14 värmländska feminister släpper ny bok på kvinnodagen

11 min

På internationella kvinnodagen imorgon släpps boken "Skulden är inte min", skriven av 14 värmländska feminister. Boken bygger på en blogg, och bland skribenterna finns personer från flera olika politiska läger.

Boken, som släpps i samband med systerskapsfestivalen i Karlstad, bygger delvis på en blogg som startades på kvinnodagen förra året. Bloggen heter precis som boken "Skulden är inte min".

– Vi kände att vi behövde en skuldfri oas, säger Elisabeth Björk om varför bloggen startades.

– Delar av jämställdhetsdebatten har varit fylld med väldigt mycket ifrågasättande och ibland rent hat. Vi ville skapa oss ett utrymme där vi kunde uttrycka våra åsikter om jämställdhet och feminism, utan att ursäkta oss för det, säger Madeleine Nyvall.

Vad menar ni med "skulden är inte min"? Vilken skuld talar ni om?

– Det finns ett ganska stort skuldbeläggande av feminister överlag, men också i enskilda frågor. Till exempel i lönedebatten säger man att "kvinnor är sämre på att löneförhandla", och så lägger man skulden på dem som är redan utsatta, säger Elisabeth Björk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista