Jack Werner är tillbaka som skribent på Medieormen. FOTO: Mikael Andersson/SR
NÄTKULTUR

Jack Werners nätsnackisar: Flashback blir mer modererat

NÄTKULTUR. Medieormen drar igång det nya året med en comeback. Jack Werner är tillbaka som skribent och bjuder återigen på veckans nätsnackisar.
   Denna vecka handlar det bland annat om nyheter från Flashback och David Bowie; om Anton Abeles talkonster; om skrikande studenter; om pyrande Justin Bieber-rykten samt om satirsajten Bakjours senaste hyss – som inte minst involverade skribenten själv.

Sveriges största diskussionsforum tillika mediebranschens egen Puck – Flashback – stundtals hyllad för sitt journalistiska arbete, stundtals avskydd för sitt öppna minoritets- och kvinnohat  - verkar genomgå en redaktionell utveckling. Under de senaste månaderna har forumets nyhetssida  i all tysthet börjat pumpa ut korta nyhetsnotiser om yttrandefrihet och inhemsk kulturutveckling. Vem redaktionen utgörs av är oklart, men den ansvarige utgivaren är fortfarande forumets grundare Jan Axelsson.
  I veckan underströks den trend som dessa notiser innebär, då Flashbacks administrator i ett inlägg  deklarerade att forumets Heta ämnen-flik skulle försvinna. Den populära funktionen som visat gäster vilka trådar som varit mest lästa respektive omdiskuterade ersätts nu av en funktion med arbetsnamnet Aktuella diskussioner. Den kommer vara svårare att manipulera, och dessutom även den fungera efter urval signerade en aktiv redaktion. ”Vi vill uppmuntra kvalitet”, skriver administratorn och fortsätter: ”förhoppningen (är) att denna funktion på ett bättre sätt ska spegla forumets olika diskussioner”.

Att en liten men högljudd grupp nyhetskonsumerande svenskar är missnöjda med mainstreammedia är inga nyheter – det är så sidor som Avpixlat och Realisten kunnat växa. Men om Flashbacks nyhetssida strävar efter att vara ett alternativ för den gruppen kan den uppmärksamme läsaren notera en stor skillnad i språk och tonalitet. Där till exempel Avpixlat ofta kort sammanfattar någon nyhet för att sedan kunna gå över till sidans huvudspår – att bespotta invandring, vänsterideologi och feminism – är Flashback betydligt mer intresserade av att neutralt rapportera om yttrandefrihetsfrågor. Få värdeord står faktiskt alls att finna i forumets nyhetsartiklar.
  Flashback består enligt de flesta seriösa betraktarna – och där inkluderar jag skamlöst mig själv – av två delar, där en hyser klara aggressioner mot bl.a. kvinnor och invandrare. Men det finns också en annan, större del, som är helt vanliga människor utan intoleranta tendenser. Om Flashbacks nya redaktionella inriktning - som det verkar - syftar till att fungera som ett nyhetsmedium för den senare gruppen är utvecklingen bara positiv.

Anton Abele slåss mot skrattarna

 I måndags kunde Nyheter24 berätta att den moderate riksdagsmannen Anton Abele snott stora delar av ett tal han framförde i Paris. Och offret för stölden var inte vem som helst heller – de vackra ordens upphovsman var självaste USA:s president, Barack Obama. Enligt Nyheter24 hade till exempel Obama formulerat sig så här:
   "It’s true that speeches don’t solve all problems. But what is also true is if we cannot inspire the country to believe again then it doesn’t matter how many policies and plans we have.”
   Anton Abele, å sin sida, underströk i sitt tal från december 2012 ungefär samma sak:
   "It's true that speeches don't solve all our problems. But what is also true is that if we can not engage young people again - it doesn't matter how many policies and ideas we have.”

Knappt hann dock nätet stämma upp i ett gemensamt ramaskri förrän Abele ryckte fram, och med upphovsrätten som håv slet bort det jämförande klipp som lagts upp på Youtube. Den regeringskritiska bloggen Alliansfritt, som lade upp filmen, gav inte upp utan gick vidare till andra filmtjänster som Vimeo och Liveleak bara för att raskt bli dragna vid näsan av en lika alert Abele. I skrivande stund finns klippet uppe på Youtube igen , men det är sannolikt bara en tidsfråga till även det plockas ner. Varken Abele eller Obama har kommenterat denna katt-och-råtta-lek, men naturligtvis har Adolf Hitler sett ett tillfälle att rasa.

5 saker att veta

 • Det rör på sig bakom smädelserna på satirbloggen Bakjour. I veckan fick jag ett brev med en balaklava och ett USB-minne i,  och det blev början på en intensifierad viskande diskussion om vem eller vilka som egentligen ligger bakom den anonyma motreaktionen på nyhetsbloggen Ajour. Efter en ledtrådsbaserad jakt på fredageftermiddagen kunde twittrare konstatera att nästa steg skulle tas 26 januari. Vad eller vem vi får möta då återstår att se. Men spekulationerna inför datumet är både många och välgrundade…
 • Legendaren David Bowie släppte i veckan helt överraskande nytt material. På hans hemsida kunde besökarna ta del av en ny singel, och dessutom få information om den nya skiva som släpps i år. Bara ett par timmar efter att världsnyheten släpptes presenterade musikern Momus den första covern på Bowies nya "Where are we now?" på Youtube. På Twitter var känslorna heta, till exempel författaren Caitlin Moran och kritikern Jan Gradvall var under tisdagen båda lika upptagna med att insupa den nya musiken. Mer om detta vid ett senare tillfälle.
 • Tråkmånsarnas mästare, också kända som Vita huset i USA, kommer minsann inte bygga någon dödsstjärna. Förslaget kom ursprungligen från nätet, där man i USA under hösten samlat in idéer direkt från folket. Men alla som känner sig blåsta på millenniets häftigaste byggprojekt kan ändå trösta sig i att detta deklarerades i ett ganska skoj svar.
 • Den största saken som finns (ja, det är det mest korrekta sättet att beskriva detta på) har upptäckts, och alla som inte just nu genomgår existenskris ombedes att tänka en gång till. För att beskriva lite av storleken här kan det sägas att det universum vi känner till är ungefär 94 miljarder ljusår stort, och att denna nya kvasargrupp sammantaget är 4 miljarder ljusår stor. Den utgör alltså typ fem procent av allt som existerar. Den, du.
 • De gräsrökarrykten som under några veckor omgärdat Justin Bieber ledde till en rätt groteskt trendande hashtagg på Twitter, nämligen #cutforbieber. Där blandades självskadebeteende med vädjanden till tonårsstjärnan för att han skulle sluta använda dödsknark. Det avslöjades dock rappt och raskt att trenden inte alls framvuxit organiskt bland tonåriga fans – utan tvärtom var ett illslugt knep från nätanslagstavlan 4chan. Deppigt hur det än är.

5 filmer du ska ha sett

 • Drive Thru Invisible Driver Prank. Filmklipp där någon blåser en eller flera intet ont anande snabbmatskassörer är inte ovanliga, men när ett dylikt skämt rakar ihop 25 miljoner visningar på en vecka är det ändå något att höja på ögonbrynen över. För fler skämt i samma stil, läs min lista från i torsdags.
 • TPB AFK. Den dokumentärfilm om The Pirate Bay som varit under arbete de senaste sex åren är äntligen på väg ut. Nätforskaren Marcin de Kaminski medverkar i filmen och hans korta (men alltså lite jäviga) recension lyder: "Filmen är en allvarlig och i mina ögon rätt dyster berättelse, som är viktig att förmedla. De som var med kommer känna igen sig, medan andra förhoppningsvis förstå allvaret. " Här är den officiella trailern.
 • Screaming Sweden. Något som uppmärksammats på den sociala länktipsningssidan Reddit under de senaste månaderna är den vana svenska studenter har att gorma rätt ut genom sina fönster på vissa vardagskvällar. Det senaste i raden av klipp dök upp i veckan, och visar med all önskvärd tydlighet att detta land fortfarande i mångt och mycket befolkas av vikingar.
 • Snake on Qantas Plane - Original. Om Sverige består av vikingar består Australien av läskiga djur, däribland ormar. En av de bestämde sig i veckan – till mångas stora skräck – för att börja åka flygplan.
 • Old men singing at Tim Horton's. Så, för att uppnå veckans nödvändiga dos av feelgood, kan slutligen detta klipp där ett gäng irländska gubbar sjunger Lejonkungen-hitten ”Can You Feel the Love Tonight”. Snyft utlovas.

3 bilder du ska ha sett

 • Vill du skrämmas från att någonsin ta ett utomhusbad igen? Spana då in denna bild, vida spridd sen den dök upp på Reddit i veckan. Enligt uppladdaren togs den med en undervattenskamera, av en intet ont anande surfare. 
 • Bloggaren Tomas Gunnarsson, kanske mer känd som Genusfotografen, gjorde i veckan en sammanställning av de tips han fått in under hösten 2012. Det är deprimerande, men glasklart tydlig läsning för den som undrar om det finns mönster som kvinnor och män sorteras in i när de fotograferas. 
 • Sist men inte minst upptäckte serietecknaren Martin Kellerman att världens kanske mest uppmärksammade fyllemisstag till och med går att betrakta från rymden.

RIP

I veckan gick Aaron Swartz, nätaktivist och kodare känd för att bland annat ha varit med och grundat Reddit, bort. Han blev 26 år gammal.

Jack Werner
frilansskribent
twitter.com/kwasbeb

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista