1 av 3
Inte helt fullvuxna kalkoner hos en av Ingelsta kalkons uppfödare på Österlen i Skåne
2 av 3
3 av 3

Gott om plats?

Efter en artikel om avel och kalkonuppfödning i   som bygger på våra granskningar har branschorganisationen Svensk Fågel skrivit ett   med rubriken: "Svenska kalkoner är friska och välmående" Fåglarna har det inte alls trångt hävdar organisationen: "Kalkoner är nyfikna och kan lätt tränga ihop sig för att undersöka besökare när man går in i ett stall eller står vid ett fönster. Därför kan det se trångt ut vid första anblicken men väl inne i stallet finns det gott om utrymme"

Frågan vi ställer oss hur definieras gott om utrymme? Döm själva (se bild ovan)

Svenska kalkoner har rätt till lite större yta än kalkoner i många andra länder. Men skillnaden är inte stor. Mer än två vuxna 20-kilos kalkoner på en yta av en kvadratmeter är ok även i Sverige.

Det här stallet hos en skånsk kalkonuppfödare är långt i från fullt eftersom några hundra kalkoner skickats iväg till slakt dagen innan vårt besök.

Vi kollar igenom våra bilder och söker efter det "goda utrymme" som Svensk Fågel hävdar finns längre bort i lokalen. Och visst det finns lite mer yta längre in hos de här mindre kalkonerna.

Men är det verkligen "gott om utrymme"?

Men det är klart. Allt är relativt.

Så  såg det ut i Holland när vi var där:

/Daniel

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista