Nya boken Lucky Strike om människomöten i skuggan av kriget

5:55 min

Att det föddes så kallade tyskebarn i våra ockuperade grannländer under andra världskriget är allmänt känt. Men hur många känner till att det föddes barn i Sverige vars fäder var amerikanska bombflygare? Om detta handlar "Lucky Strike - svenska krigsbrudar, krigsbarn och allierade flygare. Brottsstycken från ett land i skuggan av kriget."

Det första amerikanska bombflyget landade i Vännacka i Värmland, berättar författaren Jan-Olof Nilsson.

Fler än 300 utländska stridsflygplan nödlandade eller kraschade i det neutrala Sverige under andra världskriget. Lucky Strike berättar om de amerikanska flygare som landade i Sverige och blev kvar i landet tills kriget var över.

Ett interneringsläger var Loka brunn, och de amerikanska flygarna sågs ofta roa sig i Filipstad och Karlstad. Amerikanerna blev snabbt populära bland ortsbefolkningen och samma pojkar som satt Tyskland i brand, satte nu många hjärtan i brand i Sverige. Stadshotellet i Karlstad annonserade till och med i tidningen: "I Afton dans - med amerikanska flygare", berättar författaren Jan-Olof Nilsson. I 20 års tid har han samlat research till boken genom att träffa flygarna själva, kvinnorna och de barn som blev till - många från början omedvetna om sitt ursprung.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista