• Förälskelsen slår ner som en blixt: när jag ser att han har likadana glasögon som jag bestämmer jag mig genast. Vi ska leva våra liv ihop, för alltid.

  Sedan följer tre år av att jag bönar och ber, bjuder honom på middag och hoppas in i det sista att han en dag ska förstå att han känner precis samma som jag. Det händer aldrig. 

  Istället förnedrar jag mig om och om igen för kärlekens skull. Så till den milda grad att jag slutligen bakar en hemgjord födelsedagstårta till en man som inte överhuvudtaget bryr sig om att jag vill fira honom.

  /Maria

 • En glass. Foto: Susanne Nilsson/Flickr/CC BY-SA 2.0

  Det här är historien om när en bild på en glass, lagd ovanpå en kuk och fotograferad - leder till ett bråk, som leder till en avslutad relation. 

  En såndär helt onödig, men ack så vanlig grej, alltså. 

  /Maria 

 • Ibland bråkar man om så jävla konstiga saker i en kärleksrelation. Maria berättar om hur det gick till när en bild på en glass på en kuk blev till ett bråk som ledde till att relationen avslutades.
 • En tårfylld tjej vid en buss. Foto: Ernie/Flickr/CC BY 2.0

  Det är en sån dag.

  Jag har fått mens tidigare än jag förväntat mig, jag har två stora finnar i ansiktet, hyn känns fet och smutsig. Mina läppar är torra. Jag är på väg hem från jobbet, jag har en hibiskus i famnen och jag är plågsamt medveten om hur mensen sakta men säkert rinner nerför låren. Jag luktar svett, blod, smuts och ångest. 

  Jag väntar på bussen, tiden känns som en evighet, blodet bara rinner och rinner, hjärnan har kopplat ner, jag håller i min hibiscus hårt, nästan som om jag skulle trilla om jag inte hade den i famnen.

  /Maria

 • Robert säger hejdå. Foto: Julia Lindemalm/Sveriges Radio

  Ligga med P3 är bland det viktigaste jag har gjort i mitt liv. I fem år, sedan Ligga med P3 startade 2010, har jag arbetat för att försöka göra allt jag kan för att höja folks kunskap och nyfikenhet kring sexuella praktiker, relationsfrågor och egentligen allt inom sexualitetsfältet. Men, nu är det dags att ta farväl.

  Jag har gett er alltifrån sexguider till långa intervjuer med människor om deras erfarenheter och tankar kring sex. Jag har granskat ”sexuella” makthavare, läst tusentals forskningsartiklar och kollat upp historiska sexfakta. Under mina år har jag försökt att ha ett hbtq-perspektiv på allt jag gör – något jag upplever saknas otroligt mycket inom mainstream-media.

  Jag har ju också haft en ”Fråga Robert”-hörna där jag svarat på tusentals frågor från er lyssnare och läsare. Så först och främst: tack till er som har skickat in era reflektioner och frågor till mig. Men också: ett stort tack till alla er som jag stött på under tiden här, som ställt upp och vågat berätta om era innersta tankar och drömmar i radio.

  Nu börjar jag närma mig slutet på denna resa. Denna resa för min del, alltså. Efter tiden på ligga med P3 landar jag i att det är så jäkla viktigt att vi vågar prata. Verbalisera. Öppna oss för varandra. Jag tror vi måste våga vara ärliga med fantasier och känslor även när det gäller allt svårt kring sexualiteten. Genom att vi snackar om saker så bryter vi gränser och tabun. Och det ska vi ju verkligen göra för att få en SEXUELL REVOLUTION!

  Nu går jag vidare i livet och en vet ju aldrig vart framtiden för en. Men en sak är jag helt säker på: jag kommer sakna er så mycket!

  Och!!! Jag glömde ju nästan. Jag har en present till er – jag har de senaste veckorna jobbat på att ge något tillbaka till er. Det är fem specialpoddar som jag kallar SEXBIBELN – Allt du behöver veta om sex! Poddarna handlar om fittan, röven, kuken, sexuella normer, hbtq-kamp och relationsråd. Det är nog det bästa jag har skapat under dessa fem år – SÅ MISSA VERKLIGEN INTE att ladda ner och lyssna! Massa kärlek och ta hand om er! <3

  /Robert, er sexolog i etern

 • Normativt lyckliga? Foto: Pier-Luc Bergeron/flickr/CC BY-SA 2.0

  Jag försökte vara ihop med en snubbe, och det var ganska najs fram till att jag kom på att jag nog inte gillade honom särskilt mycket. Jag var mer förtjust i situationen, alltså: att ha en snubbe och inkluderas i det där... alldeles normala. 

  Jag kände mig normativt lycklig men själsligt död.

  /Maria 

 • Att göra slut. foto: Elizabeth Ashley Jerman/flickr/CC BY 2.0

  Att slänga något som stått i kylen och möglat i flera månader, är ju nästan precis som att göra slut. Först är det som att man nästan glömt bort att det finns där, man har vant sig så mycket: man saknar inte ens utrymmet i kylskåpet. Men sen, då och då, bränner det till – man ser kärlet vars innehåll bara står och möglar. Man ryser till, vill inte tänka på det, men tänker ändå: jaja, det har stått där så länge nu, det kan lika gärna stå där lite till. Det spelar ingen roll. Har något blivit äckligt så kan det lika gärna bli ännu äckligare.

  Tiden går. Veckor, månader, solförmörkelser och barnafödslar och så en dag är den där burken, grytan, kastrullen – vad det nu än är – så otroligt framträdande i kylskåpet. VARFÖR STÅR DEN DÄR!? tänker man. DEN ÄR JU JÄTTEÄCKLIG!? tänker man. HUR KAN JAG HA LÅTIT MIG SJÄLV HA DET SÅHÄR!? tänker man. Och så tar man tag i det. Tar den mögliga ångestklumpen, lyfter på locket och ser förödelsen. Ja, det är äckligt, det är det. Men det är aldrig så äckligt som man trott att det skulle vara. Det är ändå okej. Man känner: vad onödigt att jag lät den stå där inne så länge, det var ju inte så farligt.

  Man diskar bort möglet. Man luktar på burken, grytan, kastrullen, kärlet – vad det nu än är – och man känner ingen mögeldoft. Lukten är helt försvunnen, bara sådär. På några sekunder. Kylen är tom. Allt är rent. Det enda man har är det tydliga, men också transparenta, minnet av att en gång stod något jag verkligen älskade att äta och möglade sönder i min kyl. Helt i onödan.

  /Maria

 • Hon håller koll på rättvisan. foto: Michael Thurm/flickr/CC BY-NC-SA 2.0

  Att bli sambo är väl inga konstigheter, kanske många tänker. Men det finns ju en lag som reglerar samboskapet? Vad handlar den om?

  Jag har träffat juristen Mona Olshed för att ta reda på vad man bör passa sig för i sambolagen, vad den är till för - och om den innehåller några fällor. Och vad har egentligen ens sambo rätt till av ens prylar när man separerar?

  /Maria 

 • TEMA HALLOWEEN

  Så vanligt är det med nekrofili, och så gör du om kärleken övergår i besatthet. Sist ut i halloweenveckan är Fråga Robert.

  Denna gången med extra läskiga frågor! Avslutningsvis hör du en erotisk novell uppläst av ingen mindre än artisten Kristian Anttila. Han träffar på en vampyr som suger mer än bara blod...

 • Svara på vår mini-undersökning!

  Den är naturlig och ofarlig i liten skala, men kan vara tecken på destruktivitet och kontroll om den går för långt. I kväll pratar panelen om svartsjuka.

  Evelina lever i en öppen relation och är van vid frågor om hur de klarar av det. André har varit svartsjuk men ser idag att det var tecken på en dålig relation och Sanna vill inte vara sotis och döljer känslorna när de ändå kommer fram.

  Och så hör du vad panelen tycker; är det OK att vara svartsjuk över någons onani- eller porrvanor?

  Lyssna på SAMTALET ikväll 23.00, eller redan nu - PÅ PODDEN!

  Vad tycker du om svartsjuka?

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista