• En stormakt ska välja sin ledare. Henrik och Robin drar till Berlin för att förstå Tyskland - hur dom blev som dom blev och vad dom vill göra.

 • I veckan kom domarna mot de män som stått åtalade för gruppvåldtäkten och mordet på en 23-årig tjej i New Delhi i december. Unga indiskan Namrata Bajpai kommer hit och snackar könsroller i världens största demokrati.

 • Utanför Shanghai har man byggt en liten svensk småstad med inspiration från Sigtuna. Husen är uppköppta, men ända sen 2004 har staden stått tom. Ingen verkar vilja bo där. Så vad vill kineserna göra i en liten svensk småstad då? Jo, gifta sig, såklart.

 • Barack Obama nöjde sig med att kalla Sverige vackert och energieffektivt. Men i USA används Sverige ibland som både dröm- och mardrömsbild av hur ett samhälle fungerar. Unga amerikanskan Olivia Dedlow kommer hit och snackar fördomar och sterotyper - som i vissa fall visar sig stämma.

 • korrerapporten 30 augusti
  9:15 min

  Det storpolitiska spelet kring Syrien fortsätter och världssamfundet velar fram och tillbaka om ett eventuellt militärt ingripande. Samtidigt fortsätter Syriens civila att lida av inbördeskriget. 29-åriga May Mohammed kom till Sverige för ett halvår sedan. Idag kommer hon till studion.

  Och varför har ett ingripande i Syrien inte kommit till stånd ännu? Obama har sagt att användandet av kemiska vapen är en röd linje som inte får korsas utan allvarliga konsekvenser. Om stormakterna inte griper in nu - vem ska då ta dem på allvar? Vår utrikeskommentator Agneta Ramberg har koll på strategierna.

  Robin Olin har varit i Kina och besökt en replika av svenska Sigtuna i Shanghais förorter. Här står hus i svenskinfluerad stil runt en konstgjord Lake Mälaren. Men ingen har flyttat in. Istället köps och säljs lägenheter och butikslokaler på spekulation och priserna bara fortsätter stiga.

  Vår ekonomikorre Kristian Åström förklarar varför vi ska vara rädda för en kinesisk bostadsbubbla - eller varför vi trots allt ska ta orosrapporterna med ro.

  Allt det i Korrerapporten i P3. Fredagar efter klockan ett. Programledare Henrik Torehammar.

 • korrerapporten 23 augusti

  Korrerapporten är tillbaka efter semestern. Tillbaka är också Robin Olin efter pappaledighet. Hör om hans erfarenheter från Kuba och Barcelona. Vi ska också snacka om vad vi kommer få höra framöver från vår alldeles egen korre.

  Egypten har varit en följetång i nyhetsrapporteringen under sommaren. Nu har president Mursi avsatts och den tidigare presidenten Mubarak släppts ur fängelset. Militären styr och minoriteter attackeras. Vad är det för ett Egypten vår korrespondent Cecilia Uddén kommit tillbaka till?

  Vi snackar med vår egyptiske polare Mina Naguib som var med i de ursprungliga egyptiska protesterna. Då tvingade demonstranterna fram fria val. Nu råder utegångsförbud och de döda räknas i hundratal. Var allt förgäves?

  Från Syrien har det kommit rapporter om bombningar med kemiska vapen i veckan. Många internationella experter betraktar uppgifterna som trovärdiga. Men Assadregimen förnekar och Ryssland hindrar FN:s säkerhetsråd från att ingripa. Varför har världssamfundet så svårt att komma överens i Syrienfrågan? Pontus Mattson är vår utsände i Washington.

  Måns Mosesson har lämnat ett reportage från Kanada. Det handlar om debatten om nätmobbning som blossat upp efter att två unga tjejer på kort tid tagit livet av sig efter att ha blivit uthängda på internet.

  Och så summerar Henrik Torehammar utrikesveckan på temat brott och straff.

  Välkommen till ett ny säsong med Korrerapporten!

 • korrerapporten i P3

  Det har varit ett grymt 2013 så här långt. Korrerapporten har bland annat sänt direkt ifrån Rom och Reykjavik - bara det! I sommar har vi uppehåll, men misströsta inte. Fyra söndagar framöver ger vi er det allra bästa ur vårens sändningar. Och du som inte kan hålla dig tills programmen sänds i etern: håll till godo här och nu!

  /Henrik, Måns & Martin

  Söndag 14 juli 

  I Lettland lämnar man bort nyfödda bebisar i boxar, medan den australiska urbefolkningen fortfarande återhämtar sig efter att deras barn tvångsadopterades bort till vita. Frankrike är en stormakt - så länge man har urkilot, medan Storbritannien likt en Greta Garbo bara vill få vara ifred, i alla fall ifrån Bryssel. Och i ett uråldrigt, vithårigt, gaggigt och dysfunktionellt Italien träffar vi ungdomar som fått politikerhatet med modersmjölken - och småländsk brytning!

  Söndag 21 juli 

  Orsaken till Irakkriget sades ju av många vara oljan - men är det verkligen USA som nu knutit till sig det svarta guldet? Toni är född med hiv - är hon avundsjuk på bebisen som blev botad? Och hur överlever ett släkte av rödlätta brittättlingar i värmerekordens Australien - vi avslöjar den skakande hemligheten! Plus lite barbiefeminism i Lettland och machopolititik i Latinamerika.

  Söndag 28 juli 

  Våren 2013 var en tid av förändring, världen fick bland annat en ny påve - men minns ni hur ryktena frodades om Vatikanens skandaler? Ska USA välja inkludering framför prydhet, när nu frågan om homoäktenskap når högsta domstolen? Och så tar vi oss till den glittrande ökenstaden Dubai, där kanske till och med de fattigaste gästarbetarna är på väg att få det lite bättre. Till sist frågar vi oss om det verkligen var en glättig läskeblaskreklam som fällde diktatorn Pinochet?

  Söndag 4 augusti

  Thatchers arv och den venezuelanska presidentkampanjens låga nivå - vem där är bögigast och vem har fulast fru? På en krisdrabbad kontinent blickar unga italienare tillbaka mot fascismen, medan serberna drömmer om EU. Och är det kanske i Eurovisionens glittriga stjärnor vi ska spå Europas framtid? Eller ska vi titta på Island, landet som krisade och kom tillbaka?

 • korrerapporten 7 juni
  35 min

  Vi kör IT-fokus i vårens sista Korrerapporten i P3. Först ut: sociala mediers betydelse för protesterna i Turkiet. Vi ringer upp svenska Suzan Alev Arslan i Istanbul.

  Och så pratar vi med Christoffer Kullenberg, sociala medier-expert och forskare vid Göteborgs universitet. Finns det en logik i att kalla protester för Facebook- eller Twitterrevolutioner?

  Rättegången mot Bradley Manning har börjat på militärbasen Fort Meade. Hur låter argumenten kring honom och Wikileaksdokumenten i USA? Och hur spelar hans sexualitet in i debatten? Vår amerikanske gay- och juristkompis Brian Kotic kommer till studion.

  Måns Mosesson har rest "over there" för att samla in nya berättelser till sommaren. Det kommer bland annat handla om näthat i Kanada. Dessutom hör vi reportaget om Ushahidi, en kenyansk IT-uppfinning som spridit sig bland annat till jordbävningsdrabbade Haiti och till den amerikanska östkusten efter stormen Sandy. I grunden är Ushahidi som vilken social mötesplats som helst på nätet, med en viktig skillnad: den är speciellt anpassad för att kartlägga krig och katastrofer. Måns har träffat Juliana Rotich, en av utvecklarna bakom den annorlunda nätlösningen.

  Allt det i säsongens sista Korrerapporten i P3. Programledare: Henrik Torehammar.

  Fyra sommarspecialer

  Korrerapporten är tillbaka igen i ordinarie tablå den 23 augusti. Men under fyra söndagar i sommar, mellan klockan 14 och 16, kan ni lyssna på det bästa från 2013. Datumen för våra specialprogram är:

  * 14 juli

  * 21 juli

  * 28 juli

  * 4 augusti

  Glad sommar!

 • korrerapporten 24 maj

  Efter våldsamheterna i Stockholms förorter riktar vi blickarna utåt. Vad kan vi lära av tidigare riots i Los Angeles, Paris och London? Ove Sernhede är professor vid Göteborgs universitet och säger att det finns stora likheter mellan de svenska och utländska exemplen. Måns Mosesson har istället kollat hur Husbyupploppen beskrivs i utländsk media. De flesta verkar överraskade över att det här kan inträffa i lilla lydiga Sverige.

  Hur rädda är britterna efter terroristattacken i Woolwich? Och kan man verkligen tala om terrorism, eller ska det beskrivas som ett vansinnesdåd? Vår Londonkorre Patrik Holmström är med oss.

  Vi hör historien om Kosovos nya popidol Rita Ora. Måns har varit i Pristina och pratat om listettor som väcker hopp i det luggslitna landet.

  Och så pratar vi japansk ekonomi. Efter 20 år av ekonomisk stiltje kommer de första tecknen på att hjulen börjar snurra igen. Nygamle premiärministern Shinzo Abe har givit upphov till termen "Abenomics". 21-årige studenten Genta Nishi kommer på besök och pratar om det som i Japan kallas "de två förlorade decennierna".

  Allt i Korrerapporten i P3. Programledare: Henrik Torehammar.

 • korrerapporten 17 maj

  När Europa är i ekonomisk och demokratisk kris, när Tyskland säger "spara, spara, spara" och Grekland kontrar med att måla Hitlermustasch på Angela Merkel - vad gör vi då? Jo då firar vi ESC med glitterkanoner, sång och dans. Och kanske är det inte så konstigt. Den ursprungliga tanken med festivalen var faktiskt att brygga broar mellan Europas länder efter andra världskriget. I år är festivaltemat "we are one". Men är vi verkligen det i Europa? Vad har vi i så fall gemensamt? Henrik Torehammar gav sig ut på Malmös gator för att prata med schlagerfans om europeisk identitet.

  Idéhistorikern Andreas Önnefors forskar på ESC och har bland annat svaret på frågan: "om utlänningar kom till jorden och satte på SVT på lördag kväll - vad skulle de tro om Europa?"

  Ovanligt många länder har i år valt att inte ställa upp i Eurovision Song Contest, flera med hänvisning till det svåra ekonomiska läget i Europa. Bland dem som nobbar festen finns Slovakien, Bosnien och Hercegovina, Polen – och så Portugal, vars ekonomi fortsätter krympa. Måns Mosesson var där i tisdags och tittade på Eurovisionens första semifinal ihop med några besvikna Lissabonbor.

  Och så pratar vi med ESC-fansen Miha Plank från Slovenien och Iida Marin från Finland. Vad betyder det för dem att vara med i ESC?

  Allt det i Korrerapportens ESC-special, live från Malmö.

 • Korrerapporten 10 maj

  Kinas nye ledare Xi Jinping har kickstartat sin tid vid makten med en slogan. Hans "den kinesiska drömmen" är inte bara en anspelning på USA:s nationalklenod "the american dream" utan ses också av vissa som ett tydligt tecken på att det kinesiska folket kommer få det bättre. Wenming Hao är student vid Stockholms universitet och läser in mestadels positiva saker i presidentens valspråk.

  Vår korre David Carlqvist rapporterar att "the chinese dream" redan fått fotfäste i kulturlivet och medierna i Kina. Men det är fortfarande oklart vad den kinesiska drömmen egentligen är.

  Vi pratar om kidnappningsdramat i Cleveland och i synnerhet om Charles Ramsey: grannen som fritog den första av tjejerna och som nu blivit en viral hit. "Han är en typ som sällan hörs eller ses i amerikanska medier", berättar vår korrespondent i Washington Inger Arenander.

  Samtidigt finns det de som pekar på ett mönster i porträtteringen av svarta arbetarklassamerikaner i USA. "Man borde fråga sig vad det är man skrattar åt. Är det åt att de är roliga eller är det åt att de är svarta och fattiga?", säger Valerie Kyeyune Backström som driver bloggen Falskheten.

  Dessutom funderar vi över krigets spelregler. När Israel skickar missiler in i Syrien eller när USA sänder förarlösa plan att utföra attacker i Pakistan - blir det krig då? Eller har USA och Israel rätt att göra vad de vill med motiveringen att de för "krig mot den globala terrorismen"? Katinka Svanberg är doktorand i folkrätt vid Stockholms universitet.

  Programledare: Henrik Torehammar.

 • korrerapporten 3 maj

  När vi fick höra att Bostonbombarna kom från Tjetjenien blev vi förvånade: varför skulle tjetjener vilja bomba USA? Kopplingen är en konspirationsteori som målar ut USA och Ryssland som islams fiender nummer ett, säger islamolog Jan Hjärpe.

  Och vad tycker man i Tjetjenien om att landet används som en rekryteringsaffisch för radikala islamister? Tjetjenska människorättsaktivisten Raisa Borsjtjigova kommer till studion.

  I Bangladesh har textilarbetare från så kallade Sweatshops demonstrerat för bättre villkor. Vad kommer hända efter fabrikskollapsen som dödade över 500 personer i förra veckan? Och vilket ansvar har vi konsumenter i väst för låglönearbetarnas hälsa? Vår Asienkorrespondent Nils Horner har besökt huvudstaden Dhaka.

  Måns Mosesson reder ut historien om bråket på toppen av Mount Everest tillsammans med Sveriges yngste Everestbestigare Robin Trygg.

  Och en ny film om 80-talets Chile ställer frågan vi alltid undrat över: kan man fälla en diktatur med läskeblasksreklam? Sveriges Radios Ivan Garcia är med oss.

  Allt i Korrerapporten i P3 med Henrik Torehammar. Fredag efter klockan 13.

 • Korrerapporten 26 april

  Vad är det som har creddig musiksmak, jämt är full, gillar att ligga men hatar porr och alltid är utfattig. Nej, det är inte P3, det är Island: landet som krisade och kom tillbaka. I dag sänder Korrerapporten två timmar valspecial - live från ett ungdomshostel i Reykjavik!

 • korrerapporten 19 april

  Många unga i krisens Europa saknar jobb, har ingen egen bostad och kan inte ens drömma om att skaffa familj. En konsekvens av den dåliga ekonomin är att vi helt enkelt blir vuxna senare.
  – Det är självklart att det var bättre förr. Nu ser vi varandra som fiender, säger italienaren Francesco i Måns Mosessons reportage.

  Möt också serbiska Marina Vulovic och Olga Maksimovic som hoppas att EU ändå ska göra deras framtid bättre.

  Nina Benner från systerkanalen P1 ligger bakom ett specialprogram om ungdomsarbetslösheten som sändes i veckan.
  Hör hennes tankar om vad det är som gör den här lågkonjunkturen värre än tidigare kriser.

  Det blir senaste nytt om maratonbomberna i Boston med vår före detta USA-korre Ginna Lindberg. Vi pratar också om vad följderna kan bli av attackerna - om om hur den amerikanska debatten har gått den här gången jämfört med 11 september 2001.

  Och hur tänker vi när vi berättar massor om attackerna i USA - och mindre om bombdåd i Syrien eller Irak? Är döda amerikaner mer värda än andra offer? Utrikeschef Per Eurenius kommer på besök.

  Det är innehållet i veckans Korrerapporten i P3. Fredag efter klockan ett. Programledare: Henrik Torehammar.

 • korrerapporten 12 april

  Margaret Thatcher är död. Men på sätt och vis lever hon fortfarande vidare i det brittiska politiska samtalet - till och med bland dem som är för unga för att ha egna minnen av järnladyn. Vi snackar med unga britterna Sarah Eccleshall och Craig Kelly om vad Maggie har betytt för dem.

  Vad gjorde Thatcher egentligen och vad stod hon för? Agneta Ramberg är utrikespolitisk kommentator på Ekot och var med när det begav sig.

  Måns Mosesson har bordat sitt femtioelfte flyg den här våren. Nu befinner han sig i Belgrad och det pirrrar i kroppen. Måns har blivit förälskad, dels i ruinerna, men också i pulsen och de snygga retrokläderna.

  Och så pratar vi om den smutsiga debatten inför valet i Venezuela på söndag.
  -- Du är typ bög! sa Nicolas Maduro om sin motkandidat.
  – Ja, men din fru är ju skitful, vem vill vara gift med henne? kontrade oppositionsledaren Henrique Capriles om Chávez kronprins.

  Vår latinamerikakorrespondent Lars Palmgren är med oss direkt från Caracas.

  Och så har Henrik Torehammar sett sitt första gaybröllop utan skämskudde. Och ja, han vet att han är en hycklare.

  Allt i Korrerapporten i P3 fredag klockan 13.02.