• 19 maj 2011

  Idag får Lana (äntligen!) lära sig att göra hembakade wienerbröd. Märhta erkänner att det är svårt att få dem lika frasiga som de konditoribakade, men nog så smarriga blir de!

  Och som vanligt bjuder Märtha Jonsson på gamla husmorsknep:

  Och för oss andra, som är mer eller mindre amatörer i köket, är ju inte alla moment helt självklara...

  Receptet hittar du här nedan:

 • 12 maj 2011

  Namnet har hon hittat på själv, efter att hon bytt till sig receptet av Tyra i Handelsboden i Gamla Linköping en gång. Och hantverkskakorna är enkla, hälsar Märtha. Bara att blanda degen och klicka ut den i mandelmusselformar!

  Ett par praktiska tips först...

  I sina köksförråd har Märtha t ex en hel hink med diverse kakformar, bl a de mandelmusselformar hon använder idag. Det är för övrig inte mycket Märtha saknar i sitt kök efter många år i matlagningens tjänst...

  Receptet här nedan.

 • 5 maj 2011

  Bröd som håller i 2-3 veckor utan mögla och som bara blir godare och godare ju längre det ligger, det är vad Märtha Jonsson bjuder på idag.

  Det handlar om ett riktigt surdegsbröd som tar flera dagar att göra men som enligt Märtha är väl värt besväret. Dessutom går det att koka på spisen om man skulle vilja göra det!

  Och Lana Brunell tar förstås reda på hur man lyckas på bästa sätt. Och hur brödskivorna avnjuts bäst!

 •  Märtha Jonsson på Klefstad Gård har ju gett oss flera tips på adventsbakning och nu till fjärde advent bakar hon en enkel nötkaka tillsammans med Lana.

  Gör så här:
  3 dl hasselnötkärnor som hackas grovt i matberedaren
  3 dl vetemjöl
  2 dl socker
  2 tsk bakpulver
  3 dl mjölk

  Smörj en fom med smör och bröa den. Häll i smeten. Grädda i 175 grader i ca 40 min.
  Ät!!! (Gärna med smör på).

 • På söndag är det 2:a advent och Märta Jonsson på Klefstad Gård rekommenderar två väldigt enkla kakor att baka till dess. Kokostoppar som är glutenfria och rågkakor som är äggfria.

  Och här är recepten:

  Kokoskakor (glutenfria)
  Ugn 200 grader
  250 g kokos
  2 ägg
  50 g smör
  1 3/4 dl socker

  Rör ägg och socker. Smält smöret och rör ihop med äggsmeten. Rör sist i kokos och låt smeten stå och svälla en stund. Klicka ut på bakplåtspappet och sätt in i mitten av ugnen. De ska bli sega.

  Rågsiktskakor

  Ugn 175-180 grader
  1dl socker
  2 2/3 dl vetemjöl
  2 2/3 dl rågsikt
  1 tsk bakpulver
  1dl socker
  200 g rumsvarm smör

  Kör allt i en matberedare. Ta upp degen och lägg på lite mjölat bakbord. Gör en rulle av degen och skär i lite sneda bitar ca 1/2 cm tjocka. Lägg på bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen. Akta så de inte får för mycket färg.

  Lycka till!

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista