• PODDRADIO
  PODDRADIO

  Nätets och de sociala mediernas utveckling innebär stora möjligheter för medborgarjournalistiken. Men vad är egentligen medborgarjournalistik, vad bör en medborgarjournalist kunna och hur kan samspelet mellan traditionella medier och medborgarjournalister fungera bra?
     Medieormens Cecilia Djurberg intervjuar Abigail Sykes, journalist och kulturredaktör på Landets fria tidning och lärare i medborgarjournalisik på Glokala folkhögskolan i Malmö.

 • JOURNALISTIK 3.0
  Webb-tv

  Tidskriften Index on Censorship lanserade igår (22 oktober) sitt höstnummer med en paneldebatt i London under rubriken ”Eyes wide shut? Will the future of journalism mean we are any better informed?” i ett försök att utröna om den pågående tekniska utvecklingen kommer att göra oss mer välinformerade - eller mindre? Hur kommer medborgarjournalistiken att utvecklas och kommer kanske den traditionella journalistiken att konkurreras ut av annat på nätet?
     Debatten spelades in och kan ses här ovanför via Youtube (på engelska).

 • Så flyttas perspektiven när Sveriges Radios lokala kanaler utnyttjar publiknätverk i journalistiken. Över 4 300 lyssnare har gått med i radions publiknätverk runtom i landet - och deras röster och idéer förändrar innehållet i radion.

  För två år sedan startade det första nätverket av radiolyssnare i Jämtland. Nu har ett tiotal av Sveriges Radios redaktioner publiknätverk och fler är på gång. Och när SR Metropol 93,8 satte fokus på vardagsrasism med satsningen Hur känns det? kom över 500 berättelser från människor som själva utsatts för vardagsrasism in till redaktionen, via nätverk i bland annat sociala medier. När många lyssnare bidrar aktivt med sina berättelser, tips och synpunkter påverkas innehåller i radions nyheter och program. Perspektiven förändras, från makthavarnas och experternas syn på vad som är viktigt till frågor som ligger nära människors vardag. Hör diskussionen om hur publiken kan förändra journalistiken.

  Medverkande: Björn Löfdahl, Sveriges Radios programdirektör, Catarina Gustafsson, nyhetschef på P4 Gotland, Dejan Cokorilo, programledare på Sveriges Radio Metropol 93,8
  Moderator: Nina Glans.

 • WORKSHOP

  NYHETSJAKT I SOCIALA MEDIER. "Hundra timmar video laddas upp på Youtube varje minut. 400 miljoner tweets postas dagligen. Många av dem som publicerar sig i sociala nätverk skapar eller breakar nyheter. De människor som brukade sitta och observera bidrar nu själva till den journalistik vi skapar varje dag."

 • JOURNALISTIK 3.0

  Hundra timmar video laddas upp på Youtube varje minut. 400 miljoner tweets postas dagligen. Många av dem som publicerar sig i sociala nätverk skapar eller breakar nyheter. De människor som brukade sitta och observera bidrar nu själva till den journalistik vi skapar varje dag. 
     Fergus Bell är internationell Social Media & UGC Editor (User Generated Content Editor, dvs internationell redaktör för sociala medier och användargenererat material) på nyhetsbyrån AP:s Londonredaktion. På måndag 3 juni kommer han till Radiohuset i Stockholm för att föreläsa om sitt arbete på en temadag om Journalistik 3.0 som arrangeras i samband med en avtackning av Mats Svegfors, som nu går i pension. Här på Medieormen skriver Fergus Bell nu om idéerna bakom AP:s arbetsrutiner för användargenererat material.

 • NÄTKULTUR

  VECKANS NÄTSNACKISAR. En vecka präglad av våld, trauma, nationell sammanhållning, undantagstillstånd och polisjakt har kommit och gått. Många är nu ledsna och upprörda över vad som stått på internet om det. Jag vet, det låter säkert i vissas öron förminskande och i andras löjligt. Men som debatt är det en oundviklighet, något som kommer behöva avhandlas så länge internet samexisterar med nyhetshändelser. Så, vad säger det om oss att vi efter bomber och död diskuterar nätforum?

 • STOCKHOLM INTERNET FORUM

  INTERNET. Den här texten kanske egentligen borde handla om varför den svenska staten satsar så stort på en konferens som stöter och blöter internets framtid ur en massa vinklar men i stora delar utelämnar medieaspekten. För när Stockholm Internet Forum hölls nyligen handlade seminarierna om allt från MR-juridik till bistånd. Däremot utelämnades diskussionen om hur viktigt internet är för framtidens journalistik och hur det både förändrat möjligheten till insyn och hoten mot journalisterna, som faktiskt ändå är en av hörnstenarna i ett demokratiskt samhälle.
     Yasmine El Rafie påminner om det självklara – internets betydelse för journalistiken och demokratin, samt västmediers misstag att glömma bort att se sig om i världen för utvecklingsinspiration.

 • PUBLIKDIALOG

  En av hörnstenarna i teorin om Journalistik 3.0 är dialogen med publiken. I kapitlet Journalistik 3.0 – Syntesen  spår Mats Svegfors och Cilla Benkö att publikdialogen kommer att få allt större utrymme i framtidens journalistik: 

  ”Den dubbla dialogen blir viktigare. Journalister och redaktioner kommer att fästa större avseende vid dialogen med publiken, det vill säga läsare, lyssnare och tittare. Men betydelsen av dialogen inom publiken tilltar också. ”

  På Mediedagarna i Göteborg 8-9 mars arrangerar Sveriges Radio fyra seminarier och två livesändningar. Medieormens seminarium 8 mars kl 16 i sal G3 handlar just om publikdialog.

 • MEDBORGARJOURNALISTIK

  MEDBORGARJOURNALISTIK. När flera användare på nätforumet Flashback gräver fram bevisen för ett omfattande fotofusk så görs detta i en organiserad form av medborgarjournalistik. Detta crowdsourcade gräv, om det autentiska fotografiet, engagerade flera hundra personer.
     När Flashbackgrävarna bakom Terje Hellesø-avslöjandet återigen kommer på tal i journalistikprisssammanhang aktualiseras frågan om hur den etablerade journalistiken ställer sig till medborgarjournalistik.
     Signaturen Lodjuren, bloggredaktör på terjadefoton.wordpress.com, menar att medborgarjournalistiken inte är något hot mot journalistiken, utan ska ses som ett komplement som ökar mångfalden.

 • JOURNALISTIK

  ”Publicera på FM och på webb, och på Facebook och på Twitter. Producera mer, fast helst på färre händer och följ med i flödena och svara för all del på lyssnarnas kommentarer.” Så ser verkligheten ut på de flesta redaktioner. Samtidigt förändras verkligheten utanför redaktionsfönstret, med hjälp av nya publiceringsverktyg kan medborgarna blanda sig i det offentliga samtalet, utan mediala grindvakter.
     Hur medierna svarar på den här utmaningen beskrivs i en ny, amerikansk rapport som publicerades 1 december.
     Sveriges Radios Per Hylén har läst den.

 • ÅRETS MEDIEORM

  DEBATT/ÅRETS MEDIEORM. Det är nog en vällovlig ambition Fredrik Strömberg på Bonniers Tidskrifter har när han i ett inlägg hos  försöker att bygga något slags begreppsligt ramverk kring diskussionen om medieutvecklingen. Men språket tål inte riktigt den ansträngningen. Möjligen är det så att det är en ”semi-dikotomi” som lyser igenom om man tror sig ”kunna extrapolera fram en hållbar lösning ur en slump”, något beroende på vad det kan tänkas betyda. Själva har vi lite problem såväl med semi-dikotomin som med extrapoleringen ur en slump.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista