Som tidigare meddelats läggs Medieormen ner vid årsskiftet. Redaktören Cecilia Djurberg har ringlat med sedan starten och säger nu tack och adjö med en tillbakablick på sju års diskussioner om journalistik och medieutveckling.
- MEDIEORMEN 2010-2017
- VIRTUAL REALITY
Virtual reality är nästa stora grej som snart inte längre är nästa stora grej, eftersom tekniken och tillgängligheten utvecklas snabbt och allt fler satsningar görs. Nyligen hade exempelvis Londons National Theatre världspremiär för VR-produktionen Draw me Close, som designats med Google-verktyget Tilt Brush där man kan måla i 3D.
- DEBATT
Jag spenderade delar av helgen i ett kommentarsfält på Facebook, som helt höll på att få mig ge upp hoppet om mänskligheten. Problemet är att folk inte är kloka.
Christian Gillinger, sociala medierchef på Sveriges Radio, funderar återigen över varför Facebooktrådar så ofta spårar ur. - DEBATT
I början av december lanserade en stor svensk varuhuskedja sin julkampanj. Ett litet barn i luciakrona blev reklampojke. Men var tog medieetiken vägen i snackisrapporteringen?
Det undrar frilansjournalisten Malin Crona, som påminner om att "ditt Facebook inte är samma som mitt Facebook" och tycker att nyhetsmedier borde ägna sig åt att spräcka åsiktsbubblorna istället för att blåsa upp dem. Vi återkommer ofta till kommentarsfälten här på Medieormen. Men då ytterligare ett antal medier har anslutit sig till skaran som stänger sina kommentarsfält känner sig Christian Gillinger manad att påminna om att vissa problem inte försvinner när kommenteringen av journalistik flyttar till sociala medier.
- JOURNALISTIK 3.0
Vad kan man lära sig av erfarenheten att ens videoklipp med två leksakstågrälsbitar blivit viralt? BBC-journalisten och föreläsaren Marc Settle har skrivit en underhållande och tänkvärd krönika om detta – som innehåller flera lärorika poänger.
- Måndag 21 mars fyller Twitter 10 år. Samtidigt pratar allt fler om att socialamedierplattformen som i begynnelsen benämdes mikroblogg håller på att dö. Om detta handlar Medieormens podd denna gång.
- KRÖNIKANy studie undersöker förmågan att värdera bullshit
När jag hittar en artikel om en forskningsrapport som påstår sig ha undersökt bullshit är min första tanke att nån ju bara måste ha trollat in detta i tidningen, att detta paper om bullshit i sig säkert är bullshit. Men jag hittar originalrapporten, som publicerats i tidskriften Judgment and Decision Making och läser hela. Ni kan inte ana…
Skoja. Det var värt att läsa den, eftersom den pekar på något väldigt högaktuellt – människors godtrogenhet och benägenhet att värdera strunt som något värdefullt, egenskaper som i högsta grad präglar våra liv på delningskulturens bazar internet.
Cecilia Djurberg har läst "On the reception and detection of pseudo-profound bullshit" av Gordon Pennycook et al. - DEBATT
Den statliga medieutredningen, som leds av Anette Novak, beställde i somras en artikel av Pelle Snickars, professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Umeå Universitet, till en kommande forskningsantologi. När artikeln var klar fick Snickars veta att den refuserats på grund av hans engagemang i den av privata mediebolag tillsatta public service-kommissionen.
Om detta skrev Snickars i DN Kultur idag. Medieormen blev såklart nyfiken på artikeln, fick läsa den och bad sedan att få publicera den som en debattartikel eftersom den innehåller för medieutvecklingen intressanta resonemang om den digitala datainsamling som påverkar en så stor del av våra onlineliv och vår medieutveckling - och som ger upphov till en mängd frågor om inte minst integritet, internetlogik och medieekonomi. - KÄLLKRITIKTrollning & Källkritik
Om du som nyhetsankare ska göra en liveintervju med någon som kallar sig @fart på Twitter bör du kanske dels dubbelkolla vem det är du har bjudit in till intervjun, dels lyssna noga på vad intervjuobjektet svarar på dina frågor.
Detta gjorde inte det amerikanska tv-bolaget HLN:s ankare Yasmin Vossoughian. Resultatet av hennes slarv blev en historisk trollning i direktsändning, där en intervju om Edward Snowdens uppmärksammade intåg på Twitter urartar i ett otippat försvar för den fiktiva figuren Edward Scissorhands. - JOURNALISTIK 3.0
I veckan fick en nyhet om en pojke som heter Ahmed och som hade tagit med sig sin hemmabyggda klocka till skolan en enorm spridning på nätet. Dramat – som utvecklades till kampanjen #IStandWhithAhmed – följde internetlogiken och inflytelserika, digitala riddare ryckte ut till Ahmeds stöd.
- KONFERENSPODDMedieormen på The Conference
Robert Jacobsson och Maria Dietrichson är utvecklingsredaktörer på Sveriges Radio Digitala medier. I detta avsnitt av Medieormenpodden pratar de om sina upplevelser från årets upplaga av det digitala tvådagarseventet The Conference, som ägde rum 18-19 augusti i Malmö. Hör dem diskutera konferensens teman, som hur vi kan förstå digitala medier med hjälp av tvärvetenskap, bland annat vad Kirkegaard, Sartre och Freud har att göra med digital publicering. Det handlar om digital utveckling, användarperspektiv och mänskliga beteenden, om kreativitet, näthat och - tungtatueringar!
- JOURNALISTIK 3.0
Vad har filosofi, statistik, kognitionsvetenskap, systemkritik, teknisk innovation, psykologi och sociologi gemensamt? Jo, de erbjuder verktyg för att förstå digitala medier på ett djupare plan. Maria Dietrichson och Robert Jacobsson, båda utvecklingsredaktörer på Sveriges Radio, ger dig en summering av årets upplaga av The Conference 18-19 augusti i Malmö – konferensen som handlar om den digitala världen men i mångt och mycket rör sig på ett helt annat plan.
- NÄTKULTUR
Hör du till dem som minns när tv:n kallades för dumburken? För att den spåddes förslöa och fördumma oss. Nu lyckades kanske varken gammel-tv eller kabel-tv eller de nya ondemand-tv-tjänsterna fullt ut med detta. Men nu drar Tumblr sitt strå till fördumningsstacken och lanserar sin nya tjänst Tumblr-tv, som erbjuder gränslöst tittande på slumpmässigt utvalda, rörliga gif-bilder.
- JOURNALISTIK 3.0
Förra veckan efterlyste Medieormens redaktör tips på bra mediesatirkonton på Twitter, för att bättra på sin lista. Ett av tipsen som kom in är särskilt roande, eller oroande kanske man ska säga. Eftersom det fortsätter att lura traditionella medier trots att det avslöjats som skojkonto för länge sen. Gissa vilket?