NÄTKULTUR

Jack Werner: Ny Brunte i memstallet

VECKANS NÄTSNACKISAR. Ibland känns samtiden som ett pussel vars tidigare borttappade bitar plötsligt bara dyker upp från under mattan. Så till exempel när en skandal som inkluderar hästkött i färdigmat briserar, och omedelbart fogas in i en redan etablerad nättradition av hästskämtande. Låt mig förklara.
   Jack Werner har gjort ett hästjobb när han sammanställt veckans nätsnackisar.

Att Findus har använt hästkött i sina färdigförpackade lasagner har väl ingen missat. Så ej heller större delen av nätet – nyheten har i grunden precis den där knäppa klipp-kvaliteten som så lätt blir viral. Eftersom Findus är ett kärt varumärke hemmavid har det slagit igenom stort i Sverige, och diskussionerna påminner nu om de som uppkom efter ICA:s köttfärsskandal. Men det finns ett till skäl att hästrelaterade sjuka nyheter får mycket uppmärksamhet. Manegen är nämligen redan krattad för deras nätkulturella tyngd.

Jag har beskrivit bakgrundshistorien förut, i en uppmärksammad krönika  om den framgångsrika Facebook-sidan Hästar finns inte på Nyheter24. ”Memer som snel hest, uppstånden från Flabba.nu 2004, det outgrundliga Twitter-kontot @horse_ebooks och de hästmasker som använts i allt från Youtube-filmer till Google maps  har hjälpt till att göra hästen till ett internetdjur av nästan samma rang som katten och hunden”, skrev jag då. Den förstnämnda memen, snel hest, har jag också förgäves försökt följa till dess ursprung.

Mitt samlade intryck är att hästar bär en egen nätsymbolik, och som sagt därmed är jämförbar med hunden och katten. Alla djur står för en projiceringsmöjlighet av mänskliga egenskaper, men de har också egna inbyggda värden. Så till exempel tycks hunden representera det dumma tillitet och den goda vänskapen, medan katten genom fenomen som lolcat har en satirisk underton där de med nätets infantilitet som språk blir surfarnas egna hovnarrar.
   Hästar, däremot, är ofta de vansinniga och slumpmässiga värdenas skyddshelgon online. Hästmasker är som sagt populära, men ofta i sammanhang där de enbart tycks förhöja ett redan konstigt grundläggande tonläge. Även i de kända flashfilmerna Amazing Horse  och serien Charlie the Unicorn spelar hästen någon sorts Puck-roll, där han gör det sjuka sjukare.

Att Amazing Horses skapare, nätpersonligheten Weebl, nu tre år senare återkommit för att göra en ny Amazing Horse där hästen bytts ut mot ett Findus-paket är ingen överraskning. Nätet har nämligen formligen exploderat av bilder och filmer på temat. Det är dels ett intressant exempel på kreativa massyttringar på nätet – men också på hur vissa nyheter blir mer lästa än andra, och därmed kanske hänger kvar lite längre på löpen än de egentligen skulle ha gjort.

Näthatet

Ja, ni trodde väl inte jag skulle låta bli att nämna veckans i särklass största snackis? Problemet är bara att jag ej längre sitter på bra saker att säga och följaktligen heller inte vill göra det bara för sakens skull. Om det är något ämnet näthat mår bra av så är det att inte bli sönderpratat, debatterat för retweetsens skull, och sluta som ett offer i snackisens dramaturgi.  I stället vill jag understryka veckans kanske viktigaste läsningar i sammanhanget, valt helt utefter mina egna subjektiva ögon. Där finner vi Vita kränkta mäns avskedsbrev (sparat av en kritisk Flashback-användare) , Blondinbellas upplevelser, Malin Navelsös reflektion om språkets betydelse , Isobel Hadley-Kamptz om den viktiga ryggraden  och Andreas Ericson om det manliga löftet.  Även Lisa Magnusson om debatten som alla vill ska tas , Jesper Erikssons kampanj #nätkärlek  och den smått parodiska Youtube-filmen Gejmers som näthatar gejmers  är värda att ögna igenom.
   Den här diskussionen kommer fortsätta länge nog för att du ska tjäna på att veta vad som sagts – och kanske i framtiden behöver sägas.

Sex saker du ska veta

Fem bilder du ska ha sett

  • Blondinbella fick i veckan en kommentar på en av hennes Instagram-bilder. Men inte från vem som helst, utan från den nytillkomna följaren Rihanna.  
  • Småpappor är inte bara extremt gulliga, de är också en av den gångna veckans nytillkomna bildmemer
  • Fox News är ju kända för att vara såväl emot homoäktenskap som notoriskt slarviga med sina detaljer. Men att sända ett reportage om vikten av det heterosexuella bröllopets bevarande, bildsatt med ett lesbiskt par, är en ny nivå av den kombinationen.  
  • George W Bush har man inte hört så mycket av sedan han klev av rollen som USA:s president. Förrän i veckan, då någon hackade hans privata mail och spred bilder på till exempel hans målningar och hemfotografier
  • Beyonce har varit i ropet sedan förra veckans final i amerikansk fotboll, Super bowl. På uppträdandet där togs tusentals bilder av henne – varav några tämligen osmickrande. Eftersom nätet är vad det är – och Beyonces publicist försökte få bilderna borttagna - förvandlades de omgående till en mem, och Buzzfeed har samlat de bästa.

Fem filmer du ska ha sett

  • Harlem shake, vad är det? Jo, det är en trend inte olik Gangnam Style – en decenniegammal dansstil som återkommit i full kraft sedan en man känd som Filthy Frank gjort en populär parodi. Läs mer, och se fler exempel, hos Metro  - men var framför allt beredd på att möta massor av filmer under denna flagg framöver.
  • Veckans rättshistoria kommer denna gång från USA, och handlar om en ung tjej som gav domaren fingret och omedelbart fick ett hårdare straff. Efter att hon gråtfärdigt bett om ursäkt lindrades emellertid straffet. 
  • På 4chan har man alltid gillat underdogsen (givet att de är vita män, såklart). Det senaste exemplet på det är den unge pojken Luke, vars Youtube-kanal fått en mängd uppmärksamhet från nätanslagstavlan.
  • Improv Everywhere är nätets påhittiga aktionsfinkar, och nu har de tagit surfarna med storm genom en ljusshow på Grand central station i New York. 
  • Vi avslutar veckans nätsnackisar med en hjärtevärmande sötchock – i treåringen som för första gången i sitt liv ser ett tåg.

Jack Werner
frilansskribent
twitter.com/kwasbeb

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista