• NÄTKULTUR

  VECKANS NÄTSNACKISAR. Jag känner en som inte kunde gå på toaletten någon annanstans än i sitt eget hem. Det var ett nätt bekymmer, där allt från fikapauser för långt hemifrån och oplanerade frukostar innan arbetsdagens början till längre utflykter omöjliggjordes, men ändå ingenting personen i fråga övergav i brådrasket.
     Jack Werner skriver i veckans nätsnackiskrönika om hur vanor styr våra behov beträffande såväl naturens som informationens flöden.

 • WEBB-TV/DEBATT. Torsdag 22 november arrangerade Public service-klubben en paneldebatt med rubriken "Reporter eller privatperson – var går gränsen för jobbet i sociala medier?" i Radiohuset i Stockholm. En diskussion om hur public service-journalister kommunicerar med sina lyssnare/tittare och vems uppgift det är att göra det.
     Medverkande: Markus Boger, utvecklingschef SR, Anja Hildén, nyhetschef SVT Nyheter,Petteri Karttunen, SJF & SVT, Cecilia Djurberg, Medieormen,SR, Leo Wallentin, utvecklar kommentatorsfält, SVT, Per Gudmundson, journalist. Moderator: Natanael Derwinger. Här kan du se debatten som webb-tv.

 • MEDIEGRANSKNING

  MEDIEGRANSKNING. Journalistik som granskar annan journalistik står inte särskilt högt i rang och belönas aldrig med några journalistpriser. Ändå ökar behovet av kompetent mediekritik och -granskning i och med att dreven går allt snabbare efter de sociala mediernas genombrott.
     Yasmine El Rafie gick på Timbros seminarium, rubricerat ”Tål granskarna granskning?” i fredags, där Ekochefen Anne Lagercrantz, Publicistklubbens ordförande Stina Dabrowski och journalisten Lars Adaktusson funderade kring mediegranskningens framtid.

 • JOURNALISTROLLEN

  JOURNALISTROLLEN. En av postmodernismens konsekvenser sägs vara att vi inte längre förmår skapa och upprätthålla institutioner. Individer i väst karaktäriseras av att vara extremt sociala och ensamma på samma gång, extremt individualistiska och samtidigt anpassade efter kollektiva normer.
     Susanne Wigorts Yngvesson diskuterar journalister som varumärken med avstamp i Zygmunt Baumans teorier om människor som pilgrimer och turister. Hon gör ett besök i en tv-journalists blogg och landar i fallet Johan Persson och Martin Schibbye.

 • JOURNALISTROLLEN. Fri press är relativt svår att finna nu för tiden och slagkraftig journalistik utmanas i allmänhet av censur. Hur som helst, det finns ett maskerat hinder för fri press i den självcensur som orsakas av en av de professionella normerna för journalister: ”objektivitet”.
     Det menar Afrah Nasser, journalist och bloggare i exil från Jemen och just nu praktikant på SR International. Idag skriver hon på Medieormen om sitt möte med svensk public service och dess krav på opartiskhet.

 • CENTRUM FÖR LÄTTLÄSTS BLOGGSTAFETT

  BLOGGSTAFETT. Vi på teatern får ofta frågan från vuxna och lärare om barn förstår vår pjäs. Jag svarar då att förståelse inte är något vi kan mäta rakt av. Om vi fångar in vår publik och vinner deras intresse så tolkar publiken berättelsen med sina inre bilder från sitt liv. Barn vill ibland måla det intrycket eller leka pjäsen.
     Teaterregissören Suzanne Osten medverkar i den om makt, språk och demokrati som startats på uppmaning av Centrum för lättläst, och där Mats Svegfors igår skrev

 • Centrum för lättlästs bloggstafett

  BLOGGSTAFETT. Ända sedan jag gick i skolan har jag varit intresserad av språk. Jag menar hur vi pratar och vilka ord vi använder. Även för mig som har till yrke att tala och skriva kan det bli svårt att förstå när andra talar och skriver. Rätt ofta frågar jag mig om den som pratar så konstigt och använder så många svåra ord verkligen förstår själv vad han vill säga.
     Sveriges Radios vd Mats Svegfors skriver idag ett inlägg i Centrum för lättlästs bloggstafett om språk, makt och demokrati.

 • NÄTKULTUR

  NÄTKULTUR. I veckan som gick fortsatte debatten om ACTA, vi fick lära oss varför katter som heter Smulan plötsligt blev supertrendiga, hackerkollektivet Anonymous gick till attack mot polisväsendet, en nätmobbare bjöd upp till kvällstidningslöp och så sattes ett världsrekord i sociala medier-kommentering. 
     Alltid Nyheters sociala medier-korrespondent Jack Werner har sammanställt veckans nätsnackisar – och konstaterar dessutom att idéerna tagit slut på Youtube.

 • NÄTKULTUR

  NÄTKULTUR. Under sista veckan i januari är kriget om yttrandefriheten det dominerande ämnet. SOPA, PIPA och nu ACTA kommer att gå till minnet som den första gången nätet unisont reste sig mot regler som uppfattades som kraftigt begränsande för användarna. Men det är inte bara missnöje och stridslystenhet som märks när man går igenom samtalsämnena som varit uppe – nej, såväl varm drift med fördomar, designstöld på multiinternationell nivå och svensk bloggforskning märks också. 
     Jack Werner presenterar nätsnackisarna från vecka 4, 2012.

 • NÄTKULTUR

  NÄTKULTUR. Jack Werner, sociala medier-korrespondent på Sveriges Radios nyhetskanal Alltid Nyheter, är skribent och nätkultursentusiast. Han har varit redaktör för sidan lista.se, bloggare för Nyheter24 och var nyligen med och lanserade nyhetssidan Ajour.
    Från och med denna vecka är Jack Werner ny nätkulturskribent på Medieormen och bidrar med sina nätsnackisar varje vecka. Varsågoda!

 • På Medieormens 1-årsdag tillkännagav vi att vårt nya pris Årets Medieorm gick till en grupp anonyma grävare som i en tråd i fotoavdelningen på nätforumet Flashback avslöjat att naturfotografen Terje Hellesø - utsedd till Årets Naturfotograf 2010 - manipulerat flera av sina djurbilder. Prismotiveringen betonar att det är det anonyma och för tillfället samarbetande kollektivet som grävt fram bevisen, publicerat resultaten på en blogg och spridit nyheten till traditionella medier som belönas och inte Flashback forum. Ändå har en debatt dragit igång om huruvida Sveriges Radio bidrar till att legitimera baksidorna som forumet Flashbacks idé om maximal yttrandefrihet leder till, de inslag av skvaller, rasism, påhopp, uthängningar etc som många förknippar med Flashback. Diskussionen är viktig och symptomatisk för medievärldens brytningstid och inför den framtid vi skissar på, där vi tror att journalistiken kommer att bli en syntes mellan traditionella medier och nyare, sociala medier, det vi kallar för  
     Här har vi samlat några kommentarer och länkar till debatten.

 • KULTURJOURNALISTIK

  Bokcirkeln i P1 startade som en idé från programledaren och har sen utvecklats i samarbete med lyssnarna som ett slags crowdsourcad kulturjournalistik. Nu lever programmet ett intensivt liv vid sidan om radiosändningarna. Med nätets hjälp har Marie Lundström utvecklat samarbeten med flera bibliotek, med gymnasieelever, med fristående bokcirklar, med bokbloggare och med resten av alla diskussionssugna lyssnare. 
     Här på Medieormen berättar hon om konsten att läsa i hop enligt Bokcirkeln i P1-metoden.

 • DISKUSSION

  Bloggaren Christian Dahlqvist, känd som @Sundhult  på Twitter, skriver om hur han nappade på ett erbjudande från Sveriges Radio  om att delta i ett publiksamtal om deras nyhetssändningar. Så här skriver han på sin blogg Sundhult.com:

  Jag hade förmånen att få delta som en av sju personer i ett publiksamtal om nyhetssändningarna i Radio Halland. Det blev en intressant diskussion, som kunde hållit på länge.
     Radio Halland gick ut med att de sökte publik i åldern 30-50 år för att diskutera hur nyhetssändningarna i lokalradion kan utvecklas. Jag nappade och tillsammans med sex andra personer, tre andra män och tre kvinnor, som träffades i Radio Hallands lokaler vid Lilla torg i Halmstad.
  /.../ Jag kan tycka att diskussionen lite för ofta kom att handla om nyhetsuppläsaren, snarare än upplägget och innehållet av nyheterna. Själv drar jag slutsatsen att jag vill ha varierade sändningar, lite längre inslag och växla vilka som är med mellan de olika tillfällena. Jag lyssnar gärna på en länge lokal sändning vid några tillfällen under dagen. Själv kommenterade jag det här med att man ständigt i media måste berätta vem som gör vad /.../  Känns nästan viktigare än innehållet ibland.

  Läs hela inlägget:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista