• NY FORSKNING: MÅNGFALD

  I mediebranschen talas det ofta om vikten av mångfald. Men vad menar man med mångfald och hur mäter man? En grupp forskare från Belgien, Tyskland, Italien och Storbritannien har gjort ett försök. De har undersökt mångfalden av perspektiv och röster i nyhetsmediers artiklar om migration.
    Medieormens redaktör Cecilia Djurberg har läst den.

 • Rättviseförmedlingen har undersökt vilka som syns och hörs i svenska medier och kommit fram till att kvinnor och svenskar med utomnordisk bakgrund saknas i mediebilden.
     Varför går arbetet med jämställdhet och mångfald så långsamt hos de svenska medierna, när detta har varit så trendigt att prata om bland svenska mediechefer i flera år, undrar Medieormens redaktör och tipsar om en text som problematiserar hur ordet mångfald används.

 • JOURNALISTIK 3.0

  I mediers arbete för tolerans och mångfald är ord viktiga och debatter uppstår ofta efter att någon använt ett problematiskt ord offentligt. En undersökning som gjorts av sajten Kultwatch visar att bildbyråer använder rasistiska och sexistiska ord, som medier normalt aldrig skulle använda i sin rapportering, när de sökordstaggar sina bilder.

 • JOURNALISTIK 3.0

  Att verka i det svenska debattsamhället känns ofta ganska tungt. Som journalist behöver man inte ens aktivt delta i debatten för att bli indragen i den. Det kan räcka med att rapportera om så kallade laddade ämnen – exempelvis jämställdhet, klimatfrågor, mångfald eller migration – för att det ska komma upprörda mejl, kommentarer eller tweets som anklagar en för att ljuga och mörklägga Sanningen.
     Medieormens redaktör Cecilia Djurberg har läst en uppsats som studerat den så kallade mörkläggningsdiskursen som brer ut sig i alternativa medier som Flashback.

 • PODDRADIO
  Medieormenpodden

  Konferenssäsongen blommar och Medieormens korridorsgrannar har varit på South by Southwest, SXSW, i Austin, Texas; på Grävseminariet i Jönköping; på Webbdagarna i Stockholm och på Eurovision Social Media Trends Summit i London. Här rapporterar och trendspanar Sveriges Radios Christian Gillinger, Yasmine El Rafie och Per Palmqvist om journalistik, teknik och interaktivitet i Medieormenpodden. Programledare: Cecilia Djurberg, redaktör Medieormen.

 • DEBATT

  En SVT-nyhet om bristen på mångfald bland Sveriges Radios korrespondenter ledde under helgen till hetsig diskussion i en Facebooktråd, där flera Sveriges Radio-korrespondenter deltog.   
     Varför är radions korrar så lika varandra när det handlar om bakgrund och varför blev flera korrespondenter så upprörda att de lät orden flöda på sociala medier?

 • JOURNALISTIK 3.0

  The Creative Diversity Network har gjort en undersökning av mångfalden i brittisk tv och analyserat ålders- och genusbalansen, representationen av etniska minoriteter, förekomsten av hbtq-personer samt personer med funktionshinder i de största programmen hos fyra stora tv-bolag. Resultatet visar att kvinnor, äldre, funktionshindrade och hbtq-personer fortfarande är väldigt underrepresenterade i brittisk tv.

 • SOCIALA MEDIER/MÅNGFALD

  – Det är så magiskt för det visar att vi är redo att ta det till nästa nivå, säger Jonas Hassen Khemiri till Sveriges Radio P4 Västerbotten
     Jag brukar driva tesen att en bra journalist gör bra journalistik oberoende av sina egna erfarenheter. Att män kan skriva om kvinnor. Straighta om homosexuella. Att det kanske kräver en större utmaning att sätta sig in i andras verklighet men att det går, bara man gör sitt fotarbete. Jag vill fortfarande tro det, trots att en del nyhetsvärderingar på sistone fått mig att börja vackla.
     Yasmine El Rafie kommenterar framgången för Jonas Hassen Khemiris text och dess sociala medier-succé #BästaBeatrice

 • JOURNALISTYRKET. Nuförtiden sägs det ofta att vem som helst kan bli journalist – allt som krävs är en internetuppkoppling, ett Twitterkonto och gärna en smarttelefon. Sedan gäller det bara att vara på rätt plats vid rätt tillfälle. Den så kallade mediedemokratiseringen hyllas som ett positivt steg i informationsflödets diversifiering.
     Men faktum kvarstår att de som verkligen vill ta sig an journalistyrket, de som inte nöjer sig med att vara "alternativa medborgarjournalister" på sin fritid, måste försöka ge sig in i en värld som fortfarande är relativt homogen.
    Nathalie Rothschild är frilansjournalist och driver The Young Journalists' Academy i London. Idag skriver hon på Medieormen om hur klassperspektivet ofta glöms bort i redaktionernas mångfaldstänkande när det kommer till rekrytering.

 • ALTERNATIV JOURNALISTIK

  ALTERNATIV JOURNALISTIK. Jag börjar gärna dagen med en kopp kaffe och Dagens Nyheter. Ledarsidan gör mig undantagslöst förbannad, sedan finns inget kvar av sömnens dis i kroppen. Det som får adrenalinet att pumpa är vad som sipprar ut mellan raderna; världsbilden som tar form. De sönderslagna sammanhangen, osynliggörandet av beroenden och maktordningar, förnekelsen av orsakssamband, blindheten för den politiska vredens rättmätighet.
     Victoria Rixer, koordinator på mediekooperativet Fria Tidningar, berättar om ett alternativt och oberoende journalistiskt arbete, långt från vinstintressen och hot om tidningsdöd.

 • PUBLIC SERVICE

  PUBLIC SERVICE. Europeiska radio- och tv-unionen EBU slog häromveckan fast en deklaration om grundläggande värderingar som ska genomsyra public service-medierna inom unionen.
     För oss inom svensk public service kan möjligen dessa kärnvärden tyckas självklara. Men EBU:s public service-medlemmar är i olika faser i utvecklingen mot ett fritt och oberoende public service och arbetar under olika förhållanden. Inte sällan är bolagen utsatta för hård politisk press eller starka kommersiella intressen som vill begränsa public service.
     Cecilia Roos, ansvarig för samhällskontakter på Sveriges Radio, sammanfattar deklarationens syfte och innehåll.

 • MÅNGFALD

  MÅNGFALD. Residente o visitante? Bosatt... eller besökare? Calle 13 heter den hyllade gruppen som myntat begreppet, då de ville undestryka den stora skillnaden mellan de som bor i ett område och de som besöker det för stunden.
     Jag jobbar för en kanal som inriktar sig till "unga nysvenskar i förorten" och jag tvivlar inte en sekund på min talang som radiopratare, men visst har min nysvenska bakgrund nåt att göra med det hela också. Inkvoterad i Sveriges Radio? Möjligen.
      Sveriges Radio Metropols Martin Bentancourt är ny krönikör på Medieormen och skriver här om sin hjärtefråga: mångfald.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista