Kemipris för fotosyntes eller elektrokemi?

Min första gissning handlar om en upptäckt som skedde för 50 år sedan. Det handlar om världens viktigaste reaktion för att samla in energi, fotosyntesen. I  början av 1960-talet upptäckte man att ljus absorberas i två steg i gröna växters fotosyntes, fotosystem 1 och 2.  Alla som var med då lever inte längre men Fay Bendall hör till dem som borde vara förtjänta av ett nobelpris. Det händer ju ganska ofta att nobelpriset går till upptäckter som över decennierna visat sig växa i styrka. Området har blivit aktuellt på nytt i och med att artificiell fotosyntes blivit ett aktivt fält, som står nära ett genombrott. När det sker kommer det säkert också att generera ett nobelpris, men innan dess måste man rimligen belöna upptäckarna av själva fotosyntesen, som ju är grunden.

Amerikanen Stuart Rice  är ett annat namn som kan komma ifråga när det gäller kemipriset. Han har tagit fram och hittat sätt att studera en rad organiska fasta material som kan konkurrera med den kiselbaserade elektroniken. Man kan nämna solceller baserade på organiska material, halvledare och dioder. Han skulle enligt många bedömare vara förtjänt av ett nobelpris, men jag tror mest på:

Allen Bard från Austin i Texas. Han är elektrokemist, läran om hur laddade partiklar förflyttar sig i lösningar och mellan molekyler och från och till ytor av olika slag. Han är en verklig frontfigur inom elektrokemin som haft sitt finger med i många sammanhang. Om priserna kunde gå till ett livsverk så skulle han vara aktuell som en av den moderna elektrokemins fäder. Men nobelpriset ges för en specifik upptäckt eller förbättring och då  tror jag att Bard får det för att ha utvecklat ett elektrokemiskt mikroskop, som kan användas för att undersöka elektrokemiska reaktioner både medicinskt och t ex i syfte att utveckla bättre material, både för att undersöka ytor och för att förändra dem.

Vetenskapsradion
ulrika.bjorksten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista