• korreuniversitetet

    Hur ursvensk är adventsljusstaken? Undrade Sofia i Örebro. Korreuniversitetet söker stakens rot och finner dess judisk-katolsk-kapitalistiska tysk-imperialistiska ursprung

  • korreuniversitetet

    Om en bulgar dödar en ryss i en svensk expedition på norskt territorium på Sydpolen - vilket lands lagar gäller då? Det undrade Helena i Stockholm. Korreuniversitetet har svaret!

  • korreuniversitetet

    Varför envisas italienarna med att dubba sina filmer? undrade vetgirige frågeställaren Gustav Fransson på Hönö. Vi ringde upp italienkännaren Åke Malm i Rom. Fascism, kapitalism och analfabetism är några av de historiska förklaringarna.

  • korreuniversitetet

    Japan och Kina bråkar om en ögrupp i ostkinesiska sjön. Men handlar det verkligen om territorium? Eller ligger det gammal unken främlingsfientlighet i botten? Vår egen korre Robin Olin fick ställa säsongens sista fråga till Korreuniversitetet: Vad har kineser och japaner för nidbilder av varandra?

  • korreuniversitetet

    Lyssnaren Michael Ström var trött på "safaritjafs" och "strandfjantande". Han efterlyste istället spännande kulturresor i olika afrikanska städer. Kort och gott: Vilken är den bästa cityturismen i Afrika? Vår korrespondent Maria Sjöqvist listar sina favoriter.

  • korreuniversitetet

    I Sverige har partierna rosor, blåklintar och fyrklövrar. I USA är republikanernas symbol en elefant och demokraternas en åsna. Varför är det så? Martin Gelin, författare och journalist, har koll på djuren i USA-politiken.

  • korreuniversitetet

    Åsa i Lund hörde av sig med en väldigt specifik fråga: Vad är medelåldern för att bli av med oskulden på Grönland? Vi ringde upp Lone Nukaaraq Møller som jobbar hos barnombudsmannen på Grönland och frågade hur och när unga blir vuxna på den istäckta ön.

    Ställ en fråga du med! Antingen på vår mikroblogg @korrerapporten eller på mejl: korrerapporten@sverigesradio.se.

  • korreuniversitetet

    Nicke i Luleå undrade: Varför har storbritannien vänstertrafik? Finns det någon annan förklaring än att "det bara blev så"?

    Kan det bero på att de flesta av oss är högerhänta och vill kunna duellera på rätt sida hästen? Eller handlar det om prestige, att britterna ville vara annorlunda när Napoleon införde högertrafik? Henrik har frågat expertisen.

  • korreuniversitetet

    Frågeställaren Helena hörde av sig med en fråga inför sin planerade flytt till Kanada i höst: Vad händer egentligen med studentprotesterna i delstaten Quebec? Henrik Torehammar tog på sig Korreuniversitetshatten och ringde upp Sten Sjöström, vår man i New York.

    Ställ en fråga till Korreuniversitetet du med! Mejla på korrerapporten@sverigesradio.se eller mikroblogga @korrerapporten!

  • korreuniversitetet

    Robin Olin kom hem förkyld från Skottland och undrade: "Varför blir man alltid sjuk på planet"? Vi ringde upp flygvärdinnan och skyddsombudet Lena Grape. Torr luft, flimmerhår som lägger sig och många människor i ett trångt utrymme kan förklara varför många blir förkylda ombord. Men det går att skydda sig - genom att flyga mer.

  • korreuniversitetet

    Sara i Umeå undrade: Varför har pappersmatkassarna i USA inga handtag? Teorierna är många: att handtagen helt enkelt är dyra, att påsar utan handtag är ergonomiskt bättre - eller att det är en åtgärd för att slippa bli stämd. Sanningen är i själva verket...ja, lyssna och lär i Korreuniversitetet!

    Hör av dig med din fråga du också! Antingen på korrerapporten@sverigesradio.se eller @korrerapporten.

  • korreuniversitetet

    Jonas kontaktade oss på Twitter och undrade: Vilket land i Sydamerika är gayvänligast? Vi ringde upp Javier Corrales, professor i statsvetenskap på Amherst college i Massachusetts, USA.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista