• TEKNIK & ETIK

  TEKNIK & ETIK. Nu är den misstänkte bombmannen i Boston gripen och vistas på sjukhus för svåra skador. Bakgrunder, teorier och motiv diskuteras i medierna. Hisnande konspirationer blandas med uppgifter som grundas i fakta. Mönstret i medierapporteringen känns igen från andra terrordåd. I inledningsfasen kan individer och grupper felaktigt anklagas och spekulationer om motiv leda vilse.
     Etiklektor Susanne Wigorts Yngvesson diskuterar teknik och etik apropå Bostonbomerna och mediernas användande av bilder från övervakningskameror.

 • TEKNIK & MEDIEETIK

  TEKNIK & ETIK. Hur påverkas journalister av den digitala tekniken? Blir de mindre moraliska och mer själviska? En studie om sociala medier och smarta telefoner ger anledning att fundera över hur man inom journalistiken använder olika digitala verktyg. Kanske är det så att journalister, liksom andra, gömmer sig bakom tekniken för att slippa ta moraliskt ansvar. Hellre citera en tweet eller återge ett Facebookinlägg än att slösa tid med att träffa personen för en intervju? Vad gör det med journalistiken?
     Dessa frågor ställer sig Susanne Wigorts Yngvesson, lektor i etik på Teologiska högskolan i Stockholm.

 • MEDIEETIK

  MEDIEETIK. Samtidigt som debatten om medieetiska övertramp är ständigt pågående och en utredning arbetat med att bland annat se över om ny lagstiftning behövs för att skydda privatlivets helgd från kränkande publiceringar, har antalet anmälningar till PO och PON något överraskande minskat. 
     Susanne Wigorts Yngvesson är lektor i etik på Teologiska högskolan i Stockholm. I sin första krönika på Medieormen funderar hon över sannolika skäl till denna tendens. Kanske går vi mot en verklighet där var och en är sin egen medieombudsman?

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista