En lektion om transfobi - vi hjälper dig reda ut begreppen.

Vi på Ligga med P3 bjöd in tre transpersoner till ett samtal om transfobi och cissexism under Stockholm Pride. I detta inlägget kan du läsa delar av samtalet i kombination med ytterligare information om begrepp och frågor som rör transfobi och cissexism.

Alltså, följ inlägget för djupare förklaringar men lyssna också på diskussionen, som avslutas med en dikt uppläst av Yolanda Bohm!

Panelen:
Yolanda Aurora Bohm – estradpoet och sitter med i RFSL Ungdoms styrelse. Pronomen: hen och hon.
Alexandra Alvina Chamberland – transfeminin och föredrar hen som pronomen men även hon fungerar. Performance-poet och författare och skribent.
Kian Sigge – arbetar med tränings- och hälsofrågor särskilt för andra HBTQ-människor särskilt för t- och q-människor.

Vad är en cisperson?
En person vars biologiska kön, juridiska kön, könsidentitet och könsuttryck hänger ihop enligt normen.

En person som föddes med snippa och fick "kvinna" registrerat i folkbokföringen, som ser och alltid har sett sig själv som tjej/kvinna och som väljer att klä sig på ett sätt så att andra personer också uppfattar den som en tjej/kvinna är till exempel en cistjej/ciskvinna.

Yolanda: En cisperson är en person där alla de här fyra sakerna överensstämmer med varandra. Och en transperson är när en av de här inte stämmer.
Alexandra: eller alla!

Vad är en transperson?
Transperson är ett paraplybegrepp som syftar till att rymma hela den mångfald av identiteter, grupper och personer som på olika sätt identifierar sig som trans.

Transperson kan alltså den person kalla sig som bryter mot samhällets normer kring kön och könsidentitet. Gemensamt för transpersoner är att ens könsidentitet eller könsuttryck inte stämmer överens med det juridiska kön man fick när man föddes och som bestämdes av hur ens kropp såg ut och tolkades då. Trans har ingenting med ens sexualitet att göra, utan det handlar om könsidentitet.

Kian: Trans och cis brukar framställas som motsatser. Är du inte cis är du trans, är du trans så är du inte cis. Ofta ifrågasätts cisbegreppet exempelvis att: ”Vadå? Det finns väl ingen människa som liksom 100 % går i riktning på samma fyra. Och det är sant.”

Men, om du är rätt cool med att du heter Lisbeth och skulle tycka det var jättekonstigt att du hette Leif och inte har reflekterat över vilket omklädningsrum du går in i eller vad du har för personnummer, och folk oftast förstår dig på ett sätt som känns bra. Jamen, damn it, då är du cis!

Vad är transfobi och cissexism?
Transfobi är att tycka illa om transpersoner eller personer som man tror kan vara transpersoner. När någon inte kan se om en person är en kvinna eller en man så kan den personen få höra elaka kommentarer eller till och med få ta emot slag. Samma sak kan hända om den som är transfobisk inte tycker att någon ser ut som tjejer och killar borde.

Cissexism används ofta synonymt med transfobi. Definitionen varierar men kan enklast förklaras som att inte erkänna och acceptera transpersoners kön, eller att betrakta cispersoners könstillhörighet högre eller mer riktig än transpersoners.

Yolanda: Cissexism är när en uppvärderar det som lever upp till cisnormerna, till nackdel för andra saker.

Kian: Skillnaden är språkliga frågor. Cissexism eller cisnormen det är det strukturella som de flesta av oss deltar i utan att tänka på de, men som tillsammans blir väldigt kraftig. Medan transfobi då talar är direkt diskrimerande eller tyder på rädslor, hat eller förtryck.

Var går gränsen mellan okunskap och transfobi?
Exempelvis att i likställa alla som har fitta med att vara kvinna?
Typ: ”Tjejer vet hur det är att ha PMS och mensvärk”.

Alexandra: Jag tycker att det är ett klockrent exempel på cisnormen eller cissexism och inte transfobi. För det finns ingenting i den typen av uttalande som handlar om att direkt diskriminera eller vilja något ont mot transpersoner. Det handlar om en norm kring kroppen!

Yolanda: Hade någon å andra sidan sagt ”Det är BARA kvinnor som har fitta” eller ”Alla som har fittor ÄR kvinnor ” och varit bestämt på det, då hade det vart mer transfobt.Jag tänker att gränsen går när det är illa menat. Jag vet att det finns jättemånga som reagerar illa när folk uttrycker åsikter som kanske är idiotiska, men för att de kanske inte vet bättre.
Folk reagerar väldigt starkt på det, men jag tänker att det finns en viss fara i att avhysa folk allt för hårt för att det kan leda till större motstånd.

Kian: Jag tycker vi förväxlar vårt ideal om hur världen borde vara med vad vi kan ha rätt att kräva av andra människor. Saker som de kanske inte ens tyvärr har kommit att tänka på eller kommit i kontakt med.Vi måste lugna ner oss. Blir jag nervös för vad jag kan säga i ett forum, som ändå är van vid och äger det här språket, för vad jag kan säga i ett forum. Vad ska då inte någon som är alldeles ny tänka?

Vill du har mer information? Eller läsa mer av panelsamtalet som skrift?
Maila oss på liggamedp3@sr.se eller följ länkarna nedan!

Mer info och källa:
Transformering.se
umo.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista