Karman – en drivande kraft i proteströrelsen

1:35 min

Nästan alla förhandsspekulationer för Nobels fredspris handlade om den arabiska våren - bloggare och aktivister i Tunisien och Egypten - som trots allt inte belönades. Men den tredje pristagaren är på sätt och vis del av den arabiska våren, Tawakul Karman från Jemen - journalist, aktivist och människorättsaktivist.

Hon säger att hon tillägnar priset till alla unga som kämpat under den arabiska våren.

– Jag ger det här priset till alla unga som kämpar för rättvisa, demokrati och värdighet, i Tunisien, Egypten, Libyen, Syrien och Jemen, säger Tawakul Karman till al-Jazira från protesttorget i Sanaa, där hon var i dag, liksom varje fredag.

Hon har kallats den jemenitiska revoltens moder, en 32-årig trebarnsmamma, journalist och aktivist, medlem av det islamistiska oppositionspartiet, och en drivande kraft i proteströrelsen långt innan den arabiska våren tog fart.

I prismotiveringen nämns särskilt hennes ledande roll under de mest krävande omständigheter, när världens tv-kameror inte funnits på plats.

Priset kommer att stärka Jemens proteströrelse, som nyligen drabbades av ett hårt bakslag när president Ali Abdullah Saleh återvände till landet efter sin sjukhusvistelse i Saudiarabien, dit han evakuerades i juni efter att ha skadats svårt i ett attentat.

Trots att delar av Jemens opposition talat om nödvändigheten av väpnat motstånd mot den brutala regimen, har Tawakul Karman ihärdigt förordat fredligt motstånd. Det är bara fredliga ungdomsprotester som kan störta regimen, och som kan förhindra att al-Qaida och andra terrorgrupper slår rot i vårt land, har hon sagt.

Cecilia Uddén, Kairo

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista