• DEBATT

  Minuterna efter beslut av chefen vet Säkerhetspolisens operatörer vem som ringt vem, vilka mobiler som befunnit sig inom en ett visst område vid en viss tidpunkt, vem som e­postat vem eller försökt ringa vem.
     Nils Funcke tycker att "rättsstat med överlevandsinsikt" bör begränsa sina egna möjligheter till integritetsbrott apropå att en utredning nu tillsatts efter EU-domen om datalagring.

 • Pushnotiströtthet risk i kampen om låsta mobilskärmar

  I konkurrensen om människors tid är pushnotiser som bryter igenom den låsta mobilskärmen ett slagfält. Inte minst är det viktigt för journalistiken att vara med och slåss om uppmärksamheten där. Men hur upplever folk pushnotiser? Vad vill de ha, hur ska de formuleras och när blir det för mycket notiser på skärmen?
     Detta undersöks i en ny studie från Reuters Institute som Medieormen har läst.

 • Snart går det inte bara att lyssna på radio via smartphone utan även att sända ut radioprogram direkt från mobilen. Det låter väl närmast som en utopi, men det är det inte. Tack vare ett projekt på Sveriges Radio så kommer detta att bli möjligt redan i år.
     Lars Hedh, chef för metod- och teknikutveckling på Sveriges Radio berättar om projektet Next Generation Radio.

 • JOURNALISTIK 3.0

  Idag publicerades rapporten Svenskarna och internet 2015. I årets rapport konstateras att "2015 är det 93 procent av befolkningen som har tillgång till internet och 91 procent som använder internet" och "hälften känner inte till tweets och poddar" I Svenskarna och internet finns statistik som alla som intresserar sig för medieutvecklingen bör hålla koll på.

 • DEBATT

  Mobilen först. Så har många medieföretag, även Sveriges Radio, sagt i sina programförklaringar i flera år. Nu är vi där, på flera sätt. Men det är en utveckling som innebär stora utmaningar.
     Martin Jönsson, biträdande programdirektör på Sveriges Radio, har läst nya upplagan av Pew Research Centers årliga rapport State of the News Media och kommenterar hur medieutvecklingen beskrivs i den.

 • DEBATT
  Datalagring och integritet

  Polisen ska även i fortsättningen i princip ha fri tillgång till uppgifter om vår elektroniska kommunikation. Det föreslås i den statliga utredningen Datalagring och integritet.
     Mot bakgrund av tidigare lagöverträdelser vid Polisens hantering av integritetskänslig data, såsom romregistret och kvinnoregistret, tycker Nils Funcke, frilansjournalist och fd sekreterare i Yttrandefrihetskommittén, att integritetstrånget som sker relativiseras.

    

 • JOURNALISTIK 3.0

  Den sociala mobilplattformen Snapchat uppgraderas ett snäpp och siktar på att börja producera innehåll. Detta skriver Digiday.com.

 • JOURNALSITIK 3.0
  Rapport från Internetdagarna 2014

  24-25 november gick de årliga Internetdagarna, arrangerade av stiftelsen .Se, av stapeln i Stockholm. Men efteråt är känslan av att det nog snart inte finns några internetfria dagar mer påtaglig än någonsin. För nästan allt i våra liv har med internet att göra på ett eller annat sätt och kanske vi till och med ska sluta prata om digital journalistik som något särskilt? Eftersom all journalistisk verksamhet mer eller mindre är digital idag.
     Medieormens redaktör Cecilia Djurberg var på konferensen i Stockholm Waterfront och sammanfattar sina intryck. Som är digitala.

 • SEMINARIEPODD

  Brittiska The Guardian var först med att avslöja en av de största avlyssningsskandalerna genom tiderna. Rapporteringen om Edward Snowdens avslöjanden av amerikanska myndigheters massövervakning har fått politiska konsekvenser och lett till enorma reaktioner världen över. I Almedalen 2014 arrangerade Sveriges Radio ett seminarium om Snowden avslöjandet - 2000-talets största massövervakningsskandal - med brittiska The Guardians redaktionschef Paul Johnson, Cilla Benkö, Sveriges Radio/Swedish Radio, Fredrik Laurin (Sveriges Radio) Peter Wolodarski (Dagens Nyheter) och Anders Lindberg (Aftonbladet). Moderator: Ginna Lindberg (Sveriges Radio).

  En inspelning från Wisby Strand Congress och Event tisdag 1 juli 2014. På engelska.

 • JOURNALISTIK 3.0

  Din mobil är en radio – och i dagsläget den viktigaste plattformen för Sveriges Radios digitala strategi. Med start i dag är det budskapet utgångspunkten för en ny kommunikationskampanj från Sveriges Radio.
     Martin Jönsson, biträdande programdirektör, berättar om bakgrunden.

 • DEBATT

  I dag är det ett år sedan Sveriges Radio gjorde om förstasidan på sverigesradio.se. När den lanserades hade debatten redan rasat, i högt uppskruvat tonläge, i ett par veckor, med anklagelser om att Sveriges Radio skulle snedvrida konkurrensen och försvåra för dagspressen.
     Men resultatet blev ett annat: att vi tydliggjort vår digitala strategi och förstärkt radioprofilen, skriver Martin Jönsson, biträdande programredaktör.

 • PODDRADIO

  Mobiltelefonen blir i allt högre grad ett nav för mediekonsumtionen. Alla medieföretag satsar på att utveckla sitt mobila utbud, med allt från nyheter och liverapportering till podcast och webb-tv. Men hur bygger man lojalitet i mobilen, där konkurrensen om publikens tid är enorm? Och vad händre med mediernas särart när medieslagen konvergerar alltmer - blir det ett mer likriktat utbud?

  Sveriges Radios vd Cilla Benkö och Expressens chefredaktör Thomas Mattsson i ett samtal som spelats in på Mediedagarna i Göteborg om de mobila utmaningarna. Hur påverkas kvaliteten, trovärdigheten och ekonomin?
  Moderator: Tomas Granryd, Sveriges Radio.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista