• SOCIALA MEDIER I ALMEDALEN

  SOCIALA MEDIER I ALMEDALEN. Söndagen var Kristdemokraternas dag i Almedalen och partiledaren Göran Hägglunds twitterkonto @goranhagglund blev det mest omnämnda på Twitter, näst följt av KD:s officiella konto @kdriks. Även Wikileaks fick fortsatt stor spridning och svarade för den mest retweetade uppdateringen.

 • LIVET EFTER LEVESON

  STORBRITANNIEN. De omtalade telefonhackningsskandalerna drog igång något som som närmast kan liknas vid en rättegång mot brittisk press. Huvuden rullar, ansvariga har fängslats och utfrågningarna – The Leveson Inquiry – fortsätter. I kölvattnet av detta diskuteras också etiska regleringar för pressen.
     Charlie Beckett är brittisk journalist och chef för den journalistiska tankesmedjan Polis vid London School of Economics. Nu skriver han på Medieormen om livet efter Leveson.

 • DISKUSSION

  Idag börjar Gräv11, Föreningen Grävande Journalisters stora årsmöte. I och med detta kommer det avslöjas vem som vinner Guldspaden i åtta olika kategorier. Men den nionde kategorin, internetgräv, står tom. Ingen utom juryn själv vet hur det kommer sig. Man kan diskuterahuruvida det är rätt eller fel. Man kan funderapå om det alls är meningsfullt att kategorisera baserat på medium. Men den här artikeln handlar om vägen framåt. Hur använder grävande journalister sig av internets fulla potential?
     Emma Lilliestam, journaliststudent och skribent på Nätgrävbloggen, ger några tips åt framtidsskådare.

 • BLOGG

  MEDIEORMEN PÅ TURNÉ. Europas största konferens om radio äger rum i Köpenhamn 17-18 mars. Fler än 500 radiochefer och producenter från över 40 länder deltar i Radiodays Europe, som är en mötesplats för både public service och privat radio i Europa. Sveriges Radios vice vd Cilla Benkö står på talarlistan och Medieormen är på plats med en egen utställningsmonter. 

 • BLOGG

  Sveriges Radio kommer inom kort att öppna . Det är en tjänst som gör det möjligt att digitalt överlämna känslig information på ett säkert sätt. En tjänst som är till för våra lyssnare – medborgarna – vårt allra största och viktigaste kontaktnät.
    Jesper Lindau, reporter och producent på Sveriges Radios Ekoredaktion, är en av hjärnorna bakom Radioleaks. Här på Medieormen skriver han om den nya satsningen.

 • BLOGG

  Hur lagar och avtal formuleras kan få stor betydelse för framtidens journalistik. Lagarna som reglerar upphovsrätt respektive yttrandefrihet hör till journalisternas viktigaste, men den pågående medieutvecklingen ställer dem under debatt. En av de hetaste hashtaggarna på twitter är just nu Cablegate som syftar på Wikileaks senaste läckor av dokument från amerikanska diplomater. Följ Ekots rapportering om Wikileaks här  En central del av dialogen inom publiken är möjligheten att dela material vidare till andra. 

  Hovrätten fällde, precis som Tingsrätten, de åtalade personerna bakom fildelningssajten The Pirate Bay.  Lyssna gärna på Vetenskapsradion Forums program  från tidigare i höst och  Vad tror du är lösningen på upphovsrättsfrågan ur ett medieutvecklingsperspektiv? Och hur långt sträcker sig egentligen yttrandefriheten? Är ordet "sekretess" ett minne blott, apropå debatten om Wikileaks?  

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista