DISKUSSION

Politikerna svävar på målet när public service ska förhandsgranskas

Det var raka besked från Sveriges Radios ledning idag när vd Mats Svegfors och vice vd Cilla Benkö frågades ut  av konstitutionsutskottet i riksdagen. Det är annat än vad man kan säga om regeringen.
   Mikael Zackrisson, projektledare på Sveriges Radios Digitala medier, sammanfattar några synpunkter efter att ha följt utfrågningen.

 I december beslutade regeringen  att införa förhandsprövning för alla nya “programtjänster” som public service-bolagen vill lansera. Men exakt vad som ska prövas och vad effekterna blir är fortfarande minst sagt oklara.
   “Vi förstår inte vad det är vi ska anmäla”, sade Mats Svegfors. “Hur ska vi tolka villkoren för förhandsprövning? Vi kan ju inte utgå från ett pressmeddelande?”

Det som upprör mina högsta chefer mest är att det numera även en ny programtjänsts marknadspåverkan som ska med som bedömningskriterium när public service lanserar nytt. Tidigare har det enda kriteriet varit ett så kallat “public value test”, alltså hur bra och nyttigt det är för publiken och om det passar in i public service uppdrag.
   Svegfors och Benkö tvekade inte att rikta hård kritik mot regeringen:
   “Detta är en jättefråga ute i Europa. 9 länder av 27 har infört detta. I Tyskland har detta begränsat public service så att man på webben numera enbart får ha programinformation”, sade Svegfors. “Det är ju ingen hemlighet vilka krafter som ligger bakom detta”, fortsatte han.
   “Det förs en kampanj mot public service ute i Europa”, förklarade Cilla Benkö.

Problemet med marknadspåverkan-kriteriet är dels att allt SR, SVT och UR vill göra blir offentligt innan det lanserats, och våra konkurrenter får titta på det och rätt att säja nej. Men också att marknadspåverkan-bedömningen är väldigt svår. Webben kan man till exempel tjäna pengar på, skulle SR, SVT och UR då inte har rätt att ha några webbsajter?
   "Om det här hade gällt 1995 när vi startade webben då hade vi kanske inte startat webben, för man kan tjäna pengar på webben, och då hade vi missat hela den digitala utvecklingen", sade Cilla Benkö.
   Samtidigt lyssnar allt fler i framför allt den unga generationen inte på broadcastradio, utan litar på webben och mobila sajter och appar för sin mediekonsumtion, och då skulle SR och SVT inte kunna nå ut till dem.
   "Det finns en stor grupp unga därute som inte ens köper en radioapparat. Nu vill vissa aktörer begränsa våra försök att nå dem", sade Benkö.
   “Det finns en viss risk att betalningsviljan försvinner om man inte får utbudet där man väljer att konsumera sin media. Om vi tycker det är viktigt att alla ska ha rätt att ta del av det innehåll vi erbjuder.”

Benkö och Svegfors menar även att det är omöjligt att granska en programtjänst utan att granska innehållet i det. Och då är vi på ett sluttande plan mot någon form av statskontrollerad radio:
   “Om vi skulle lansera en 24-timmars nyhetskanal, ska den granskas då? Vi sänder ju redan 24 timmar om dygnet, så vi byter i praktiken enbart innehåll på någon av våra kanaler”, tog Benkö som ett exempel.
   “Om det vi ska göra först ska prövas av regeringen så är vi på en glidande skala mot en statsradio", menade Svegfors.

Frågan är om politikerna vågar ta ställning i marknadspåverkan-frågan? Ingen politiker med självbevarelsedrift vågar säga att public service inte ska få följa med utvecklingen och finnas på webben. Samtidigt hävdar de sig bakbundna av EU-kommissionens meddelande, som dock, enligt Svegfors, inte är bindande i sig: “Det är ingen rättsakt.”
   Och naturligtvis är det därför som direktiven hittills har varit så luddiga. Ingen politiker vill ertappas med fingrarna i kontrollpanelen för publicservicebolagen.

Problemet är bara att bristen på tydliga direktiv skapar osäkerhet och försenar SR, SVT:s och UR:s så nödvändiga utveckling.

Mikael Zackrisson
Projektledare SR Digitala Medier

Mer om förhandsprövning av publicservicetjänster:

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".