PRESSMEDDELANDE

PM: Årets Medieorm 2011 till Flashbackgrävarna som avslöjade Terje Hellesös bildfusk

PRESSMEDDELANDE. I dag är det ett år sedan Sveriges Radios medieutvecklingsprojekt Journalistik 3.0 – medieormen ömsar skinn lanserades. Det firar Medieormen med en nytt kapitel på sajten samt med att tilldela det nyinstiftade priset ”Årets Medieorm” till Flashbackgrävarna som avslöjade naturfotografen Terje Hellesös bildfusk.
   – Genom att utse det crowdsourcade avslöjandet av Terje Hellesös bildförvanskning  till Årets Medieorm 2011 vill vi visa att vi tror på samspelet mellan gamla och nya medier. Båda behövs i ett demokratiskt samhälle, säger vd Mats Svegfors och vice vd Cilla Benkö.

– Det är tveksamt om någon enskild redaktion hade kunnat ta sig tid, eller haft råd, att göra det som nu skedde på nätet. Samtidigt hade genomslaget varit otänkbart utan de traditionella medierna, säger Mats Svegfors och Cilla Benkö.

Nomineringarna till Årets Medieorm gjordes i en öppen process på Twitter och Flashbackgrävarna tilldelas priset med följande motivering:

Årets Medieorm, som visat prov på föredömligt arbete inom journalistik 3.0, är inte en person utan de omkring 800 personer som på ideell basis genom nätbaserad crowdsourcing hjälpts åt att avslöja hur Terje Hellesö – fram till avslöjandet titulerad Årets Naturfotograf 2010 – fuskat sig fram till sina prisbelönta bilder. Efter att nyheten om de misstänkta bildmanipuleringarna gått ut i traditionella medier, där Hellesö bland annat kunde höras förneka alla former av fusk hos P4 Jönköping, visade sedan Flashbackgrävarna i sin långa diskussionstråd och på sin blogg terjadefoton.wordpress.com hur värdefullt kollektivets samlade kraft och kompetens kan vara för ett journalistiskt avslöjande och hur detta genom ett gott samspel med traditionella medier kan ge upphov till en världsnyhet. Att avslöjandet dessutom gäller en fotograf, dvs en representant för mediebranschen, tillför ytterligare en demokratisk dimension. Avslöjandet ledde inte bara till att Terje Hellesö förlorade sin utmärkelse, utan har dessutom bidragit till en viktig debatt om bildjournalistikens trovärdighet och förutsättningar.

Prisjuryn har utgjorts av Mats Svegfors, vd för Sveriges Radio, Cilla Benkö, vice vd för Sveriges Radio samt Cecilia Djurberg, redaktör för Medieormen.

En representant för grävkollektivet på Flashback, signaturen ”Lodjuren”, kommenterar utmärkelsen:
– Sveriges Radios jury för Årets Medieorm är modiga och moderna som tilldelar oss priset. Ett stort tack. Vi känner oss hedrade och är mycket glada och vi ser fram mot fortsatt samverkan mellan sociala och traditionella medier. Ideell och formell kompetens kan ofta bidra till att skildra en mer sann bild.

Då pristagaren är ett anonymt kollektiv på ca 800 personer har juryn och pristagaren enats om att donera prissumman på 10 000 kr till Reportrar utan gränser.

Prisutdelning sker på lördag 19 november kl. 11.45 i Radiohuset i Stockholm i samband med journalistikkonferensen Trollen & Rollen: http://trollenorollen.se

I dag på Medieormens ettårsdag publiceras också ett nytt kapitel som sammanfattar det gångna medieåret:
www.sverigesradio.se/medieormen

Presskontakt:

Eva Sahlin, vik presschef Sveriges Radio
08-784 18 52
070-684 18 52
eva.sahlin@sverigesradio.se

Cecilia Djurberg, redaktör för Journalistik 3.0 – Medieormen ömsar skinn
cecilia.djurberg@sverigesradio.se
08-784 71 52, 0708-63 91 68
Twitter: @ceciliadjurberg

Flashbackgrävarna
terjadefoton@gmail.com
Twitter: @terjadefoton
http://terjadefoton.wordpress.com

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista