Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
NÄTKULTUR

Jack Werners nätsnackisar: Cispa klubbat, elaka mem, debattmem, "hålla hunden" & virala grodor

Jack Werner FOTO: Mikael Andersson/SR

NÄTKULTUR. Alltid Nyheters sociala medier-korre Jack Werner har dammsugit internet efter nätkultur och levererar enligt god måndagstradition här på Medieormen – veckans nätsnackisar. Idag handlar det om Cispa (igen), om såväl elaka som debattglada mem, om djur ( till exempel grodor och hundar) och om barn. Och så får vi lära oss varför det är dumt att dricka handsprit. En helt vanligt ovanlig vecka med andra ord!

Cispa blir nu verklighet

Det kontroversiella lagförslaget Cispa har röstats igenom av det amerikanska representanthuset, och tar därmed ännu ett steg mot att bli verklighet. Det rapporterar ComputerSweden. Trots många protester, från aktörer som Google och Reddit, och att Obama-rådgivare hotade med veto, röstades lagförslaget igenom med 248 ja-röster mot 168 nej-diton. Nätsfären som den passerat mina ögon har varit ställd och trevande, och nu går fler och fler ut för anonymiteten på nätet. Däribland Gawker som har introducerat en möjlighet att vara anonym i nyhetssidans kommentarsfält. Och månadens klassiska ihopvikningsbild som snart kanske inte finns att hitta på nätet.

Elakt mem resulterar i såväl diskussion om nätkultur som rakt av krig

När en tidningsartikels bild på en mor, en dotter och ett lyteskomiskt mem läckte några timmar innan den skulle publicerats fick ett gammalt bildmem en ny livsgnista. Det handlar om ”I can count to potato”, en dumhetsillustrerade viral formulering som ofta kommit att symboliseras av en bild på Heidi Crowter, en nu 16-årig flicka med Downs syndromLyssna på hela historien bakom memet i veckans näthit, där jag även går in på varför historien krävde att ett krig förklarades mellan två av nätets största underhållningssidor.

Filmerna du ska ha sett

Saker du ska veta

 • Facebook gillar inte alls att det löst sammansatta hackarnätverket Anonymous har sitt eget sociala medie, betitlat Anonybook.
 • Har ditt Youtubeklipp, där din bebis går runt i blöjor, plötsligt fått massor av visningar? Det kan ha blivit tillagt till en pedofillista.
 • "Skywalking”, att klättra runt utan någon som helst säkerhetsanordning på höga höjder, är uppenbarligen en ny rysk trend. Herregud, bilderna. Tycker mig dock ha sett filmer i den stilen (varning: handsvett) sedan första gången jag besökte AltaVista.
 • Kinesiska Twitter-liknande tjänsten Weibo utsätts nu för hårdare kontroller och censur än tidigare, och två framstående journalister fick i veckan  sin tillgång till det sociala mediet spärrad. Twitter-liknande tjänsten Weibo utsätts nu för hårdare kontroller och censur än tidigare, och två framstående journalister fick i veckan en Youtubekanal där veckans höjdpunkter på mediet förklaras på engelska!
 • Nya Google-påskägget, Zerg Rush, är en spelreferens som uppenbarar sig om du googlar ”Zerg Rush”.
 • Som en del av en 48-timmars utvecklingsträff gjorde kodaren Johan Peitz en Super Mario-summering, där varje bana reduceras ner till ett enda fönster.
 • Nu kan du äntligen mäta hur stort arsle du är på Twitter medelst poäng
 • Axe Cop  blir tv-serie
 • Youtube nomineras till en Webby Award
 • FBI trappar upp kriget mot Anonymus 
 • Instagram vill hindra sina användare från att sprida ”thinspirerande” material, det vill säga bilder som uppmanar (oftast) kvinnor till en osunt smal livsstil. Men det är svårt.
 • En ny anti-Obama-kampanj signerad de amerikanska republikanerna siktar in sig på att visa upp presidenten som för cool för landets bästa. Och tja, såväl på presidentens årliga stand-up på middagen med Vita Husets korrespondenter som på Jimmy Fallons talkshow var han ju i veckan faktiskt väldigt cool.
 • En kampanj som heter ”Sluts Across America” har sedan ett tag varit aktiv, som svar på konservativa amerikaners slag mot preventinmedel och familjeplanering. Nu finns en hemsida för syftet, som siktar på att ta ordet ”slut” – slampa - tillbaka .
 • Gillar du skådespelaren Molly Ringwald? Efter den här veckan, när hon gjorde en rolig, intressant och spännande massintervju på Reddit är det svårt att inte göra det. Här finns en best-of. Dessutom ställde en överlevande från Utöya upp på en massintervju på forumet, vilken fångade mångas intresse .
 • George Zimmerman, ställd inför rätta för det uppmärksammade och för nätsnackisläsaren välbekanta mordet på Trayvon Martin, har via sin hemsida samlat ihop mer än $200 000. Pengarna har bland annat gått till att lösa borgen och få George temporärt fri igen – något som utlöst en kavalkad av dödshot på Twitter.
 • I veckan kom beskedet att Riksantikvarieämbetet tar in två Wikipedianer, personer som ska komplettera båda institutionerna med hjälp av varandra. En annan Wikipedian som nyligen varit på tapeten är Justin Knapp, den förste att nå en miljon ändringar på uppslagsverkssiten. Här intervjuas han om sin drivkraft av Daily Dot.

Bilderna du ska ha sett

Jack Werner
sociala medier-korrespondent på
Alltid Nyheter, Sveriges Radio
Twitter: @WernerAN alt @kwasbeb

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".