i P4 Värmland. Vi hör klipp ur Radioarkivet, bland annat från 1970-talet då pendeln i betygsdebatten var på väg åt ett helt annat håll än idag.

 • Magnus gräver i arkiven

  Sean Banans framgångar i Melodifestivalen i lördags har fått inspirera till veckans arkivfynd, som handlar om just bananer. Vi förflyttar oss till tiden när bananer var någonting exotiskt.

  Under några år under andra världskriget stoppades till och med transporterna av bananer till Sverige helt, och vi hör hur det lät i radio hösten 1944 när den krokiga och efterlängtade frukten äntligen gjorde comeback.

 • Så här i rallytider har Magnus lämnat över spaden tillfälligt till Per Larsson som har använt den för att gräva i Sveriges Radios arkiv efter guldkorn ur svensk rallyhistoria.

  Följ med på en tidsresa från starten av Rämmenloppet som kördes på en sjö i Dalarna 1939, till 1991 då Kennet Eriksson vann Svenska Rallyt. Däremellan hör vi bland annat inslag från 1963, när Motorprinsen Prins Bertil förärade rallyprofilen Erik "Karlsson på taket" med Kungliga automobilklubbens gyllene plakett. Vi minns också Ove "Påven" Andersson, som vann bland annat Monte Carlo-rallyt 1971 och Safari-rallyt 1975, men som dog i en rallyolycka i Sydafrika 2008.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista