• Integriteten och säkerheten är något nätjättarna ständigt brottas med, men också många andra företag. I veckan som gick gjorde en bugg i molntjänsten Google Docs att flera användare fick dokument spärrade eftersom systemet identifierat brott mot användarvillkoren. Dokumenten var dock harmlösa. Detta rapporterar New York Times.

 • SOCIALA MEDIER
  FILTERBUBBLOR OCH FEJKSPRIDNING

  Facebook släppte på torsdagen en rapport där de bland annat skriver att de under presidentvalåret 2016 identifierat flera fall av så kallad "false amplification", där små nyheter fått onaturligt stor spridning för att algoritmerna medvetet manipulerats genom kampanjer.
     Mark Malmström, digital utvecklingsredaktör på Ekot, har läst rapporten och menar att det nu blir ännu viktigare för medier att förstå om deras journalistik sprids genom äkta engagemang – eller kanske är redskap i manipulerings- och desinformationskampanjer.

 • INTEGRITET & KÄLLSKYDD

  Hur paranoida behöver journalister vara på grund av face recognition-tekniken? Å ena sidan, ju bättre teknik och ju bättre tjänster för ansiktsigenkänning desto snabbare går sannolikt research och kartläggning av personer som ska granskas. Å andra sidan: Hur går denna teknik ihop med integritet och källskydd? Vilket ansvar tar nätjättarna för integriteten kring bilder och face recognition-algoritmer och hur kan journalister med mobilen som arbetsredskap skydda sina källor?

 • ARTIFICIELL INTELLIGENS

  Kommer robotar att ta över journalistiken? Det är en fråga Medieormen ställt tidigare, och mediebranschen fortsätter att ställa sig. Vissa undrar dock snarare ”När tar robotarna över journalistiken?” För de automatiskt genererade nyhetstexterna finns redan. Men för att ytterligare närma sig svaren på dessa frågor behöver man kanske ställa några ytterligare. Vilket forskare nu har gjort, till journalister, i studien "When reporters get hands-on with robo-writing." Journalisterna svarade bland annat att nackdelen med automatiserade nyheter är att kontext och kreativitet kan gå förlorad, men att snabbheten är en fördel.
     Medieormens redaktör Cecilia Djurberg har läst studien.

 • Internetdagarna 2016

  Årets upplaga av Internetdagarna i Stockholm präglades mycket av de kriser och problem som kopplas till internet och som dominerat den senaste tidens debatter: desinformation, fejknyheter, politisk polarisering, integritetsfrågor och datasäkerhet. Men ett ljus anades i den ganska dystopiska internettunneln, för flera av talarna förmedlade känslan av att det trots alla problem ändå finns goda möjligheter att göra fantastiska saker med den teknik vi har nu och med vetskapen om vilka problemen är.
     Medieormen var där och sammanfattar sina intryck.

 • DEBATT
  Artificiell intelligens och robotjournalistik

  Onsdag 6 juli arrangerade Sveriges Radio ett seminarium i Almedalen om hur politik, journalistik och samhället i stort kan påverkas av den artificiella intelligensens inträde. Seminariet inleddes av Matthew Waite, professor i journalistik på College of Journalism and Mass Communications vid University of Nebraska-Lincoln och grundare av Drone Journalism Lab.
     Här på Medieormen kan du höra seminariet och läsa hans reflektioner över journalistiken i begynnelsen av robotåldern.

 • POLITIK OCH STATISTIK
  Presidentvalbevakningen granskad med hjälp av AI

  En intressant sak att studera under den pågående presidentvalskampanjen i USA är mediernas förhållningssätt till kandidaterna och deras utspel. Inte minst till utspelen i sociala medier. Inte minst till Donald Trumps utspel.
     Ett experiment där USA-valbevakningen studerats kritiskt med hjälp av AI (artificiell intelligens) väckte Medieormens nyfikenhet.

 • PODDRADIO
  Förra veckan besökte Medieormens kollegor Robert Jakobsson och Maria Dietrichson Facebook i London. Studiebesöket var en del av ett EBU-arrangemang där medarbetare från flera europeiska publicservicebolag deltog. I Medieormenpodden berättar Jakobsson och Dietrichson, som båda arbetar som digitala utvecklingsredaktörer på Sveriges Radio, om vad de lärde sig av mötet med Facebook.. Ett samtal om bland annat algoritmer, om nya Facebook-funktioner som kan användas journalistiskt och om vad de lärde sig om Facebooks bröstcensur. Programledare är Medieormens redaktör Cecilia Djurberg.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista