I dag presenterades den globala genusstudien Global Media Monitoring Project (GMMP) som mäter andelen kvinnor respektive män i nyhetsmedier. Enligt undersökningen är ”kvinnor fortsatt marginaliserade på nyhetsagendan” – endast en fjärdedel (24 procent) av de som syns och hörs i det globala nyhetsflödet är kvinnor.
- DEBATT
Rättviseförmedlingen har undersökt vilka som syns och hörs i svenska medier och kommit fram till att kvinnor och svenskar med utomnordisk bakgrund saknas i mediebilden.
Varför går arbetet med jämställdhet och mångfald så långsamt hos de svenska medierna, när detta har varit så trendigt att prata om bland svenska mediechefer i flera år, undrar Medieormens redaktör och tipsar om en text som problematiserar hur ordet mångfald används.- JOURNALISTIK 3.0
I mediers arbete för tolerans och mångfald är ord viktiga och debatter uppstår ofta efter att någon använt ett problematiskt ord offentligt. En undersökning som gjorts av sajten Kultwatch visar att bildbyråer använder rasistiska och sexistiska ord, som medier normalt aldrig skulle använda i sin rapportering, när de sökordstaggar sina bilder.
- JOURNALISTIK 3.0
En ny rapport som tagits fram av UNESCO uppmärksammar, undersöker och diskuterar digital säkerhet för journalistik och journalister. Medieormen har läst ”Building Digital Safety for Journalism - A survey of selected issues” och rekommenderar särskilt alla som känner sig störtsäkra på internet att göra detsamma.
- DEBATT
I New York samlas just nu tusentals människor för att utvärdera och förnya den globala jämställdhetsagendan på den 59:e upplagan av konferensen Commission on the Status of Women. Journalister, aktivister och forskare finns på plats för att ställa krav på mediebranschen.
Maria Edström, lärare och medieforskare på JMG, rapporterar från New York.