NOBELPRISET

Två års Nobelpris i litteratur tillkännagavs

2:15 min

I dag blev det klart vilka som blir mottagare av det kanske mest folkliga nobelpriset – nämligen litteratur. I år delas både förra årets och årets pris ut.

Det blev polska författaren Olga Tokarczuk som tilldelas 2018 års nobelpris i litteratur och den österrikiske författaren Peter Handke som får priset för 2019.

Omgivna av tusentals böcker har en liten grupp bokintresserade samlats runt radion på ett antikvariat i centrala Stockholm. Pekka Särkiniemi, Kertu Kiidla och Ludvig Köhler står tillsammans vid disken.

– Jag har varit rätt sugen på att läsa dom och nu kommer jag nog göra det efter nobelpriset, säger Pekka Särkiniemi.

– Igen Polen? Jag tror de haft 10 nobelpristagare faktiskt, säger Kerto Kihna.

– Hon har ju verkligen varit omnämnd, inför i dag. Så det var väl många som kände att de träffat rätt, för en gångs skull, säger Ludvig Köhler.

Och det var inte bara årets, utan även 2018 års pris, som tillkännagavs i Börshuset idag – det på grund av att de problem som fanns inom Svenska Akademien förra året och ledde till att de inte delade ut något pris då.

2018 års mottagare blir alltså polska författaren Olga Tokarczuk för en berättarkonst som med en encyklopedisk lust gestaltar gränsöverskridandet som livsform. Tokarczuk är en författare som har funnits med i förhandssnacket och som legat högt på olika bettinglistor.

– Det är en så underbar dag för mig. Att människor uppskattar mina romaner, säger Olga Tokarczuk.

Och 2019 års mottagare blir österrikiske Peter Handke för ett, enligt motiveringen, inflytelserikt författarskap som med stor språkkonst har utforskat periferin och människans konkreta erfarenhet.

Han är en författare som av vissa upplevs som kontroversiell eftersom han uttryckt stöd för Serbiens tidigare president Slobodan Milosevic. Enligt Svenska Akademien är det inte ett politiskt pris utan handlar om en persons författarskap.

Tillbaka på antikvariatet märks intresset för pristagarna direkt. Ebba Bosorgnia skyndar in från gatan utanför:

– Jag fick ett pling i mobilen när jag satt och åt en bulle. Då tänkte jag, perfekt att jag är nära, då sprang jag hit, säger hon.