- Public service-bolagen står inför en ny period med nya sändningstillstånd. Vad står på spel? Paneldiskussion från Sveriges Radios scen i Almedalen onsdag 5 juli.
- MEDIEETIKSeminarierapport.
Självregleringen inom det medieetiska systemet har alla förutsättningar att fungera bra även i framtidens förändrade medielandskap, trots utmaningar som "fake news" och "alternativa fakta". Det ansåg panelen som diskuterade frågan om medieetik vid Utgivarnas seminarium "Lagen, etiken och alternativen" som hölls i Stockholm på tisdagen.
Jenny Mattsson, kommunikationsstrateg på Sveriges Radio, rapporterar från seminariet. - DEBATTMEDIEPOLITIK
På måndagen presenterades Medieutredningen. Av många medieföreträdare efterlängtad med hopp om förslag som kan råda bot på den pågående mediekrisen. Utredaren Anette Novak sammanfattar inledningsvis i slutbetänkandet: ”Om vi inte lyckas stärka medielandskapet är det inte bara kultur och medieområdet som drabbas. Det är hela den svenska demokratin.”
Medieormen har samlat några kommentarer. I helgen låg ett stort antal mediesajter nere på grund av en överbelastningsattack som helt enkelt gjorde att sajternas kapacitet inte räckte till.
Nu är debatten igång - vad innebär attacken för svensk demokrati? Var det en attack på det fria ordet, eller bara script-kiddies med stora plånböcker?- DEBATT
Den statliga medieutredningen, som leds av Anette Novak, beställde i somras en artikel av Pelle Snickars, professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Umeå Universitet, till en kommande forskningsantologi. När artikeln var klar fick Snickars veta att den refuserats på grund av hans engagemang i den av privata mediebolag tillsatta public service-kommissionen.
Om detta skrev Snickars i DN Kultur idag. Medieormen blev såklart nyfiken på artikeln, fick läsa den och bad sedan att få publicera den som en debattartikel eftersom den innehåller för medieutvecklingen intressanta resonemang om den digitala datainsamling som påverkar en så stor del av våra onlineliv och vår medieutveckling - och som ger upphov till en mängd frågor om inte minst integritet, internetlogik och medieekonomi. - DEBATTREPLIK
I ett inlägg på Medieormen frågade Sveriges Radios Joakim Johansson hur teamet bakom nya SVT-sajten Edit.se tänkt kring publikdialogen, eftersom han tyckte att redaktionens närvaro framstod som obefintlig i sociala medier och kommentarsfält när lanseringsdebatten blåste upp förra veckan.
Här svarar Karin Hübinette, projektledare för Edit på SVT: - DEBATT
Förra veckan lanserade SVT sin nya satsning Edit och snabbt blåste det upp till debatt. Bland annat har det ifrågasatts vilka som arbetar med projektet och diskussionen om public service och konkurrensen på mediemarknaden tog ny fart.
Joakim Johansson, digital utbudsutvecklare på Sveriges Radio, vill lyfta fram ett annat problem han ser med satsningen. Han undrar hur de egentligen tänkt kring den utlovade publikinteraktionen - var är dialogen? - DEBATTWebb-tv från Publicistklubben.
Måndag 2 mars deltog Sveriges Radios vd Cilla Benkö och Sveriges Televisions vd Hanna Stjärne i en debatt på Publicistklubben i Stockholm om framtiden för public service.
PK-debatt livesändes kan ses i efterhand här. Kvällen inleddes med en intervju med PO Ola Sigvardsson. Därefter ägde debatten "Public service - vad får det kosta?" rum och i panelen medverkade förutom Benkö och Stj'ärnepanelen medverkar förutom Benkö och Stjärne även Leif Pagrotsky (S), fd kulturminister, och Mats Johansson (M), kolumnist i SvD och Medievärlden. - DEBATT
Undersökningsföretaget Novus har för första gången i en stor publikundersökning frågat hur publiken ser på förhållandet public service-radio och samhällsnytta. Svaren ger en tydlig bild av vad Sveriges Radio betyder för lyssnarna.
Jan Petersson, direktör Analys och kommunikation på Sveriges Radio, sammanfattar resultatet av undersökningen. - DEBATT
Myndigheten för radio och tv har fått i uppdrag av förra regeringen att besvara frågan "Hur påverkar public service marknaden i det nya medielandskap som växer fram?"
En utmanande fråga. Dessutom ska myndigheten anlysera systemet med förhandsprövning och vid behov föreslå ändringar. Sveriges Radios vd Cilla Benkö och programdirektör Björn Löfdahl kommenterar uppdragen och menar att det avgörande sedan blir vad analysen i nästa steg ska användas till. - PODDRADIO
Sveriges Radios nyhetsredaktion Ekot håller på med ett omfattande förändringsarbete, med både omorganisering och innehållsutveckling. Lördag 29 november hade alla medarbetare och program som hör till "Ekofamiljen" på Sveriges Radio en heldagskonferens med siktet på framtiden.
Här i Medieormens podd berättar Ekochefen Anne Lagercrantz och Ekots nya planeringsredaktör Tove Svenonius om vad som inspirerade på konferensen och hur Ekoredaktionen planerar att utvecklas.Programledare är Cecilia Djurberg, redaktör för Medieormen.
- DEBATT
I sin recension av boken ”Nyhetsradio" (Carlssons förlag) ställde Hallpressens Lars Alkner ett antal frågor om trender som påverkar framtidens radio, men som han saknade en fördjupad diskussion om. Boken är inte utgiven av Sveriges Radio, men som ansvarig för företagets digitala strategi och utbud svarar jag gärna på Alkners frågor.
- DEBATT
I dag är det ett år sedan Sveriges Radio gjorde om förstasidan på sverigesradio.se. När den lanserades hade debatten redan rasat, i högt uppskruvat tonläge, i ett par veckor, med anklagelser om att Sveriges Radio skulle snedvrida konkurrensen och försvåra för dagspressen.
Men resultatet blev ett annat: att vi tydliggjort vår digitala strategi och förstärkt radioprofilen, skriver Martin Jönsson, biträdande programredaktör. - PODDRADIO
Under supervalåret 2014 ska väljarna ta ställning i EU-val och riksdagsval. Hur insatta och informerade är vi svenskar när vi står vil valurnan? Sedan förra valet har många redaktioner skurit ner eller försvunnit. Färre journalister bevakar och granskar politiken och den granskande journalistiken riskerar att urholkas. Hur stärker vi den lokala kvalitetsjournalistiken? Står kommersiell lokalpress och Sveriges Radios lokala kanaler mot varandra? Eller kan public service och lokal media sida vi d sida hitta former för en stärkt demokrati?
Hör några av Sveriges mediestrategiska ledare om framtiden för lokaljournalistiken. Panel: Cilla Benkö, vd Sveriges Radio, Eva Hamilton, vd SVT, Lena Larsson, vd Liberala tidningar och Stampen Local Mediea, Viveka Hansson, programdierktör TV4, och Lars Johansson, chefredaktör Helsingborgs Dagblad. Moderator: Ulf Wickbom, journalist
JOURNALISTIK/SOCIALA MEDIER. I morgon arrangerar Sveriges Radio seminariet ”Sociala verktyg i journalistiken” på SR-scenen i Almedalen.
Biträdande programdirektören Martin Jönsson skriver om varför sociala medier tillhör kärnuppdraget för SR.