• JOURNALISTIK 3.0

  Vad kan man lära sig av erfarenheten att ens videoklipp med två leksakstågrälsbitar blivit viralt? BBC-journalisten och föreläsaren Marc Settle har skrivit en underhållande och tänkvärd krönika om detta – som innehåller flera lärorika poänger.

 • JOURNALISTIK 3.0
  Rapport från konferensen Freedom of expression & censorship

  I helgen hölls en internationell konferens om yttrandefrihet och censur på den grekiska ön Rhodos. Arrangörer var Three Seas Writers’ and Translators’ Counsil, International Writers and Translators’ Center of Rhodes och University of the Aegean, Rhodos.
     Medieormens Cecilia Djurberg deltog som talare och rapporterar här om några angelägna diskussioner som kom upp under konferensen.

 • UPPHOVSRÄTT

  BILDJOURNALISTIK/UPPHOVSRÄTT. På senare tid har Medieormen noterat flera fall av diskussioner kring bildupphovsrätt på nätet. Frågan ställdes inte minst på sin spets när Tomas "Genusfotografen" Gunnarsson krävdes på ersättning för att ha illustrerat sina genuskritiska inlägg med bilder han inte hade rätt att publicera. 
      Medieormen bad Sveriges Radios bolagsjurist Anna Wesslau att reda ut vad som gäller för bilder och upphovsrätt på nätet.

 • BILDJOURNALISTIK/UPPHOVSRÄTT

  TERJNING. "Flashbackdetektiverna" bakom det crowdsourcade avslöjandet av naturfotografen Terje Hellesøs omfattande bildfusk, som de själva menar är en av Sveriges största fotofuskskandaler, skriver på Medieormen och efterlyser en större debatt om problematiken med bildmanipulering och upphovsrättsbrott gällande fotografier efter avslöjandet som gett upphov till ett helt nytt uttryck: terjade foton.

 • DISKUSSION

  UPPHOVSRÄTT. Efter The Pirate Bay aktualiserades frågan: Är länkning på internet detsamma som upphovsrättslig användning, eller bara en hänvisning till redan utlagt material?
     Om detta resonerar Olle Wilöf, upphovsrättsjurist på Svenska Journalistförbundet, här i Medieormen.

 • DISKUSSION

  Farmor Gun i Norrtälje är en 73-årig piratpartist som flitigt bloggar om upphovsrätt och fildelning. När domen mot The Pirate Bay föll på fredagen skrev hon bland annat följande rader - med hänvisning till diskussionerna på Medieormen:

  Det ska bli intressant se hur lång tid det tar innan journalister i allmänhet inser att de genom sin underlåtenhet att granska saken ur olika synvinklar ställt sig på arbetsköparens sida. Utan någon närmare granskning har företagen, vilka köpt/betalt lön för närstående rättigheter, städslat lobbyister som förfört politikerna att fixa de lagar som behövts, för att företagen ska undgå strukturförändringar på grund av teknikutvecklingen..  
     Industrin och deras advokater har tappat allt förnuft inför mina och andras behov att vi som lever delar av våra liv på nätet också ska kunna kopiera och dela med oss kopior av sånt som intresserar oss för att vi ska kunna prata med varandra. Vore de vid sina sunda vätskor skulle de förstå att det bland oss pågår en process som tidigare ofta lett till att vi i nästa steg gynnade deras produktion. Istället för att jaga oss borde de inse att de borde hålla sig väl med oss.

 • BLOGG

  Hur lagar och avtal formuleras kan få stor betydelse för framtidens journalistik. Lagarna som reglerar upphovsrätt respektive yttrandefrihet hör till journalisternas viktigaste, men den pågående medieutvecklingen ställer dem under debatt. En av de hetaste hashtaggarna på twitter är just nu Cablegate som syftar på Wikileaks senaste läckor av dokument från amerikanska diplomater. Följ Ekots rapportering om Wikileaks här  En central del av dialogen inom publiken är möjligheten att dela material vidare till andra. 

  Hovrätten fällde, precis som Tingsrätten, de åtalade personerna bakom fildelningssajten The Pirate Bay.  Lyssna gärna på Vetenskapsradion Forums program  från tidigare i höst och  Vad tror du är lösningen på upphovsrättsfrågan ur ett medieutvecklingsperspektiv? Och hur långt sträcker sig egentligen yttrandefriheten? Är ordet "sekretess" ett minne blott, apropå debatten om Wikileaks?  

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista