• 100 g mjölkchoklad, bakchoklad

    100 g hasselnötter, hackade

    100 Nutella eller liknande

    20 g smör

    extra skalade hasselnötter

    200 g mörk choklad, bakchoklad

  • 10 port

    2 dl grötris

    2 dl fullkornsris

    1-2 msk smör

    1 tsk salt

    8 dl vatten

    1 - 1½ l mjölk

    1 vaniljstång, delad och urskrapad

    3 msk socker

  • 1 burk matjessill

    1 burk creme fraîche eller gräddfil

    2–3 msk majonnäs

    1 ½ – 2 msk Colemans senapspulver

    2–3 msk honung eller socker

    1–2 msk outspädd apelsinsaft

    massor med dill, ex 1 paket fryst dill

  • P4 Sjuhärad 30 nov

    Bengt I Johansson har provat alla årets glöggsorter, han har för sig att det var 41 stycken, ett uppdrag han inte gjorde med nöje. Bland annat smakade han glögg med lakritssmak:
    – Den var ju fruktansvärt vidrig, kladdsöt och enkel, dessutom ligger lakritsen som ett täcke över det som den ska smaka, nämligen nejlikor och kanel och sån't, säger Bengt. Han lämnade ändå tre tips på bra glögg:

    Blossa Trestjärnig Glögg, spetsad med rom (nr 96518); "Den smakar som glögg ska smaka".

    Dufvenkrooks original (nr 96510); "Lagom eldig och inte alltför söt".

    Tégner & Son Wilckens fat (nr 96002); "Inte riktigt görsöt, utan rimligt söt".

  • Tryfflar – att äta eller ge bort! Lyxigt men enkelt godis som passar året runt men till jul är det extra mysigt att göra några satser och ge bort i present.

    Här kommer recept på två olika tryfflar; en lite vuxnare variant gjord på mörk choklad med smak av punch och en som är snällare mot barnen gjord på vit choklad med smak av lime och polkagris.

  • På söndag är det 2:a advent och Märta Jonsson på Klefstad Gård rekommenderar två väldigt enkla kakor att baka till dess. Kokostoppar som är glutenfria och rågkakor som är äggfria.

    Och här är recepten:

    Kokoskakor (glutenfria)
    Ugn 200 grader
    250 g kokos
    2 ägg
    50 g smör
    1 3/4 dl socker

    Rör ägg och socker. Smält smöret och rör ihop med äggsmeten. Rör sist i kokos och låt smeten stå och svälla en stund. Klicka ut på bakplåtspappet och sätt in i mitten av ugnen. De ska bli sega.

    Rågsiktskakor

    Ugn 175-180 grader
    1dl socker
    2 2/3 dl vetemjöl
    2 2/3 dl rågsikt
    1 tsk bakpulver
    1dl socker
    200 g rumsvarm smör

    Kör allt i en matberedare. Ta upp degen och lägg på lite mjölat bakbord. Gör en rulle av degen och skär i lite sneda bitar ca 1/2 cm tjocka. Lägg på bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen. Akta så de inte får för mycket färg.

    Lycka till!

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista