• En bild på kontot. Foto: Privat.

  Lee driver Instagramkontot Transindustry som har över 50 000 följare. Han gör det helt ideellt och helt på egen hand - med drivkraften att skapa en digital familj för alla med transerfarenhet. 

  Och det lyckas han verkligen med. De som bidrar till kontot kommer från hela världen - USA, Sverige, Saudiarabien. Folk som annars inte får synas får ta plats, och hittar nya vänner och stöd via plattformen. 

  /Maria 


 • Har du tid över i sommar? Grattis! Här tipsar Maria och Jimmie om några av deras absolut bästa kärlekshistorier på film och i böcker som du kan gotta ner dig med under ledigheten. Dock ska du inte förvänta dig solskenshistorier, utan det blir en hel del tragiska livsöden. Till exempel inleder Maria med en historia om där kärleken dyker upp, när huvudrollskaraktären är på väg att dö. 

  Alla tipsen hittar du här. 

  /Lina

 • Läsa sin gamla dagbok på scen... Foto: Tobias Berving

  Erkännande om att en kille fingerpullat ens kompis, ett referat av en väns sexliv (hans tycker bakifrån är bästa ställningen) - ja, detta är saker som vi får höra på humorklubben Skambyrån där helt vanligt folk läser upp sina gamla dagböcker på scen.

  Jag pratar med Emma och Per varför de ställer upp, hur mycket det handlar om sex, och hur det känns att läsa sina tonårstankar på scen inför flera hundra personer. 

  /Maria 

 • Foto: Mary Harrsch/Flickr

  Aldrig förr har skämt på andras bekostnad och humor som balanserar på gränsen mellan opassande och kränkande diskuterats så mycket - särskilt när skämten handlar om sex. Hur skämtade - och skrattade - vi om sexskämt förr i tiden?

  För att ta reda på det pratade vi med professorn Ola Sigurdson, som har stenkoll på skratthistoria.

  /Jimmie

 • En censurerad bild. foto: Peter Massas/flickr/CC BY-SA 2.0

  Jag var arton när jag flyttade till Kairo för att plugga arabiska och dansa magdans första gången. En alldeles nybakad student med stora, naiva ögon inför världen gjorde det drastiska hoppet från Höör på skånska landsbygden till Kairo – Afrikas största stad.

  Jag delade lägenhet med två andra tjejer. På kvällarna roade vi oss med att använda de otroligt väl tilltagna ”beställa hem mat till dörren”-möjligheterna. Storögda var  vi inför det faktum att man kunde få i princip VAD SOM HELST hemkört till dörren av en kille på moped. Pannkakor? Inga problem. Sallad? Absolut inga problem. Koshary? Taameya? Kebab? INGA PROBLEM. Vi blev fräckare och fräckare i det där, vad vi vågade beställa, till slut så gränslös att vi ringde och beställde hem glass. Och det gick. Lite smält, men inte rinnig kurade vi upp oss i vår röda och guldiga soffa och slog på tv:n.

  /Maria

 • Foto: Mattias Ahlm
  Femårsjubileum!
  Redaktionen väljer sina favoritklipp från Liggas fem första år.

  Ametist Azordegan är en auktoritet när det kommer till hiphop. Precis därför fick hon uppdraget att lägga musik (radiospråk för att bestämma låtar i ett program) till ett riktigt bra ligg.

  Vad passar under förspelet? Om jag vill höra en låt istället för mina orgasmljud, vilken ska det vara? Ametist guidar dig genom hela sexakten, från pirret i ljumskarna till utmattningen efter klimax!

  /Jimmie

 • Foto: Justin Ennis/flickr

  Mer snusk i musikvideor, fler kvinnor som ofrivilligt blir till sexobjekt, nakna bröst i varannan scen i varje tv-serie - det kan ju ibland verka som att 10-talet bara handlar om sex, och vem som äger sin egen sexualitet. Men hur är det egentligen med populärkulturens sexfixering? 

  Vi träffade konstvetaren Björn Fritz, som är expert på hur vi har avbildat nakna kroppar genom historien. Han hade mage att föreslå att vi tvärtom LEVER I EN PRYD TID! 

  Till hans försvar så hade han en väldigt övertygande förklaring ...

  /Jimmie

 • Anonymiteten är kittlande... Foto: AFS-USA Intercultural Programs/flickr/CC BY 2.0

  För att få lite hjälp med vad som är kutymen på Jodel, ett anonymt Twitter och förutspått "nya Tinder", ringer jag upp 21-åriga Frida som hänger mycket på appen. Frida använder Jodel till att få relationsråd och middagstips, och för att reflektera kring saker som händer i vardagen. Men det pratas också en hel del sex. Bland annat finns det en grupprunks-grupp som sex nån gång i veckan och har nån sorts anonymt grupp-sextande. 

  Och när jag fattat att många använder appen för att få råd och tips om saker anonymt - kollar jag av om den funkar som nån sorts sexualrådgivare...

  /Maria 

 • Foto: Esther Vargas/flickr (CC BY-SA 2.0)

  Jodel är det nyaste av det nya i sociala medier. Den tyska appen ska enligt medier i hemlandet få 40 000 nya användare varje dag – de allra flesta på universitet och högskolor. 

  Det som gör den så kul är allt snusk och alla intima känslor som folk blottar där.

  För att få lite bättre koll på varför så många öppnar sitt hjärta ringde vi upp Tom Samuelsson. Han är kommunikatör och driver bloggen Stratkom

  Han har använt appen i ett halvår.

  – Som alla andra är jag nyfiken på människor och komma in under ytan, vad är det folk funderar över. Alla har små historier som man delar med sig.

  Har du skrivit något superprivat på Jodel som du inte skulle säga ens till din bästa kompis? Dela med dig på liggamedp3@sr.se!

  /Jimmie

 • Robert säger hejdå. Foto: Julia Lindemalm/Sveriges Radio

  Ligga med P3 är bland det viktigaste jag har gjort i mitt liv. I fem år, sedan Ligga med P3 startade 2010, har jag arbetat för att försöka göra allt jag kan för att höja folks kunskap och nyfikenhet kring sexuella praktiker, relationsfrågor och egentligen allt inom sexualitetsfältet. Men, nu är det dags att ta farväl.

  Jag har gett er alltifrån sexguider till långa intervjuer med människor om deras erfarenheter och tankar kring sex. Jag har granskat ”sexuella” makthavare, läst tusentals forskningsartiklar och kollat upp historiska sexfakta. Under mina år har jag försökt att ha ett hbtq-perspektiv på allt jag gör – något jag upplever saknas otroligt mycket inom mainstream-media.

  Jag har ju också haft en ”Fråga Robert”-hörna där jag svarat på tusentals frågor från er lyssnare och läsare. Så först och främst: tack till er som har skickat in era reflektioner och frågor till mig. Men också: ett stort tack till alla er som jag stött på under tiden här, som ställt upp och vågat berätta om era innersta tankar och drömmar i radio.

  Nu börjar jag närma mig slutet på denna resa. Denna resa för min del, alltså. Efter tiden på ligga med P3 landar jag i att det är så jäkla viktigt att vi vågar prata. Verbalisera. Öppna oss för varandra. Jag tror vi måste våga vara ärliga med fantasier och känslor även när det gäller allt svårt kring sexualiteten. Genom att vi snackar om saker så bryter vi gränser och tabun. Och det ska vi ju verkligen göra för att få en SEXUELL REVOLUTION!

  Nu går jag vidare i livet och en vet ju aldrig vart framtiden för en. Men en sak är jag helt säker på: jag kommer sakna er så mycket!

  Och!!! Jag glömde ju nästan. Jag har en present till er – jag har de senaste veckorna jobbat på att ge något tillbaka till er. Det är fem specialpoddar som jag kallar SEXBIBELN – Allt du behöver veta om sex! Poddarna handlar om fittan, röven, kuken, sexuella normer, hbtq-kamp och relationsråd. Det är nog det bästa jag har skapat under dessa fem år – SÅ MISSA VERKLIGEN INTE att ladda ner och lyssna! Massa kärlek och ta hand om er! <3

  /Robert, er sexolog i etern

 • Klitoris är inte bara en liten knapp – utan är betydligt större än vad du kanske tror.

  - Klitoris har ganska långa skänklar/ben som ligger bakåt mot slidmynningen. Klitoris ligger inbäddad innanför yttre vulvaområdet. Alltså innanför fittan, säger Renita Sörensdotter som är både forskare och fittaktivist.

  En annan sak som många inte har koll på är hur allt hänger ihop. Klitoris med toppen, huvan, skaftet och de här långa benen med svällkroppar och svällvävnad ingår i ett komplex.

  När man blir kåt blir alltihop uppsvullet och blodfyllt. Så det är inte bara klitoris som reagerar vid kåthet utan det är även slidväggarna, och svällkroppsvävnad kring urinröret. Allt det här är involverad när en blir upphetsad, kåt och även när du får orgasm.

  Denna forskning säger också mycket om hur vi har sex. Om du har en kuk så räcker det inte att gnugga någon liten minut och sen tränga in med sin penis i slidan!

 • Foto: Moyan Brenn/flickr
  ENKÄT PÅ STAN

  Det finns vansinnigt mycket att lära om njutningspalatset vi kallar klitoris – men vem är det egentligen som lär oss? 

  Ingen av de vi har snackat med har någon aning om var de lärde sig om klitoris. Kanske var det på ungdomsmottagningen, kanske från en ansträngd lärare ... När det väl snackas om klittan, då är det inga långa samtal.

  /Jimmie

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista