• Dags för vantar. Inget konstigt, vi är ju trots allt i mitten av oktober. Men för mindre än två veckor satt jag ute halva natten utan kofta. Brittsommaren blev varmare än stora delar av sommaren fast kortare än kort.

 • Veckorna fram till midsommar är alltid lite hysteriska. Ungefär som veckorna innan jul. Allt ska hinnas med innan en stor andel av befolkningen går på ledighet. Beslut ska fattas. Projekt avslutas. Punkter i verksamhetsplaner prickas av.

 • Årets första maskros är utslagen hemma i Sankt Olof. Och de första fröna är i jorden ute. Möjligen lite väl ivrigt med tanke på frosten vi vaknade till i morse.  Och det verkar som om det kan bli fler kalla nätter den här veckan. Kan bara hålla tummarna för att jag får se lite spenat och sallad sticka upp sina första försiktiga blad snart. I fönsterkarmarna inne växer det i alla fall så det knakar. Squash, gurka, tomat och så årets två nya utmaningar för min del: broccoli och brysselkål.

 • Nog fick de rätt. Alla de som spådde ännu en bister vinter. December var en riktig pärs tyckte jag. Insnöad än hemma, än på jobbet i Simrishamn. Och så "julen-som-ingen-glömmer" på det. Tog nästan hela januari för mig att komma i kapp mig själv efter all kamp mot naturens makter i december.

 • Det blev en första adventsvecka som vi väl sällan sätt maken till. Och då är vi ändå rätt luttrade här på Österlen.

  Två gånger har jag blivit insnöad denna vecka. I måndags i Simrishamn sedan bussarna slutat gå. Jag fick helt enkelt stanna kvar över natten i stan. Det hände ett par gånger förra vintern också och jag brukar ha ett litet övernattningskit på jobbet under vissa tider av året för att vara beredd på det. Men knappast i november. Så det blev till att shoppa lite förnödenheter.

 • November är ingen särskilt charmig månad, om du frågar mig. Förmodligen årets värsta månad (med lite konkurrens av mars dock). Mörk, blåsig och regning.

  Och inte har november precis bättrat på sitt dåliga rykte i år. Var och varannan har varit sjuk i förkylningar och infektioner. Själv var jag däckad i närmare en vecka.

 • Förra veckan var jag på QiGongkurs och fick lära mig att kineserna delar upp året i fem årstider: Vår, sommar, sensommar, höst och vinter. Det borde väl vi också kunna göra här, tycker jag. För det vi har på Österlen just nu är ju varken sommar eller höst. Det är något mittemellan och det är det ofta så här års.

 • Två dagar kvar av 2010 års val och allting känns ganska hetsigt. Presskonferenserna har stått som spön i backen de senaste veckorna. Utspelen likaså. För att inte prata om hur många politiker från riksdagen och regionfullmäktige som varit på besök på Österlen den senaste tiden.

  För en kanal som Sveriges Radio Kristianstad är det stört omöjligt att hinna med mer ens ett promille av allt det här. Vi bevakar trots allt 13 kommuner från Båstad till Simrishamn. Hur vi än bär oss kan det inte bli ner än nedslag i kommunpolitiken jämför med alla de lokaltidningar som bevakar var sin del av samma område.

 • Det är ordentlig sommarkänsla i Simrishamn nu. Kö på systemet, dagens rätt har gått upp 30 kronor över en helg och det är lögn att hitta en parkeringsplats i centrum.

  Och samtidigt: Glad tradjazz strömmar ut över Storgatan från musikståndet utanför Nicolaikyrkan, alla går omkring med ett leende på läpparna och det är riktigt riktigt svårt att hinna med allt roligt som händer varje dag just nu.

 • Ibland känner jag att jag världens bästa jobb. Den här veckan till exempel. Flera roliga och stimulerande möten, några snarare var intressanta och så denna fantastiska natur som man far omkring i på vägen till och från alla intervjuer.

 • Det finns tider på året när jag funderar på om jag inte borde mer centralt i en by än vad jag gör. Den här vintern till exempel har tanken flugit genom mitt huvud mer än en gång när jag inte kunnat ta mig ut för all snö. Men nu kommer belöningen. Bokarna håller på och slår ut. Vitsipporna blommar med ett överflöd som är svårt att beskriva. Vi har en helt fantastisk tid framför oss här på Österlen de närmaste veckorna. Den som inte längtar ut på skogspromenad nu måste vara tokig.


 • Det var en märklig känsla att vakna och veta att motorvägen ovanför våra huvuden var stilla och öde. Tittar man upp mot himlen finns där inte ett enda flygplansstreck. Jag inser plötsligt att det där är en ovanlig syn.

 • Skärtorsdag och solen strålar från en blå himmel. På fiskaffärens parkering är det knökfullt och folk köar också utanför. Bilarna står långt ut i hamnen. Alla vill så klart ha sill på bordet på lördag. Matvaruhuset har laddat med extra smågodishyllor. Det är kö där också.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista