• DEBATT

  Förra veckan publicerade SVT en granskning av ett relativt nytt fenomen i svensk opinionsbildning. Granskningen visade hur stora Facebooksidor, med mer eller mindre anonyma avsändare, snabbt växer för att förmedla sin bild av det svenska samhället. Sidorna får ett stort inflytande i samhällsdebatten, men de som följer sidorna vet många gånger inte vilka som ligger bakom. SVT valde att publicera namnet på en av personerna bakom en Facebooksida, varpå en debatt bröt ut om namnpubliceringen.
     Frilansjournalisten Malin Crona menar att många missförstånd uppstått i den här debatten.

 • INTEGRITET & KÄLLSKYDD

  Hur paranoida behöver journalister vara på grund av face recognition-tekniken? Å ena sidan, ju bättre teknik och ju bättre tjänster för ansiktsigenkänning desto snabbare går sannolikt research och kartläggning av personer som ska granskas. Å andra sidan: Hur går denna teknik ihop med integritet och källskydd? Vilket ansvar tar nätjättarna för integriteten kring bilder och face recognition-algoritmer och hur kan journalister med mobilen som arbetsredskap skydda sina källor?

 • DEBATT

  Åtta procent av de svenska journalister som twittrar har inte stängt av platstjänsterna på den enhet de twittrar från. Det är en skrämmande hög siffra som visar på såväl en bristande respekt för det grundlagsfästa källskyddet som ett bristande säkerhetstänk.  
     Det anser Ulrika Hedman, doktorand vid JMG, som forskar kring journalisters användning av sociala medier.

 • PUBLIKDIALOG

  En av hörnstenarna i teorin om Journalistik 3.0 är dialogen med publiken. I kapitlet Journalistik 3.0 – Syntesen  spår Mats Svegfors och Cilla Benkö att publikdialogen kommer att få allt större utrymme i framtidens journalistik: 

  ”Den dubbla dialogen blir viktigare. Journalister och redaktioner kommer att fästa större avseende vid dialogen med publiken, det vill säga läsare, lyssnare och tittare. Men betydelsen av dialogen inom publiken tilltar också. ”

  På Mediedagarna i Göteborg 8-9 mars arrangerar Sveriges Radio fyra seminarier och två livesändningar. Medieormens seminarium 8 mars kl 16 i sal G3 handlar just om publikdialog.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista