• JOURNALISTIK 3.0

  Att använda sociala medier som reporter betyder ofta att vara personlig men inte privat. Att använda ett verktyg i jobbet betyder att man också företräder sin arbetsgivare. Då är det en trygghet om arbetsgivaren är tydlig med vad som gäller.
     Uppdraget att förtydliga Sveriges Radios rekommendationer för medarbetare i sociala medier föll på sociala medier-gruppen på SR Digitala Medier. Yasmine El Rafie förklarar hur de tänkt och här nedan kan du också läsa de rekommendationer som nyligen gått ut till de Sveriges Radio-medarbetare som på ett eller annat sätt bevakar supervalåret 2014.

 • PODDRADIO

  Vad händer med grävjobben när journalistiken flyttar ut på nätet? Paneldiskussion från Gräv 2014 med Jonas Nordling (SJF), Sakine Madon (Norran, Publicistklubben), Daniel Nordström (chefredaktör Arbetarbladet) Yasmine El Rafie (Sveriges Radio) Moderator: Pia Sjögren.
  Inspelad på Grävseminariet i Umeå, lördag 22 mars

 • JOURNALISTIK 3.0
  Föreläsning

  Vad har #homoriot, #bostadsfronten, #hurkännsdet, #vågafinska och #minflykt gemensamt? Vem som helst kan sätta en hashtag framför ett ord - men i just de här fallen har publiken valt att fylla dem med innehåll.
     Yasmine El Rafie, utvecklingsredaktör för sociala medier på Sveriges Radio, berättar i en lunchföreläsning i Radiohuset i Stockholm 5 februari om några aktuella exempel på lyckade crowdsourcingar och avslöjar den röda tråden i deras framgångsrecept.

 • JOURNALISTIK 3.0
  CROWDSOURCING

  Vad har #homoriot, #bostadsfronten, #hurkännsdet, #vågafinska och #minflykt gemensamt? Vem som helst kan sätta en hashtag framför ett ord - men i just de här fallen har publiken valt att fylla dem med innehåll. Det finns en poetisk rättvisa i crowdsourcingar eftersom deras själva natur ofta gynnar min syn på journalistikens grundfundament – att agera i allmänhetens tjänst. 
     Yasmine El Rafie, utvecklingsredaktör för sociala medier på Sveriges Radio, berättar om några aktuella exempel på lyckade crowdsourcingar och avslöjar den röda tråden i deras framgångsrecept.

  Uppdaterat: 5 februari 2014 höll Yasmine El Rafie en föreläsning om crowdsourcing i Radiohuset i Stockholm. Hör den som poddradio här

 • Därför arrangerade Sveriges Radio en tredagarskurs i sociala medier för superanvändare

  Sociala medier-gruppen på Sveriges Radio arrangerade 1-3 oktober en omfattande utbildning för Sveriges Radios superanvändare i sociala medier. Här pratar de om varför Sveriges Radio håller en sådan kurs, vad den innehöll, vilka frågor som kom upp och tar tempen på hur Sveriges Radio hösten 2013 ligger till i omställningen till det nya medielandskapet beträffande sociala medier-utvecklingen på redaktionerna.

  Medverkande: Yasmine El Rafie, utvecklingsredaktör för sociala medier, Christian Gillinger, projektledare för sociala medier, samt Nicklas Malmberg samordnare för sociala medier (hörs på högtalartelefon från Göteborg, vi beklagar ljudkvaliteten). Samtalsledare är Cecilia Djurberg, redaktör för Medieormen på Sveriges Radio

 • För drygt två år sedan tog jag en öl med en kollega. Han var barnsligt till sig av nyfikenhet över ett nytt projekt som några early adopters i sociala medier-svängen skulle dra igång, särskilt när han insåg att flera av dem satt några bord bort och planerade projektet under stort hemlighetsmakeri. Eftersom jag i det skedet mest följde twittrare från Mellanöstern och Nordafrika hade jag missat hela hypen och förstod inte riktigt grejen när min kollega försökte förklara heller.
     Yasmine El Rafie minns satirbloggen Bakjour, som startade som en parodi på Ajour, och som under 1,5 år var en intelligent, viktig och underhållande nagel i ögat på mediebranschen, men som igår loggade ur för gott.

  Uppdaterad: Efter att artikeln publicerats har Bakjour gjort en second coming och är åter aktiva på Twitter och Tumblr.

 • DEMOKRATI

  DEMOKRATI/SOCIALA MEDIER. Hösten 2011 sände SVT dokumentären ”Staden som offrades”, som redan mött kritik när den visats i Norge och senare också fälldes i den svenska granskningsnämnden. Påståendena om Srebrenica i filmen upprörde många svensk-bosnier som krävde att SVT skulle backa från vad de såg som ett försvarande av förintelseförnekelse. Motståndet organiserades till stor del via Facebookgrupper, där en snabbt samlade över 9000 medlemmar utan att det skulle finnas en förening som samlade dem. Därefter samlades gemensamma krafter till demonstrationer, dokumentation om hur filmen bröt mot gängse historiebeskrivning om Srebrenica och anmälningar. Efter en vecka backade SVT.
     Yasmine El Rafie tänker på den händelsen när hon läser Nils Gustafssons doktorsavhandling i statsvetenskap om eliter i sociala medier och i politiken, Leetocracy – Political participation, social network sites and inequality.

 • SOCIALA MEDIER/MÅNGFALD

  – Det är så magiskt för det visar att vi är redo att ta det till nästa nivå, säger Jonas Hassen Khemiri till Sveriges Radio P4 Västerbotten
     Jag brukar driva tesen att en bra journalist gör bra journalistik oberoende av sina egna erfarenheter. Att män kan skriva om kvinnor. Straighta om homosexuella. Att det kanske kräver en större utmaning att sätta sig in i andras verklighet men att det går, bara man gör sitt fotarbete. Jag vill fortfarande tro det, trots att en del nyhetsvärderingar på sistone fått mig att börja vackla.
     Yasmine El Rafie kommenterar framgången för Jonas Hassen Khemiris text och dess sociala medier-succé #BästaBeatrice

 • SOCIALA MEDIER

  SOCIALA MEDIER. När David Cameron kritiserade hur Labour hanterat sjukvården i Wales blev det en nyhet som publicerades av bland annat BBC med rubriken "David Cameron attacks Labour's handling of NHS Wales". Men när nyheten skulle pushas ut på Twitter och andra komprimerade plattformar fick den rubriken "David Cameron attack on Welsh NHS". Rubriken anmäldes för att vara missvisande och insinuera att Cameron attackerat sjukvården och inte Labour.
     Yasmine El Rafie ser hur fallet med BBC:s förkortade tweet aktualiserar frågor om noggrannhet på alla plattformar även hos oss i Sverige.

 • YTTRANDEFRIHET

  YTTRANDEFRIHET. När yttrandefriheten förts på tal av upprörda debattörer på sistone har det inte sällan kommit att handla om Lars Vilks senaste förehavanden eller frågan om barnen som besöker biblioteket Tiotretton ska få läsa rasistisk litteratur. Frågan är om det är de största hoten mot yttrandefriheten om man frågor dem som haft yttrandefriheten som daglig arbetsuppgift.
     Yasmine El Rafie har varit på två olika seminarier och kommenterar debatten.

 • MEDIEGRANSKNING

  MEDIEGRANSKNING. Journalistik som granskar annan journalistik står inte särskilt högt i rang och belönas aldrig med några journalistpriser. Ändå ökar behovet av kompetent mediekritik och -granskning i och med att dreven går allt snabbare efter de sociala mediernas genombrott.
     Yasmine El Rafie gick på Timbros seminarium, rubricerat ”Tål granskarna granskning?” i fredags, där Ekochefen Anne Lagercrantz, Publicistklubbens ordförande Stina Dabrowski och journalisten Lars Adaktusson funderade kring mediegranskningens framtid.

 • SOCIALA MEDIER

  TWITTERJURIDIK. Du – ingen annan – ansvarar för vad du sprider i sociala medier, oavsett om du vill det eller inte. Till och med om du gör det i ett företags namn.
     Yasmine El Rafie tog ett snack med Josefin Sandstedt, en av Sveriges Radios jurister, för att reda ut vad som gäller, och funderar kring vad det får för konsekvenser i praktiken.

 • SOCIALA MEDIER

  DIALOG. För ett tag sedan tände GP:s Markus Pettersson en liten brandfackla här på Medieormen med sitt inlägg om hur public service-medarbetare jobbar med Twitter . Inlägget väckte en hel reaktioner – både igenkännande och lite stötta bland de många som dagligen faktiskt framgångsrikt arbetar med sociala medier inom koncernen men vet att en hel del kollegor inte hunnit lika långt.
     Yasmine El Rafie, utvecklingsredaktör för sociala medier på Sveriges Radio, kommenterar Markus Petterssons inlägg.

 • GOOGLE

  GOOGLE. Vad är hönan och vad är ägget? Google kallade i tisdags till presskonferens för att lansera en ny europeisk "forskningsstudie" om chefers inställning till sociala verktyg. Föga överraskande kom studien fram till att det är de mest framgångsrika cheferna som använder sociala verktyg mest.
     Yasmine El Rafie sväljer inte riktigt resultatet, även om hon inser att molnet slukat även henne.

 • STOCKHOLM INTERNET FORUM

  INTERNET. Den här texten kanske egentligen borde handla om varför den svenska staten satsar så stort på en konferens som stöter och blöter internets framtid ur en massa vinklar men i stora delar utelämnar medieaspekten. För när Stockholm Internet Forum hölls nyligen handlade seminarierna om allt från MR-juridik till bistånd. Däremot utelämnades diskussionen om hur viktigt internet är för framtidens journalistik och hur det både förändrat möjligheten till insyn och hoten mot journalisterna, som faktiskt ändå är en av hörnstenarna i ett demokratiskt samhälle.
     Yasmine El Rafie påminner om det självklara – internets betydelse för journalistiken och demokratin, samt västmediers misstag att glömma bort att se sig om i världen för utvecklingsinspiration.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista